Φυσική και πολιτιστικοϊστορική περιοχή του Κότορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°29′N 18°45′E / 42.483°N 18.750°E / 42.483; 18.750

Φυσική και Ιστορική-Πολιτισμική Περιοχή του Κότορ
Χάρτης
Είδοςπολιτισμικό τοπίο και Προστατευόμενη περιοχή
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°25′48″N 18°46′12″E
Διοικητική υπαγωγήΚότορ
ΧώραΜαυροβούνιο
ΠροστασίαΜνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (από 1979)
Commons page Πολυμέσα

Η Φυσική και Πολιτιστικο-Ιστορική Περιοχή του Κότορ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1979 και βρίσκεται στο Μαυροβούνιο. Περιλαμβάνει την παλιά πόλη του Κότορ (ιταλικά Cattaro), τις οχυρώσεις του Ενετικού Καττάρο και τη γύρω περιοχή του εσωτερικού κόλπου του Κότορ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλιά πόλη του Κότορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλιά πόλη του Κότορ (που ονομάζεται ιστορικά "Cattaro la Veneziana" [1] ) βρίσκεται μέσα στα τείχη της πόλης και είναι ένα καλά διατηρημένο και ανακαινισμένο μεσαιωνικό αστικό τοπίο με αξιοσημείωτα κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού του Αγίου Τρύφωνα (χτίστηκε το 1166).

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τρύφωνα

Το Κότορ υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του σεισμού στις 15 Απριλίου 1979, και αυτό οδήγησε την τοποθεσία να συμπεριληφθεί επίσης στη Λίστα Μνημείων σε Κίνδυνο το 1979, όταν καταχωρήθηκε η τοποθεσία στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μετά από σημαντική αποκατάσταση εντός της πόλης, η τοποθεσία καταργήθηκε από αυτήν τη λίστα το 2003.

Οχυρώσεις του Κότορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οχυρώσεις αποτελούνται από ένα σύστημα αμυντικών στρατιωτικών κτηρίων για την προστασία της μεσαιωνικής πόλης Κότορ. Περιλαμβάνουν τα τείχη της πόλης με πύλες και προπύργια, προμαχώνες, που ανεβαίνουν το βουνό του Αγίου Ιωάννη, το κάστρο του Αγίου Ιωάννη (San Giovanni) και υποστηρικτικές κατασκευές. Ενώ μερικές από τις κατασκευές χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, οι περισσότερες οχυρώσεις ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας. Αργότερα έγιναν κάποιες τροποποιήσεις από τους Αυστριακούς. Οι οχυρώσεις είναι η πιο σημαντική πτυχή του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. [2]

Περιοχή του Κότορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή, που περιλαμβάνεται στην κληρονομιά, είναι ο εσωτερικός κόλπος του Κότορ (πέρα από το στενό Βέριγκε) με τα γύρω βουνά και τις πόλεις του, ιδίως το Ρίσαν και το Πέραστ εκτός από το Κότορ. Επιπλέον, τα νησάκια του Αγίου Γεωργίου (Sveti Đorđe) και της Παναγίας των Βράχων (Gospa od Škrpijela) αποτελούν μέρος του μνημείου.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1979, όταν εγγράφηκε η τοποθεσία, τοποθετήθηκε επίσης στον κατάλογο των μνημείων σε κίνδυνο λόγω των ζημιών από τον σεισμό. Λόγω συντονισμένων διεθνών προσπαθειών, μεγάλο μέρος αυτού, ειδικά όσον αφορά την πόλη Κότορ, έχει μετριαστεί. Το 2003 η τοποθεσία θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τη λίστα των μνημείων σε κίνδυνο.

Η τοποθεσία αντιμετωπίζει προκλήσεις με διάφορους τρόπους. Οι φυσικοί κίνδυνοι όπως η διάβρωση και οι σεισμοί θα παραμείνουν πάντα απειλή. Πιο οξεία, ωστόσο, είναι η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι, έχει σημειωθεί κάποια αστική ανάπτυξη ασυμβίβαστη με τους στόχους της διατήρησης. Ένα ζήτημα ήταν η πρόταση να γεφυρωθεί το στενό του Βέριγκε: η προτεινόμενη γέφυρα Βέριγκε μεταξύ του ακρωτηρίου της Αγίας Κυριακής και του ακρωτηρίου Οπάτοβο θα διευκόλυνε την κίνηση της εθνικής οδού της Αδριατικής, που επί του παρόντος χρησιμοποιεί σύστημα πορθμείων για να διασχίσει τον κόλπο. Όταν η περιοχή γράφτηκε το 1979, έγινε βάσει των πολιτιστικών της αξιών. Μια έκθεση αποστολής της UNESCO το 2008 προτείνει να θεωρηθεί επίσης η εξαιρετική αξία της ως «πολιτιστικό τοπίο» που μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου υποβολή. [3]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Italian Cattaro
  2. Preliminary Technical Assessment of the European Commission/Council of Europe Joint Programme on the Integrated Rehabilitation Project Plan/Survey on the Architectural and Archeological Heritage. «Fortifications of Kotor, Kotor, Montenegro (Serbia and Montenegro), 2005» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2008. 
  3. UNESCO (21 Φεβρουαρίου 2008). «Mission Report. The Natural and Culturo-Historical Region of Kotor». Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]