Φυκάρδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°57′32″N 33°10′16″E / 34.95889°N 33.17111°E / 34.95889; 33.17111

Φικάρδου
Fikarodou.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Φικάρδου
Χώρα Κύπρος
Διοικητική υπαγωγή Επαρχία Λευκωσίας
Γεωγραφική υπαγωγή Πιτσιλιά
Πληθυσμός 68 (1901)[1]
Γεωγραφικός κωδικός 1205[2]
Ζώνη ώρας UTC+02:00

Το χωριό Φυκάρδου είναι παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται κτισμένο σε νοτιοανατολική πλαγιά της οροσειράς Τρόοδος, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Λευκωσίας. Το χωριό σήμερα έχει σχεδόν ερημώσει και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 3 κατοίκους. Σε αυτό οδηγούν δύο δρόμοι, ένας από την Κλήρου και ο άλλος από το Καλό Χωριό Κλήρου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το επίσης παραδοσιακό χωριό Λαζανιά και το Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά.

Το χωριό αποτελεί ιδιοκτησία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο το 1978 κήρυξε ολόκληρο το χωριό σε «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή». Το χωριό έχει δηλωθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου ως υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φυκάρδου.καθώς καί τα γύρω χωριά ιδρύθηκαν από κατοίκους των κατά καιρούς λεηλατημένων παράκτιων πόλεων, οι οποιοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά για ασφάλεια[4] . Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, αναπόφευκτα οδήγησε σε σχηματισμούς φατριών υιοθετώντας έτσι και το νόμο της μαχαίρας ως επίλυσης διαφορών. Η περιοχή, ελεγχόμενη από αυτή την αταξική κοινωνία έγινε γνωστή ως το βουνό και δάσος Μαχαίρα [5] Ένας καθοριστικός παράγοντας που βοήθησε τον πολλαπλασιασμό αυτών των φατριών σε κοινότητες, ήταν η ίδρυση της Ιεράς Μονής Παναγίας του Μαχαιρά .

Λόγω του ότι η τοποθεσία ήταν γνωστή ως τα λημέρια των φυγάδων [6] "φυγά Ανδρον" η κοινότητα κατέληξε να είναι γνωστή ως Φυκάρδου. Αν και το χωριο δεν καταγράφεται να υπήρξε φέουδο κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, ούτε και κατά τη διάρκεια της ενετικής περιόδου, ωστόσο κρατικοί ερευνητές ιστορίας ταυτίζουν το όνομα του χωριού με το όνομα ενός ενετού συμβολαιογράφου του Θωμά Φικάρδος, στα τέλη του 15ου αιώνα[7],[8]

Ο θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φημολογείται ότι η συμμορία ενός Σίμωνα αφού δολοφόνησαν τον Ρήγα της Κυπρου, κρύφτηκαν στο Φυκάρδου και στη συνέχεια διέφυγαν στο εξωτερικό. Εκεί έθαψαν και τον κλεμμένο θησαυρό, με το αίνιγμα ότι ο θησαυρός είναι κρυμένος εκεί που η σκιά της βουνοκορφής δείχνει την 160η μερα του χρονου.

δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η ευρύτερη περιοχή του χωριού αποτελείται από ακαλλιέργητη δασική και άγονη γη, οι κύριες ασχολίες ήταν εκτροφή-κατσικιών λίγα αμπέλια και δημητριακά. Αρκετοί Φυκάρδειοι ήταν υπάλληλοι του Μοναστηριού. Μια από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες των κατοίκων κατά τον 13ο και 14ο αιώνα, ήταν η συσσώρευση των άγριων ελαιόδεντρων από το δάσος για τις ανάγκες των ελαιώνων που δημιουργήθηκαν από το Μοναστήρι.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Histoire de l'île de Chypre: Louis, de Mas Latrie
  • Voustronios, George: Chronicle Cyprus
  • Menardos, Simos: Topographical and Folkloric Studies.
  • Χρονικόν του Μαχαιρά

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]