Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινδική σωματική τέχνη μπαχντί με βαφή από χένα
Πούδρα χένας
Μυλόπετρα όπου αλέθεται χένα στη Γιαζντ του Ιράν

Η χένα (αραβικά: حناء), ιστορικά γνωστή ως κύπρινον είναι μια βαφή που παρασκευάζεται από το φυτό Lawsonia inermis. Έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για βαφή του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, καθώς και υφασμάτων όπως το μετάξι, το μαλλί και το δέρμα. Παραδοσιακά η χένα χρησιμοποιείται στην Αραβική Χερσόνησο, στην Ινδική υποήπειρο, σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην Καρχηδόνα, σε άλλα μέρη της Βόρειας Αφρικής και στο Κέρας της Αφρικής. Το όνομα χένα χρησιμοποιείται σε άλλες βαφές δέρματος και μαλλιών, όπως η μαύρη χένα και η ουδέτερη χένα, καμία από τις οποίες ωστόσο δεν προέρχεται από το φυτό της χένας. [1][2]

Για να διατηρηθεί η απόχρωση της χένας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνιστάται να αποφεύγει κανένας το πλύσιμο της περιοχής όπου εφαρμόστηκε η χένα για 12 ώρες. Επίσης, όταν η πάστα χένας είναι ξηρή, μπορεί κάποιος να εφαρμόσει ένα μείγμα ζάχαρης και χυμού λεμονιού για να απελευθερώσει περισσότερη βαφή από την πάστα έτσι ώστε το χρώμα να γίνει πιο έντονο. Η βαφή από χένα στο δέρμα τυπικά διαρκεί μερικές μέρες προτού αρχίσει να ξεφλουδίζει.


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cartwright-Jones, Catherine (2004). «Cassia Obovata». Henna for Hair. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2013. 
  2. Dennis, Brady (26 Μαρτίου 2013). «FDA: Beware of "black henna" tattoos». The Style Blog. The Washington Post. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2013.