Φρουρά στο Ρήνο (θεατρικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το θεατρικό έργο Φρουρά στο Ρήνο. Για για άλλα έργα, δείτε: Φρουρά στο Ρήνο.
Φρουρά στο Ρήνο
ΣυγγραφέαςΛίλιαν Χέλμαν
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςAl Hirschfeld Theatre
Διαδραματίζεται στο/ηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

To Φρουρά στο Ρήνοστον Ρήνο) είναι θεατρικό έργο της Λίλιαν Χέλμαν, που έκανε πρεμιέρα το 1941. Το έργο είναι «ένας σπάνιος συνδυασμός κωμωδίας, σε ένα ευγενικό σπιτικό που διαφθείρεται από τη ναζιστική κυριαρχία, δημιουργώντας, τελικά, ένα μοναδικό και δυνατό δράμα».[1] Το έργο, επίσης, βραβεύθηκε με βραβείο από την New York Drama Critics' Circle.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο διαδραματίζεται στο σαλόνι της οικογενείας Φάρελι, με το σπίτι τους να βρίσκεται περίπου 20 μίλια μακριά από την Ουάσινγκτον, προς το τέλος της άνοιξης του 1940.[1]

Τα προηγούμενα 17 χρόνια, ο γεννηθείς στη Γερμανία, Κερτ Μίλλερ και η Σάρα, η Αμερικανίδα σύζυγός του, ζούσαν κυρίως στην Ευρώπη, όπου μεγάλωναν και τα τρία παιδιά τους. Ο Κερτ, ωστόσο, συμμετείχε ενεργά στον αντι-φασιστικό αγώνα τόσο στην Ισπανία, τόσο και στη γενέτειρά του, τη Γερμανία. Οι Μίλλερ, κατόπιν, επισκέπτονται τους πλούσιος συγγενείς της Σάρα, στην Αμερική, τους Φάρελι. Με τη Σάρα, να αποκαλύπτει στους συγγενείς της ότι θα ήθελε εκείνη και η οικογένεια της, να ζήσει από εδώ και πέρα στις ΗΠΑ, ειρηνικά.

Οι Φάρελι, όμως, παράλληλα, είχαν κι άλλον φιλοξενούμενο στο σπίτι, τον Τεκ Ντε Μπρακόβις, έναν ξεπεσμένο Ρουμάνο, ο οποίος ήταν «ένας άντρας με καλούς τρόπους αλλά απεχθή χαρακτήρα».[3] Ο Τεκ, κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, συνεργαζόταν με τους Γερμανούς. Μία φορά, εξερεύνησε το δωμάτιο, όπου οι Μίλλερ, είχαν καταλύσει, και ανακάλυψε έναν όπλο, 23 χιλιάδες δολάρια, σε έναν φάκελλο, με έγγραφα που προορίζονταν για επιχειρήσεις κατά των Γερμανών.

Ωστόσο, οι Μίλλερ, πληροφορούνται ότι ένας μέλος της αντίστασης είχε συλληφθεί, ο Μαξ Φράιντεχ, στη Γερμανία. Ο Κερτ αποφασίζει να πάει πίσω στη Γερμανία για να βοηθήσει τον Μαξ, ο οποίος τον είχε βοηθήσει κάποτε να ξεφύγει από την Γκεστάπο, αλλά και όσους είχαν συλληφθεί μαζί με εκείνον.

Ο Τεκ, πλέον, απειλεί τον Κερτ, ότι αν το κάνει, θα αποκαλύψει το σχέδιό του στους Ναζί, εκτός αν του δώσει 10.000 δολάρια να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Έτσι ο Κερτ σκοτώνει τον Τεκ. Με την οικογένεια Φάρελι, να βοηθά τον Κερτ να διαφύγει της Αμερικανικής Αστυνομίας.

Ο Κερτ, που πλέον είχε διαφύγει, δεν είχε επικοινωνήσει για έναν μεγάλο χρονικό διάστημα με την οικογένειά του. Έτσι ο Τζόσουα, ένας από τους υιούς του, ανακοινώνει ότι μόλις κλείσει τα 18, θα πάει να βρει τον πατέρα του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Flora, Joseph M.· MacKethan, Lucinda (2002). The Companion to Southern Literature: Themes, Genres, Places, People, Movements, and Motifs. Louisiana State University Press. σελ. 999. 
  2. Atkinson, Brooks (27 April 1941). «Critics' Prize Plays». New York Times. http://query.nytimes.com/mem/archive/pdf?res=F30A11FB3C5E167B93C5AB178FD85F458485F9. Ανακτήθηκε στις 17 October 2012. 
  3. Atkinson, Brooks (2 April 1941). «Lillian Hellman's 'Watch on the Rhine' Acted With Paul Lukas in the Leading Part». New York Times. http://query.nytimes.com/mem/archive/pdf?res=F20712FA3A59167B93C0A9178FD85F458485F9. Ανακτήθηκε στις 17 October 2012. 

Επιπλέον μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Vivian M. Patraka, "Realism, Gender, and Historical Crisis," in Spectacular Suffering: Theatre, Fascism, and the Holocaust (Indiana University Press, 1999)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]