Χάνιμπαλ (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάνιμπαλ
ΕίδοςΨυχολογικό θρίλερ
Ψυχολογικό Δράμα
Αστυνομικό Θρίλερ
ΔημιουργοίΜπραίαν Φούλερ
Βασίζεται σεΧαρακτήρες απο το βιβλίο Κόκκινος δράκος του Τόμας Χάρις
ΠρωταγωνιστέςXιού Ντάνσι,
Μας Μίκελσεν,
Σκοτ Τόμπσον,
Λώρενς Φίσμπερν,
Τζίλιαν Άντερσον
Συνθέτης(ες)Μπραίαν Ρείτζελ
Χώρα ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων3
Αριθμός επεισοδίων39
Παραγωγή
Τοποθεσία γυρισμάτωνΤορόντο, Καναδάς
Οντάριο, Καναδάς
Φλωρεντία, Ιταλία (3ος κύκλος)
ΦωτογραφίαΤζείμς Χώκινσον
Καρίμ Χουσείν
Διάρκεια43 λεπτά ανά επεισόδιο
Εταιρεία παραγωγήςDino de Laurentiis Company
Living Dead Guy Productions
AXN Original Productions
Gaumont International Television
ΔιανομήSony Pictures Television
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςNBC
Προβολή4 Απριλίου 2013
29 Αυγούστου 2015

Ο Χάνιμπαλ (αγγλικά:Hannibal) είναι μια αμερικανική ψυχολογική τηλεοπτική σειρά τρόμου-θρίλερ, που αναπτύχθηκε από τον Μπράιαν Φούλερ για το κανάλι NBC. Η σειρά βασίζεται σε χαρακτήρες και στοιχεία που εμφανίζονται στα μυθιστορήματα του Τόμας Χάρις ο Κόκκινος Δράκος (1981), ο Χάνιμπαλ (1999) και ο Χάνιμπαλ, το ξύπνημα του Κακού (2006), και εστιάζει στη σχέση του ειδικού ερευνητή του FBI Γουίλ Γκράχαμ (Χιου Ντάνσι) με τον Δρα Χάνιμπαλ Λέκτερ (Μας Μίκελσεν), έναν ιατροδικαστικό ψυχίατρο προορισμένο να γίνει ο πιο πονηρός εχθρός του Γκράχαμ και, ταυτόχρονα, το μόνο άτομο που μπορεί να τον καταλάβει.

Η σειρά έλαβε μια ανάθεση 13 επεισοδίων για την πρώτη της σεζόν.[1] Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Σλέιντ παρήγαγε και σκηνοθέτησε το πρώτο επεισόδιο. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο NBC στις 4 Απριλίου 2013.[2] Στις 9 Μαΐου 2014, το NBC ανανέωσε τη σειρά για τρίτη σεζόν,[3] η οποία έκανε πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου 2015. Στις 22 Ιουνίου 2015, το NBC τερμάτισε την παραγωγή της σειράς μετά από τρεις σεζόν, λόγω της χαμηλής τηλεθέασης.[4] Το φινάλε της σειράς προβλήθηκε πρώτα στον Καναδά στο κανάλι Citytv, στις 27 Αυγούστου 2015, και προβλήθηκε δύο ημέρες αργότερα στις ΗΠΑ στο NBC.

Η σειρά απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και το οπτικό στυλ της σειράς να επαινούνται κυρίως από τους κριτικούς.[5][6] Και οι δύο πρώτες σεζόν κέρδισαν βραβεία Saturn Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς, ενώ και ο Μας Μίκελσεν και ο Xιου Ντάνσι κέρδισαν το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού, με τον Λώρενς Φίσμπερν να κερδίζει το βραβείο Καλύτερου Β Ανδρικού Ρόλου για τη δεύτερη σεζόν. Η τρίτη και τελευταία σεζόν κέρδισε την εναρκτήρια Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά Δράσης-Θρίλερ, ενώ ο γκεστ σταρ Ρίτσαρντ Αρμιτάτζ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Β Ηθοποιού. Η σειρά έχει συγκεντρώσει πολλούς θαυμαστές και θεωρείται από πολλούς κριτικούς και από πολύ κοινό ως μία από τις καλύτερες σειρές τρόμου, και μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.[7]

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πράκτορας του FBI Γουίλ Γκράχαμ προσλαμβάνεται από τον Τζακ Κρόφορντ, τον επικεφαλή των επιστημών της συμπεριφοράς του FBI, προκειμένου να βοηθήσει στην διερεύνηση ενός κατά συρροή δολοφόνου στη Μινεσότα. Με την έρευνα αυτήν να βαραίνει πολύ τον Γκράχαμ, ο Κρόφορντ αποφασίζει να τον εποπτεύσει ο ιατροδικαστικός ψυχίατρος Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ. Αρχικά, ο Λέκτερ - ο οποίος είναι κρυφά κανίβαλος και κατά συρροήν δολοφόνος - εργάζεται για να χειριστεί το FBI από μέσα, αλλά ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στον Λέκτερ και τον Γκράχαμ αρχίζει να απειλεί την παραμονή του στο FBI. Ο Λέκτερ γοητεύεται από την ικανότητα του Γκράχαμ να συμπάσχει με τους ψυχοπαθείς δολοφόνους, και προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια της εύθραυστης λογικής του Γκράχαμ προκειμένου να τον μετατρέψει σε δολοφόνο ο ίδιος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hibberd, James (19 Απριλίου 2012). «'Hannibal' on NBC: How Bryan Fuller will reinvent Dr. Lecter». Entertainment Weekly. New York City: Meredith Corporation. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  2. Hibberd, James (2013-02-14). «'Hannibal' finally gets premiere date». Entertainment Weekly. https://ew.com/article/2013/02/14/hannibal-premiere-date/. Ανακτήθηκε στις 2013-02-15. 
  3. Andreeva, Nellie (9 Μαΐου 2014). «NBC Renews 'Hannibal' For Third Season». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2014. 
  4. Ausiello, Michael (22 Ιουνίου 2015). «Hannibal Cancelled at NBC». TVLine. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2020. 
  5. VanDerWerff, Emily Todd· Saraiya, Sonia (6 Δεκεμβρίου 2013). «Hannibal's powerful visuals make it one of the best shows of 2013». The A.V. Club. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2020. 
  6. Nussbaum, Emily (29 Ιουνίου 2015). «To Serve Man». The New Yorker. New York City: Condé Nast. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  7. References:

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]