Χάρης Παμπούκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρης Παμπούκης
Αναπληρωτής Υπουργός
Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Περίοδος
27 Ιουνίου 2011 – 26 Αυγούστου 2011
Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου
Υπουργός Επικρατείας
Περίοδος
7 Οκτωβρίου 2009 – 17 Ιουνίου 2011
Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου
Διάδοχος Ηλίας Μόσιαλος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1958 Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Επάγγελμα Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου

Ο Χάρης Παμπούκης (1958) είναι Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι (Paris I - Pantheon - Sorbonne). Κατάγεται από την Ακράτα και από την παλαιά οικογένεια Ακύλα της Σαντορίνης. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και εξελέγη το 1991 λέκτορας στο νομικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1997 έγινε επίκουρος καθηγητής, το 2005 αναπληρωτής καθηγητής και το 2009 καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών.[1] Το 1990 άνοιξε δικηγορικό γραφείο με τους Σπύρο Φλογαΐτη και Γλυκερία Σιούτη.[2] Το 1999 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών (Ελλάδα), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001. Έχει συγγράψει αρκετές νομικές μονογραφίες.

Στην κυβέρνηση Παπανδρέου που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες αρχικά παρά τω Πρωθυπουργώ[3] και αργότερα σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις[4]. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αρμοδιότητες σχετικές με την εμπορική ναυτιλία και τις στρατηγικές επενδύσεις[5]. Στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους υπέβαλε την παραίτησή του μετά το θέμα που δημιουργήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τις δηλώσεις του περί ανασύστασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]