Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φυσικό περιφερειακό πάρκο των Ηφαιστείων της Ωβέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°22′34″N 02°48′53″E / 45.37611°N 2.81472°E / 45.37611; 2.81472

Φυσικό περιφερειακό πάρκο των Ηφαιστείων της Ωβέρνης
Η κορυφή Πουί Μαρί
ΧώρεςΩβέρνη-Ρον-Αλπστην Γαλλία
Υψηλότερο ΣημείοΠουί ντε Σανσί
Υψόμετρο1.886 μέτρα


Το Φυσικό περιφερειακό πάρκο των Ηφαιστείων της Ωβέρνης (γαλλικά: Parc naturel régional des volcans d'Auvergne) είναι ένα γαλλικό περιφερειακό φυσικό πάρκο που βρίσκεται στο κέντρο του Κεντρικού Ορεινού Όγκου (Μασίφ Σαντράλ) της Γαλλίας, στη διοικητική περιοχή  Ωβέρνη-Ρον-Αλπ. Με έκταση 389.733 εκταρίων, είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό φυσικό πάρκο στην ηπειρωτική Γαλλία.

Δημιουργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1977.

Γεωγραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φυσικό περιφερειακό πάρκο των Ηφαιστείων της Ωβέρνης βρίσκεται στο κέντρο της Ωβέρνης. Εκτείνεται από βορρά προς νότο πάνω από 120 χιλιόμετρα σε δύο νομούς της Ωβέρνης-Ρον-Αλπ, τους Καντάλ και Πουί-ντε-Ντομ και περιλαμβάνει 147 κοινότητες που συγκεντρώνουν περίπου 90 000 κατοίκους (απογραφή του 2005)1. Το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 400 και 1.886 μέτρων.

Το περιφερειακό πάρκο καλύπτει πέντε φυσικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν ξεχωριστά αλλά συμπληρωματικά γεωμορφολογικά σύνολα.

Θέα στα όρη Ντορ

Από τις φυσικές περιοχές, οι 4 είναι ηφαιστειακοί όγκοι:

Πουί ντε Σανσί

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα του Καντάλ είναι ένας μοναδικός αρχαίος ηφαιστειογενής όγκος (ανάμεσα 3.000.000 ετών και 250.000 ετών) 150 χιλιομέτρων, που διαβρώθηκε από δώδεκα ή δεκατρείς παγετώδεις κοιλάδες που συγκλίνουν προς τις τρεις κύριες κορυφές: το Πουί Γκριού (1690 μέτρα), η οποία είναι η παλιά εστία του, το Πουί Μαρί (1.783 μ.) και το Πλον ντυ Καντάλ (1.858 μέτρα). Είναι ένας τόπος με θερμές πηγές και λίμνες. Οι άνθρωποι εργάστηκαν ακούραστα μέσα στους αιώνες για να διαμορφώσουν το περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή, για να καλλιεργήσουν τις άγονες πλαγιές και για να χτίσουν με ηφαιστειακή λάβα χωριά, κάστρα, αγροικίες και  εκκλησίες.

Πολύ διαφορετικό στην εμφάνιση, το πανόραμα της οροσειράς Σαιν ντε Πουί εκτείνεται σε 45 χιλιόμετρα με συνολικά 80 ηφαίστεια πιο πρόσφατης προέλευσης (μεταξύ 95.000 και 7.000 ετών).[1] Σχεδόν όλοι οι πυρήνες, σε αντίθεση με τα ηφαίστεια των ορέων του Καντάλ ή των ορέων Ντορ, είναι μονογενετικά ηφαιστειακά πεδία: η προέλευση των ηφαιστείων είναι αποτέλεσμα μιας μόνο φάσης εκρηκτικής δραστηριότητας και γι 'αυτό τα ηφαίστεια είναι χαμηλότερα.

Προϊόντα και τεχνογνωσία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το λογότυπο του πάρκου
Απεριτίφ με γεντιανή

Όπως και τα άλλα περιφερειακά φυσικά πάρκα της Γαλλίας, το Φυσικό περιφερειακό πάρκο των Ηφαιστείων της Ωβέρνης στοχεύει επίσης στην προώθηση της βιοτεχνικής παραγωγής και της τεχνογνωσίας της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, τα πάρκα διαθέτουν ένα εργαλείο αποτίμησης, το σήμα «Valeurs Parc», το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Το εμπορικό σήμα Valeurs Parc αξιολογεί τη δέσμευση των δικαιούχων σε μια διαδικασία προόδου που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η σχετική παραγωγή, δραστηριότητα ή τεχνογνωσία πρέπει να πληρούν κριτήρια που σχετίζονται με τις τρεις βασικές αξίες της μάρκας: σύνδεση με την περιοχή, ανθρώπινη διάσταση, διατήρηση και ενίσχυση του περιβάλλοντος.

Στο έδαφος του πάρκου, έξι προϊόντα και τεχνογνωσία επωφελούνται από την ετικέτα προϊόντων του Φυσικού περιφερειακού πάρκου των Ηφαιστείων της Ωβέρνης.

  • Κίτρινη γεντιανή[2] και προϊόντα των ριζών της
  • Μέλι και προϊόντα μελισσών
  • Κρέας Σαλέρ
  • Παραδοσιακά γλυκίσματα
  • Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  1. Alain de Goër de Herve,Volcans d'Auvergne, la menace d'une éruption ? , Editions Ouest France, 1997
  2. . «γεντιανή-βότανο». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]