Φρικηπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της Αγγλικής Φρικιπαίδειας.

Η Φρικηπαίδεια (γνωστή ως Uncyclopedia διεθνώς, γνωστή στα ελληνικά και με την ονομασία Ανεγκυκλοπαίδεια) είναι ένας ιστότοπος βασισμένος στο λογισμικό MediaWiki. Αποτελεί παρωδία της Βικιπαίδειας, με την έννοια ότι ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να γράψει άρθρα για κάθε θέμα, όπως και στη Βικιπαίδεια. Ωστόσο, τα άρθρα αυτά δεν περιέχουν εγκυκλοπαιδική γνώση, αντιθέτως σατιρίζουν το θέμα τους προσφέροντας ανακριβείς πληροφορίες, με λογοπαίγνια, περιγραφή παράλογων καταστάσεων κ.τ.λ.

Η Uncyclopedia αποτελείται από ένα κύκλο «αδελφικών» εγχειρημάτων σε περισσότερες από 75 γλώσσες, με μεγαλύτερο αντιπρόσωπο την αγγλική Uncyclopedia. Η Φρικηπαίδεια διατίθεται κάτω από την άδεια Creative Commons by-nc-sa ενώ οι περισσότεροι συγγενείς ιστότοποι χρησιμοποιούν την άδεια GFDL.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγλική Uncyclopedia ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2005 από τον Τζόναθαν Χουάνγκ, αφού πολλοί χρήστες της αγγλικής Βικιπαίδειας δήλωσαν την επιθυμία τους για Wiki παρωδία της Βικιπαίδειας. Σύντομα η Uncyclopedia αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό που ο Χουάνγκ αποφάσισε το Μάιο 2005 ο ιστοχώρος να φιλοξενηθεί στην Wikia.

Ο ελληνικός ιστότοπος ιδρύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2006 υπό την ονομασία Ανεγκυκλοπαίδεια από μερικούς χρήστες της Βικιπαίδειας, με πρόταση του χρήστη Dada. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2006, κατόπιν ψηφοφοριών και αίτηση στην Wikia επί του αποτελέσματός τους, η Ανεγκυκλοπαίδεια μετονομάστηκε σε Φρικηπαίδεια. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 3.000 άρθρα και 2.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Η αγγλική Ανεγκυκλοπαίδεια (αγγλικά: Uncyclopedia) φιλοξενούταν στη Wikia και είχε σχεδιαστεί η διαγραφή της σελίδας λόγω ανησυχιών από το προσωπικό της Wikia[1] για προσβλητικό περιεχόμενο και έκλεισε στις 14 Μαΐου του 2019. Ως αποτέλεσμα, όλες οι εκδόσεις της Ανεγκυκλοπαίδειας (συμπεριλαμβανομένης της ελληνόγλωσσης Φρικηπαίδειας), μετακινήθηκαν σε ανεξάρτητες σελίδες από την κοινότητα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A message from Fandom». Uncyclopedia (Wikia). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Φεβρουαρίου 28, 2019. Ανακτήθηκε στις Φεβρουαρίου 27, 2019. ... So we are looking again at Uncyc’s content, and have decided that it’s not the sort of thing that we want to host anymore.