Χάρης Μητσίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρης Μητσίδης
Harry Mitsidis.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Φεβρουαρίου 1972

Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Μητσίδης (γεν. 14/02/1972) είναι ελληνοβρετανός ταξιδιώτης που έχει επισκεφτεί όλες τις χώρες του κόσμου, γνωστός για τη στήλη του ‘Ο Χάρης στο...’ στο Σερβικό ταξιδιωτικό περιοδικό Travel Magazine. Το ‘περιοδικό των επιτυχημένων’ Nas Brend τον ανακήρυξε ως τον δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο ταξιδιώτη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρης γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα Έλληνα και μητέρα από την Νότια Αφρική[1]. Μέχρι το 2001 επισκέφτηκε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (με τελευταία την Λευκορωσία), αποφασίζοντας κατόπιν να ‘κατακτήσει’ όλο τον κόσμο. Πέτυχε το στόχο του στην ηλικία των 36 ετών, ταξιδεύοντας στην Ησημερινή Γουινέα τον Μάρτιο του 2008 (και επισκεπτόμενος το Νότιο Σουδάν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 2011).[2]

Ο Χάρης και τα κατορθώματά του αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο του γερμανο-ελβετού Kolja Spori ‘Ήμουν Παντού’ (Ich war Uberall) όπως και στο βιβλίο ‘Συναντήσεις με Εξαιρετικούς Ταξιδιώτες’ (Encuentros con Viajeros Notables) του ισπανού ταξιδιώτη και συγγραφέα Χόρχε Σάντσεζ[3]. Ο ίδιος ο Χάρης έχει παρουσιάσει τα ταξίδια του αρκετές φορές[4]. Πέρα από επιπλέον αναφορές σε αυτόν, ο ίδιος διατηρεί μηνιαία στήλη στο γνωστό ταξιδιωτικό περιοδικό Duke & Peterson Travel Magazine (Σερβική έκδοση), όπου κυρίως γράφει για περίεργους και δύσκολους ταξιδιωτικούς προορισμούς[5]. Γνωστές σερβικές εφημερίδες ή ιστοσελίδες, όπως το B92[6] ή η Politika έχουν πάρει συνεντεύξεις από τον Ελληνοβρετανό ταξιδιώτη αρκετές φορές, κυρίως επειδή είναι από τους λίγους παγκόσμιους ταξιδιώτες που μιλούν άπταιστα τη Σερβική γλώσσα, αλλά και επειδή διέμεινε στη Σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι το 2008.

The Best Travelled – TBT[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρης ίδρυσε την ιστοσελίδα www.thebesttravelled.com τον Απρίλιο του 2012, εγκαινιάζοντάς την επίσημα στις 13 Οκτωβρίου του ιδίου έτους[7]. Το ΤΒΤ προτείνει μία νέα διαίρεση του κόσμου σε 1281 ‘περιοχές’ – σε αντίθεση με τις 193 χώρες των Ηνωμένων Εθνών, τις 242 της Wikipedia και τις 324 του Travel Century Club. Η νέα διαίρεση συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα τμήματα της διαίρεσης του Travel Century Club, με πιο λεπτομερή ανάλυση των περιοχών ανάλογα με το μέγεθος ή το πληθυσμό τους[8]. Ο κύριος ανταγωνιστής του ΤΒΤ είναι η ιστοσελίδα ΜΤΡ[9] που ίδρυσε ο Charles Veley, που φέρεται ως ο πιο καλοταξιδεμένος άνθρωπος στο πλανήτη.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]