Χάρης Αρβανιτίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρης Αρβανιτίδης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λιντς
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος

Ο Χάρης Αρβανιτίδης είναι Έλληνας δημοσιογράφος. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Δημοσιογραφία - Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτική Επικοινωνία στο North College, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ληντς στην Αγγλία, στον τομέα των Διεθνών Σπουδών. Παρακολούθησε σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ρεπορτάζ και Τηλεοπτικής Δημοσιογραφίας στο BBC του Λονδίνου και τα περιφερειακά δίκτυα: BBC Cardiff/Walles, BBC Cambridge και BBC Norwich/East Anglia.

Εργάζεται στο τμήμα ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΤ3 από το 1996. Αρχικά ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ, καλύπτοντας για τις ειδήσεις του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας, όπως η μεγάλη πυρκαγιά του Σέιχ Σου, η πτώση του αεροσκάφους Γιάκοβλεφ και άλλα γεγονότα της έκτακτης επικαιρότητας. Στη συνέχεια υπηρέτησε σχεδόν όλα τα είδη ρεπορτάζ. Παράλληλα, είχε αναλάβει τη δημοσιογραφική επιμέλεια της εκπομπής "Οικο-λογικά" που παρουσίαζε ο καθηγητής Περιβαλλοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Διευθυντής του Ελληνικού National Geographic Νίκος Μάργαρης.

Το 1999 εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα καλύπτοντας το κυβερνητικό ρεπορτάζ, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στην παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων του σαββατοκύριακου. Ως πολιτικός συντάκτης ταξίδεψε στο Λευκό Οίκο κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, λίγο μετά την τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Διαπιστευμένος σε πολλές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό κάλυψε σημαντικά γεγονότα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βαλκάνια. Είχε την ευκαιρία να καλύψει δημοσιογραφικά την ιστορική σύνοδο κορυφής της Ελληνικής Προεδρίας στη Χαλκιδική (Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης), της τελευταίας διεξαχθείσας εκτός Βρυξελλών συνόδου κορυφής προεδρεύουσας χώρας.

Από το 2002 και τη θέση του αρχισυντάκτη συμμετείχε ενεργά στον προγραμματισμό και την οργάνωση των δελτίων ειδήσεων και των έκτακτων ενημερωτικών εκπομπών του καναλιού. Παρουσίασε μία πλειάδα έκτακτων ενημερωτικών εκπομπών, αφιερωμάτων, τηλεμαραθωνίων και ερευνών, με αφορμή σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας.

Επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Straight Line» για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης των Ευρωπαίων πολιτών, στο οποίο συμμετείχε η ΕΤ3, συντόνισε την ανταλλαγή ρεπορτάζ και ερευνών, με τις δημόσιες τηλεοράσεις των άλλων κρατών-μελών, σε θέματα που αφορούν στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις διεθνείς σχέσεις, τη διαβαλκανική συνεργασία και την κοινή νομισματική πολιτική.

Το 2006 ανέλαβε την αρχισυνταξία του πολιτικού ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων καθώς και τον πολιτικό σχολιασμό, ενώ από το 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 παρουσίαζε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3.

Παράλληλα με την ΕΤ3, για μία πενταετία ο Χάρης Αρβανιτίδης εργάστηκε στον Αθηναϊκό ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96. Αρχικά ως ανταποκριτής της Βόρειας Ελλάδας και εκφωνητής των τοπικών δελτίων ειδήσεων. Μετέπειτα, ανέλαβε τη Διεύθυνση Προγράμματος στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συνεργαζόταν και με τον ειδησεογραφικό διαδικτυακό τόπο flash.gr, παρουσιάζοντας ρεπορτάζ, έρευνες, συνεντεύξεις και ειδικά αφιερώματα.

Συνεργάστηκε ως ρεπόρτερ στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης: Αγγελιοφόρος της Κυριακής και Ελληνικός Βορράς.

Από το 2004 και για μία διετία, διατέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και Διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας & ΜΜΕ. Ως σύμβουλος επικοινωνίας, συμμετείχε στον στρατηγικό σχεδιασμό οργάνωσης και προβολής της ελληνικής υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO από τη Θεσσαλονίκη το 2008. Για αυτό τον σκοπό, με την ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου, πήρε μέρος σε πολλά διεθνή φόρα και συναντήσεις με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Γραφείου Εκθέσεων BIE (Bureau International des Exposition), με εκπροσώπους των κρατών-μελών του ΒΙΕ καθώς και με διεθνείς προσωπικότητες.

Από το 2010 και για δύο τηλεοπτικές χρονιές ο Χάρης Αρβανιτίδης παρουσίαζε την πρωινή ενημερωτική εκπομπή "Καθημερινά" μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ3. Στο πλευρό του, βρέθηκε την τηλεοπτική χρονιά 2009 με 2010 η δημοσιογράφος Μαρία Χατζηδημητρίου, ενώ την τηλεοπτική σεζόν 2010 με 2011 η Δώρα Αυγέρη.

Από το Νοέμβριο του 2011 είναι επικεφαλής της ομάδας σύνταξης των δελτίων ειδήσεων της ΕΤ3. Παράλληλα, από το Μάρτιο του 2012 παρουσιάζει το απογευματινό δελτίο ειδήσεων στις 5 το απόγευμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]