Χάτσουνε Μίκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Hatsune Miku (初 音 ミ ク), με την κωδική ονομασία CV01, ήταν η πρώτη ιαπωνική Vocaloid, η οποία αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε από την Crypton Future Media Inc.

Αρχικά κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2007 για το λογισμικό VOCALOID2 και ήταν το πρώτο μέλος της Character Vocal Series. Ήταν το έβδομο λογισμικό VOCALOID που έχει κυκλοφορήσει καθώς και η δεύτερη VOCALOID για τη Vocaloid 2. Η φωνή της Μίκου είναι συνεισφορά της Σάκι Φουτζίτα (藤田 咲). Εκεί αφού υπήρξαν πολλές δόσεις, όπως πρόσθετες βιβλιοθήκες φωνής που ονομάστηκαν "Προσάρτηση", καθώς και μια αναβάθμιση συμβατότητας για το συνθεσάιζερ VOCALOID3, όταν και κυκλοφόρησε στα αγγλικά. Έλαβε μια ενημερωμένη έκδοση για κα είναι συμβατή με το συνθεσάιζερ VOCALOID4 στις υπάρχουσες ιαπωνόγλωσσες και αγγλόγλωσσες εκδόσεις τον Αύγουστο το 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε ότι ήταν στα σκαριά μια έκδοση του λογισμικού στα κινεζικά η οποία και κυκλοφόρησε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2017.

Είναι το δημοφιλέστερο από τα λογισμικά Vocaloid που έχουν κυκλοφορήσει, ενώ η ίδια η Μίκου έγινε μέρος του λαϊκού πολιτισμού.

Έννοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Crypton είχε την ιδέα να εκδώσει την Μίκου ως «Ανδροεϊδής ντίβα στο εγγύς μελλοντικό κόσμο όπου τα τραγούδια της χάνονταν.»

Αρχικά κυκλοφόρησε με την φωνή της Φουτζίτα να εφαρμόζεται στις εκδόσεις στα Ιαπωνικά και στα Αγγλικά, αλλά για τα αγγλικά αργότερα αντικαταστάθηκε από τη φωνή της Μέγκουριν Λούκα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα επιλέχθηκε από το συνδυασμό Hatsu (初, "πρώτη"), ne (音, "ακούγεται"), και Miku (未来, ένα προσωπικό όνομα που μοιράζεται την ορθογραφία με τη λέξη «μέλλον»). Με τον τρόπο αυτό σημαίνει "ο πρώτος ήχος από το μέλλον."

Η κωδική ονομασία του "CV01" σημαίνει "Character Voice 01".

Το όνομά της στα κινέζικα είναι «初 音 未来" (Chūyīn Weilai).

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο KEI απεικόνισε την Μίκου, του δόθηκε ένας συνδυασμός χρωμάτων για να συνεργαστεί (με βάση την υπογραφή με μπλε-πράσινο χρώμα των YAMAHA synthesizers) και κλήθηκε να επιστήσει την Miku ως ένα Android. Η Crypton επίσης παρείχε στον KEI με τις αναλυτικές έννοιες της Miku, ωστόσο, η Crypton είπε ότι δεν ήταν εύκολο να εξηγήσει τι είναι "Vocaloid" σ' εκείνον. Ο ΚΕΙ είπε ότι δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει την εικόνα ενός "υπολογιστή τραγουδιού" στην αρχή, όπως ο ίδιος δεν γνώριζε καν τι είναι "συνθέτης". Του πήρε περισσότερο από ένα μήνα για να ολοκληρωθεί η προμήθεια.

Η Miku είχε αρχικά προοριστεί να έχει διαφορετικό χτένισμα, αλλά μετά τη δοκιμή των πλεξούδων, ο KEI νόμιζε ότι ήταν πιο κατάλληλο. Οι πλεξίδες της τής έχουν γίνει από τότε ένα εικονικό μέρος του σχεδιασμού της. Στις 22 Ιουνίου,του 2012, Τα κοτσιδάκια της Hatsune Miku κέρδισαν ακόμα και τον τίτλο των κοτσιδιών που αντιπροσώπευε καλύτερα της δεκαετίας του 2000, σηματοδοτώντας την το καλύτερο σύνολο κοτσιδιών από την αυγή του 21ου αιώνα. Μοιράζεται τώρα κοτσιδάκια με άλλους χαρακτήρες, όπως η Sailor Moon (η οποία κέρδισε το βραβείο των καλύτερων κοτσιδιών για την περίοδο της δεκαετίας του '90).

Η ψηφιακή σχεδίαση της φούστας και των μποτών της Miku βασίζεται στα ανοικτά χρώματα του προγράμματος συνθεσάιζερ, και οι μπάρες αντιπροσωπεύουν βασικές μπάρες στο πλαίσιο του προγράμματος, μετά από τις ιδέες της Crypton. Ένα μέρος του σχεδιασμού της βασίζεται σε ορισμένα από τα μοντέλα πληκτρολογίου της YAMAHA, ιδιαίτερα το DX-100 και το DX-7. Τα λεπτά τετράγωνα γύρω από πλεξίδες της είναι φουτουριστικές κορδέλες κατασκευασμένες από ένα ειδικό υλικό που επιπλέει στο χώρο. Όπως φαίνεται στην τέχνη του KEI για την Miku, είναι σε θέση να κρατήσει τις πλεξίδες της Miku στη θέση τους χωρίς να χρειάζεται να αγγίξει φυσικά τα μαλλιά. Οι κορδέλες επίσης αναφέρονται από τον ΚΕΙ να είναι το πιο δύσκολο στοιχείο για το σχεδιασμό του χαρακτήρα για τους cosplayers να αναδημιουργήσουν.

Μετά από ένα meme στο διαδίκτυο που αφορά την Hachune Miku, η Miku σχετίστηκε με ένα φρέσκο κρεμμυδάκι (συχνά συγχέεται με ένα πράσο, λόγω της παρόμοιας εμφάνισης). Αυτό, μαζί με την ένωση του Kaito με παγωτό, ξεκίνησε μια συζήτηση που ονομάζεται "Ο Πόλεμος των Στοιχείων" κατά το VOCALOID fandom, όπου έγινε παραδοσιακό για νέα Vocaloids να έχουν ένα αντικείμενο που τους έχουν ανατεθεί και τα στοιχεία που συζητήθηκαν μέχρι να κολλήσει μέσω του meme στο Διαδίκτυο. Αυτό το φαινόμενο έχει πεθάνει.

Η προσάρτηση του σχεδιασμού της σε VOCALOID2 είναι συχνά σε θέμα λογοκρισίας.