Χάρις Επαμεινώνδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χάρις Επαμεινώνδα (Λευκωσία 1980-) είναι Κύπρια φωτογράφος και δημιουργός βίντεο και πολυμέσων, η οποία ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης και στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 2003. Η Επαμεινώνδα και ο σύντροφός της Ντάνιελ Γκούσταβ Κρέιμερ (γενν. 1975) εργάζονται στο έργο, Infinite Library, από το 2007. Έχουν εκθέσει το έργο τους σε πληθώρα περιπτώσεων, μεταξύ των οποίων στο Kunsthalle Lissabon (2012) και στο dOCUMENTA (13) in Kassel.

Το έργο της περιλαμβάνει κολάζ, εγκαταστάσεις, ταινίες και φωτογραφία. Αρχικά εμπνεόταν από τις φωτογραφίες στα γαλλικά περιοδικά και στα βιβλία των δεκαετιών 1940-1960. Από το 2005, άρχισε να εστιάζει στα ασπρόμαυρα κολάζ με ανθρώπους και αρχιτεκτονική. Το 2007 άρχισε να επικεντρώνεται στις έγχρωμες εικόνες. Δημιουργεί ιδιοσυγκρασιακές συνθέσεις εικόνων, οι οποίες προκύπτουν μέσω της φωτογράφισης υλικών, όπως στην έκθεσή της με τις Polaroid (2008-09). Δημιουργεί επίσης ταινίες με ένα φιλμ Super8, το οποίο στην συνέχεια κόβει ψηφιακά - συνεπώς δημιουργεί ταινίες διαφορετικού μήκους και διάρκειας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στα εκτεταμένα κολάζ και τις πολυεπίπεδες εγκαταστάσεις που προκύπτουν από ένα συνδυασμό εικόνων, ταινιών, γλυπτών, φωτογραφιών και αντικειμένων. Οι εγκαταστάσεις δωματίου που δημιουργεί έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό αλλά μπορούν να γίνουν και λαβύρινθος, ο οποίος θέτει τους θεατές σε μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικές εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδικές εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]