Φρικ και Φρακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Φρικ και Φρακ ήταν δύο Ελβετοί πατινέρ που έγιναν διάσημοι στην Αμερική τη δεκαετία του 30 και συμμετείχαν στο πρωτότυπο σόου Ice Follies ως κωμικοί πατινέρ. Τα πραγματικά τους ονόματα ήταν Werner Groebli (Φρικ) και Hansruedi Mauch (Φρακ). Ο Φρικ και ο Φρακ ήταν γνωστοι για την κλασσική τους ενδυμασία lederhosen και τις εκκεντρικές τους φιγούρες στον πάγο, συμπεριλαμβανομένου του νούμερου cantilever spread-eagle, δημιουργημένο από τον Φρικ και χαρη στα «λαστιχένια» πόδια του Φρακ,τα οποια διπλωνε σε spread-eagle στάση. Μόνο λίγα ζευγάρια παντινέρ έχουν καταφέρει να εκτελέσουν τα καθιερωμένα νούμερα του διδύμου. Ο Michael Mauch, γιος του Φρακ, εξήγησε την προέλευση των ονομάτων «ο Φρικ πήρε το όνομα του από ένα μικρό χωριό της Ελβετίας ενώ το Φρακ είναι μια ελβετική-γερμανική λέξη για ένα απαίσιο παλτό που φορουσε ο πατέρας μου όταν ήταν νέος. Πριν αρχίσει το πατιναζ. Ένωσαν τις λέξεις σαν κλασικό Ελβετικό αστείο.».

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρικ και ο Φρακ έγιναν διασημοι με τους Follies, μια επιθεώρηση προωθημένη από τους Roy και Eddie Shipstad, η οποία ξεκίνησε το 1936 και διήρκησε περίπου 50 χρόνια. Επίσης, έγιναν γνωστοί στο διεθνές κοινο όταν αρχισαν να εμφανιζονται σετον κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένου της ταινίας Lady, Let's Dance το 1944. Η συνεργασία τους διήρκησε τόσο και έγιναν τόσο διάσημοι που το όνομα τους καθιερώθηκε σα φράση σε πολλές γλώσσες.

Οι Φρικ και Φρακ συνεργάστηκαν με τους Ice Follies για πολλά χρόνια μέχρι που ο Φρακ διεγνώσθει οστεομυελίτιδα και αποσύρθηκε το 1953. Πέθανε το 1979 στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 60. Ήταν παντρεμένος με την Mary M. Elchlepp, μια από τις πρώτες Ice Follies. Συνεχίζοντας με καλές αποδόσεις τα επόμενα χρονια, ο Φρικ εξακολούθησε να δίνει παραστάσεις μέχρι που ένα ατύχημα οδήγησε στην παραίτηση του το 1980. Έκανε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και έζησε στην Καλιφόρνια μέχρι το θάνατο της γυναίκας του,το 2002.

Πέθανε το 2008 σε μια κλινικη στη Ζυρίχη, σε ηλικία τ92 ετών. Ο David Thomas, συνεργάτης του μετά την παραίτηση του Φρακ,ανακοίνωσε το θάνατο του από επιπλοκές μετά από έναν τραυματισμό ποδιού τοσε ένα νοσοκομείο στη Ζυρίχη.

Χρήση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Φρικ και Φρακ» έχει γίνει αγγλική αργκό, χρησιμοποιούμενη με 2 τρόπους. Ο ένας είναι αναφορά σε 2 άτομα τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα που είναι αδιαχώριστα. Ο άλλος τρόπος είναι ο χαρακτηρισμος για οποιοδήποτε ζευγάρι ατόμων,με αντίστιχους όρους το «μπόζος» για ένα άτομο και «Στούτζες» για τρία άτομα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]