Χάτι Τσίρπαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάτι Τσίρπαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hatı Çırpan (Τουρκικά)
Γέννηση1890
Άγκυρα
Θάνατος21  Μαρτίου 1956
Άγκυρα
Τόπος ταφήςKahramankazan
ΨευδώνυμοSatıkadın[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσατουρκικά
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων[2]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χάτι Τσίρπαν (πρώην Σατί Καντίν, 1890 - 21 Μαρτίου 1956) ήταν Τουρκάλα πολιτικός, μία από τις πρώτες γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, που εξελέγη στις γενικές εκλογές του 1935.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χάτι Τσίρπαν ήταν κόρη του Καρά Μεχμέτ Μπέη και της Εμινέ Χανίμ. Παντρεύτηκε τον Ιμπραήμ Τσιρπάνογλου, έναν από τους βετεράνους του Βαλκανικού Πολέμου με τον οποίο απέκτησε έξι παιδιά.[3]

Λίγο πριν από το Δεύτερο Συνέδριο Γλωσσών (İkinci Türk Dil Kurultayı, 18–23 Αυγούστου 1934), στις 16 Ιουλίου 1934, ο Πρόεδρος Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έφυγε από την Άγκυρα για μια εκδρομή στο χωριό Καζάν (τότε τμήμα της περιοχής Κιζιλτζαχαμάμ της επαρχίας της Άγκυρας), 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) μακριά από την πρωτεύουσα της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδρομής, ο Ατατούρκ συστήθηκε στην Σατί Καντίν, η οποία ήταν αρχηγός του χωριού Καζάν. Ήταν αγρότισσα από την Κεντρική Ανατολία, που αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. [4] Οι δύο έκαναν μία συζήτηση, μετά την οποία αναφέρθηκε ότι του άρεσαν του Ατατούρκ τα επιτεύγματα και η ευφυΐα της Σατί Καντίν.

Σύμφωνα με την Αφέτ Ινάν, ο Ατατούρκ είπε μετά τη συνάντησή της, "Αυτή είναι μια εξαιρετική γυναίκα, που μπορεί να ευδοκιμήσει ως μέλος του κοινοβουλίου". Η Σατί Καντίν χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε στην επιτυχημένη εκστρατεία της για το αξίωμα από τον ίδιο τον Ατατούρκ. [4] Αργότερα, άλλαξε το όνομά της σε Χάτι μετά από τη συμβουλή του Ατατούρκ, ο οποίος ενδιαφερόταν για τον πολιτισμό των Χάττι εκείνη την εποχή, και επειδή το παλιό της όνομα Σατί σήμαινε «πώληση» ή «αγορά» στα Τουρκικά. Υιοθέτησε το επώνυμο Τσίρπαν μετά το νόμο Επιθέτου του 1934, που απαιτούσε από όλους τους Τούρκους πολίτες να έχουν επώνυμο. Στις εκλογές του 1935 στην Τουρκία, 17 από τους 399 βουλευτές ήταν γυναίκες. Στις ενδιάμεσες εκλογές, που διεξήχθησαν στις αρχές του 1936 για τις βουλευτικές έδρες, που έμειναν κενές, ο αριθμός των γυναικών βουλευτών στο κοινοβούλιο αυξήθηκε σε 18. Ανάμεσα σ' αυτές τις γυναίκες ήταν και η Χάτι Τσίρπαν. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.aa.com.tr/tr/yasam/torunlari-ilk-kadin-milletvekillerinden-satikadinin-hatirasina-gozu-gibi-bakiyor/1663259.
  2. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  3. 3,0 3,1 «Hatı (Satı) Çırpan (Oğlu) (1890-1956) - Atatürk Ansiklopedisi». ataturkansiklopedisi.gov.tr (στα Τουρκικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2021. 
  4. 4,0 4,1 The Turkish Woman (1919-1923), Basın Yayın Genel Müdürlüğü, p. 36.