Φρειδερίκος Κέττλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος Κέττλερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Νοεμβρίου 1569
Γιέλγκαβα[1]
Θάνατος17  Αυγούστου 1642
Γιέλγκαβα
Τόπος ταφήςανάκτορο Γιέλγκαβα
Χώρα πολιτογράφησηςΛετονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισάβετ-Μαγδαληνή της Πομερανίας
ΓονείςΓκότχαρντ Κέττλερ και Άννα του Μεκλεμβούργου
ΑδέλφιαAnna von Kettler
Γουλιέλμος Κέττλερ
Ελισάβετ του Κέττλερ
ΟικογένειαHouse of Kettler
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρειδερίκος, λετονικά: Frīdrihs Ketlers, (25 Νοεμβρίου 1569 στο Mitau (τώρα Jelgava) - 17 Αυγούστου 1642) από τον Οίκο των Κέττλερ ήταν δούκας της Κουρλάνδης και Σεμιγαλίας (λετονικά: Kurzemes un Zemgales hercogiste, περιοχών που τώρα είναι μέρος της Λετονίας) από το 1587 έως το 1642.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γκότχαρντ Κέττλερ 1ου δούκα της Κουρλάνδης και της Άννας, κόρης του Αλβέρτου Ζ΄ δούκα του Μεκλεμβούργου.

Μέχρι το 1617 κυβέρνησε μόνο το ανατολικό τμήμα τού δουκάτου, το Zemgale (Σεμιγαλία), ενώ ο μικρότερος αδελφός του, ο Γουλιέλμος, κυβέρνησε το δυτικό τμήμα, την Κουρλάνδη. Ο Φρειδερίκος κυβέρνησε ολόκληρο το δουκάτο από το 1617 και μετά, όταν ο αδελφός του μετανάστευσε λόγω συγκρούσεων με τους ευγενείς.

Ο Φρειδερίκος στα νιάτα του είχε καλή εκπαίδευση και ταξίδεψε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την επιθυμία του Γκότχαρντ, το δουκάτο έπρεπε να χωριστεί μεταξύ των δύο γιων του.

Μετά το τέλος του πατέρα του το 1587, ο Φρειδερίκος και ο μικρότερος αδελφός του Γουλιέλμος, έγιναν συγκυβερνήτες του δουκάτου. Όταν ο Γουλιέλμος ενηλικιώθηκε το 1596, το δουκάτο χωρίστηκε επίσημα στα μέρη της Κουρλάνδης και της Σεμιγαλίας.

Κατά τη διάρκεια του Πολωνο-Σουηδικού Πολέμου, ο Φρειδερίκος και ο Γουλιέλμος οδήγησαν τα στρατεύματά τους σε μάχες εναντίον των Σουηδών, με τον Φρειδερίκο να οδηγεί 300 μεγάλες μονάδες ιππικού στη Μάχη των Σαλασπίλς (1605). Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι ευγενείς της Κουρλάνδης αύξησαν την αντίστασή τους απέναντι στους κυβερνήτες Κέττλερ.

Το 1617 η Επαρχιακή Συνέλευση (Landtag) της Κουρλάνδης κάθισε στο κάστρο Σρούντεν και αποφάσισε για τον Γουλιέλμο να του αφαιρεθεί ο τίτλος και να αποβληθεί από το δουκάτο. Τον επόμενο χρόνο ο Φρειδερίκος εκλέχθηκε ως ο μοναδικός δούκας της Κουρλάνδης και ενέκρινε ένα νέο σύνταγμα, τη Formula Regiminis, το οποίο έδωσε μεγαλύτερα δικαιώματα στους ευγενείς. Μεταξύ των νέων παραμέτρων που έθεσε αυτό το σύνταγμα, ήταν ότι ο δούκας δεν μπορούσε να εφαρμόσει αποφάσεις χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση τού συμβουλίου του δουκάτου, καθιστώντας έτσι την Κουρλάνδη μία συνταγματική μοναρχία.

Το 1622 η κατοικία του δούκα στο Mίταου περικυκλώθηκε από τον Σουηδικό στρατό, αναγκάζοντας τον Φρειδερίκο να μετακομίσει στο Γκόλντινγκεν (τώρα Κούλντιγκα).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1600 την Ελισάβετ-Μαγδαληνή, κόρη του Ερνέστου-Λουδοβίκου δούκα της Πομερανίας το 1600. Δεν είχαν απογόνους, οπότε το 1625 ο Φρειδερίκος πρότεινε να αναγνωριστεί ο γιος τού Γουλιέλμου, ο Ιάκωβος, ως κληρονόμος. Το συμβούλιο του δουκάτου συμφώνησε με αυτή την πρόταση και ο Ιάκωβος έγινε συγκυβερνήτης το 1638.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]