Φωνητικό αλφάβητο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το φωνητικό αλφάβητο είναι ένα σύνολο λέξεων οι οποίες αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα του (αλφάβητου) και το πρώτο τους γράμμα είναι το αντίστοιχο γράμμα αναφοράς.

Συχνά, είμαστε αναγκασμένοι να συλλαβίζουμε ένα-ένα τα γράμματα κάποιου ονοματεπωνύμου ή κάποιας ξένης λέξης. Πολλές φορές αυτός ο συλλαβισμός δεν βοηθάει (π.χ. "Νι" και "Μι" μπορεί να μπερδεύουν αν είναι κακόηχα -είτε λόγω κακής τηλεφωνικής γραμμής είτε λόγω κακής προφοράς). Καταφεύγουμε, λοιπόν, σε διάφορες υποδείξεις του τύπου:

  • "Μι, όπως Μαρία" (για να το ξεχωρίσουμε από το Νι)
  • "Φι, όπως φωτιά"

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και όταν χρησιμοποιείται διαφορετική προφορά από τα δύο μέρη (π.χ. λόγω διαφορετικής καταγωγής).

Για τη διευκόλυνση, διαφόρων ομάδων, έχουν καθιερωθεί ειδικές αντιστοιχήσεις καθώς η γνώση και συχνή χρήση του ίδιου φωνητικού αλφάβητου οδηγεί και στη γρήγορη κατανόηση. Αυτές, συνήθως, συμπεριλαμβάνουν λέξεις που:

  1. δεν είναι εύκολο να μπερδευτούν (ως προς το σε ποιο γράμμα αναφέρονται)
  2. η κακή προφορά τους δεν θα οδηγούσε σε άλλη λέξη (κάποιον που δεν γνωρίζει αυτό το φωνητικό αλφάβητο).

Ακόμα και για το ίδιο αλφάβητο κάθε "ομάδα" ατόμων μπορεί να έχει διαφορετικό φωνητικό αλφάβητο. Στην Ελλάδα έχουμε τουλάχιστον δύο φωνητικά αλφάβητα σε πλήρη χρήση.

Τα φωνητικά αλφάβητα κατά καιρούς αλλάζουν είτε για πολιτικούς λόγους, είτε γιατί έχουν ξεπεραστεί οι λέξεις, είτε γιατί η αντίστοιχη "ομάδα" κρίνει πως θα διευκολυνθεί με τις νέες αντιστοιχήσεις.

Φωνητικά αλφάβητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]