Φυσικό Καταφύγιο της Γιέγκριτσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φυσικό Καταφύγιο Γλέγκισκα

Το Φυσικό Καταφύγιο Γλέγκισκα (Σερβικά: Парк природе Јегричка / Park prirode Jegrička) είναι ένα φυσικό καταφύγιο στο βόρειο τμήμα της Σερβίας κατά μήκος του ποταμού Γέγκρισκα, στη περιοχή Μπάκα της επαρχίας Βοϊβοντίναποταμός Γέγκρισκα αναφέρεται συχνά μεταφορικά ως ο "ομφάλιος λώρος των υγροτόπων Μπάκα".Καλύπτει την περιοχή στις οποίες βρίσκονται οι όχθες του ποταμού και διασχίζει τέσσερις δήμους: Μπάκα Πάλανκα, Βρμπας, Τέμεριν και Ζάμπαλι.Η έκταση που καλύπτει είναι 11.144 στρέμματα και έχει κηρυχθεί από το κράτος ως σημαντικό φυσικό περιουσιακό στοιχείο της κατηγορίας 3.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, τα τμήματα του ποταμού που ρέουν μέσω των οικισμών, όπως το Ράβνο Σέλο και το Σμάγεβο, καθαρίστηκαν καθώς είχαν βυθιστεί στη λάσπη, ενώ στις πλαγιές των όχθων τοποθετήθηκαν παγκάκια και τραπέζια.Παρ'όλα αυτά μέχρι το 2011 το ποτάμι είχε φράξει ξανά από σκουπίδια.Το νερό στο πάρκο απειλείται από οικιακά απόβλητα, λύματα, κοπή και καύση καλάμων, αποστράγγιση φυτοφαρμάκων από τα γύρω χωράφια και λαθροθηρία.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 80 είδη υδρόβιων οργανισμών πολλά από τα οποία προστατεύονται.Το Φυσικό Καταφύγιο Γλέγκισκα είναι γνωστό για το μεγάλο αριθμό από λευκά νούφαρα (Nymphea alba) που έχει.Άλλα είδη περιλαμβάνουν φτέρη έλους και τα υδρόβια φυτά Utricularia vulgaris, Τράπη η πλέουσα (Trapa natans), Utricularia vulgaris και το Thelypteris palustris.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός είναι πλούσιος σε διάφορα είδη ψαριών, αμφίβιων, ερπετών και θηλαστικών.Η Πανίδα αποτελείται από περίπου 150 εγγεγραμμένα είδη ζώων, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα.

Το ποτάμι είναι πλούσιο σε γριβάδια (Cyprinus carpio) , λούτσους των ποταμών (Esox lucius), γουλιανούς (Silurus glanis) και ποταμολάβρακους. Ένα τμήμα του ποταμού μετατράπηκε σε Λίμνη ψαριών Γλέγκινα. Αυτό ο τμήμα του πάρκου χαρακτηρίζεται επίσης ως σημαντική περιοχή για τα πτηνά.

Το Φυσικό Καραγύγιο Γέγκρισκα φιλοξενεί διάφορα είδη πτηνών,πολλά από τα οποία είναι υπο εξαφάνιση όπως την απειλούμενη βαλτόπαπια (Aythya nyroca).Άλλα πτηνά περιλαμβάνουν τον ήταυρο (Botaurus stellaris), το μαυροβουτηχτάρι (Podiceps nigricollis), την ευρασιατική χουλιαροπάπια (Anas clypeata), τη στατόχηνα (Anser anser), τον καλαμόκιρκο (Circus aeroginosus), τη μικροπουλάδα (Porzana parva), τον γαλαζολαίμη (Luscinia svecica) και το μουστακογλάρονο (Chlidonias hybridus).

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Γέγκρισκα είναι ένα σημαντικό καταφύγιο της ενυδρίδας, το οποίο υποδεικνύει έναν υγιή, πλούσιο και καθαρό βιότοπο.Αριθμεί περίπου 80 αλλοχθόνους και αυτόχθονους τύπους ενυδρίδας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρμπας (ποταμός)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Мере заштите" Αρχειοθετήθηκε 2021-05-16 στο Wayback Machine.
  2. "Парк природе Јегричка — Могућности коришћења"[νεκρός σύνδεσμος]
  3. "Парк природе Јегричка — површина”[νεκρός σύνδεσμος]
  4. "Парк природе Јегричка — степен заштите"[νεκρός σύνδεσμος]
  5. "Парк природе Јегричка — категорисање"[νεκρός σύνδεσμος]
  6. "Заштићене биљне врсте"[νεκρός σύνδεσμος]
  7. "Животињске врсте у оквиру парка природе"[νεκρός σύνδεσμος]
  8. "Рибљи фонд"[νεκρός σύνδεσμος]