Φρειδερίκος ΙΒ΄ του Χοεντσόλερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φρειδερίκος ΙΒ΄ του Χοεντσόλερν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich XII von Hohenzollern (Γερμανικά)
Γέννηση1401
Θάνατος1443[1] ή 1443[2]
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnna Gräfin von Sulz[3]
ΓονείςΦρειδερίκος ΙΑ΄ του Χοεντσόλερν[4] και Adelaide of Furstenberg[4]
ΑδέλφιαΆιτελ Φρειδερίκος Α΄ του Χοεντσόλερν
Friedrich III. von Zollern
ΟικογένειαΟίκος του Χοεντσόλερν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρειδερίκος ΙΒ΄, γερμ. Friedrich III (πριν το 1401 - 1443) από τον Οίκο των Χοεντσόλερν-Σουαβίας ήταν κόμης του Χοεντσόλερν (1401-1443).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φρειδερίκου ΙΑ΄ κόμη του Χοεντσόλερν και της Αδελαΐδας, κόρης του Χούγκο κόμη του Φύρστενμπερκ-Τσίνντελσταϊν.

Η κομητεία είχε οικονομικές δυσχέρειες και είχε πωλήσει περιοχές, όμως έτσι μειώθηκε η πολιτική της σημασία. Η υπόλοιπη κομητεία είχε διαιρεθεί σε πολλά μέλη του Οίκου. Το 1401 απεβίωσε ο Φρειδερίκος ΙΑ΄ και το επόμενο έτος η κομητεία διαιρέθηκε μεταξύ του αδελφού του Άιτελ-Φρειδερίκου Α΄ και του Φρειδερίκου ΙΒ΄, που ανέλαβε κόμης. Το κάστρο Χοεντσόλερν, η πόλη Χέχινγκεν και ο μύλος ήταν από κοινού. Ο κόμης φιλονικούσε με τον θείο του Άιτελ-Φρειδερίκο Α΄.

Ο Φρειδερίκος ΙΒ΄ αναγκάστηκε να πωλήσει και άλλη περιοχή στον κόμη της Βυρτεμβέργης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε και το 1418 η Αυλή της Γερμανίας στο Ρόττβαϊλ κήρυξε βασιλική απαγόρευση επί του Φρειδερίκου ΙΒ΄, ο οποίος έπρεπε να φύγει. Ο Φρειδερίκος ΙΒ΄ ξεκίνησε διαμάχη με την ελεύθερη, βασιλική πόλη του Ρόττβαϊλ. Τότε η "Ομάδα των ελευθέρων Σουαβικών πόλεων", ο θείος του και ο κόμης της Βυρτεμβέργης τον πολιόρκησαν στο κάστρο Χοεντσόλερν. Έπειτα από δέκα μήνες αναγκάστηκε να παραδοθεί το 1423. Ο Σιγισμούνδος της Γερμανίας τον τιμώρησε διατάζοντας την καταστροφή του κάστρου του και του απαγόρευσε να το οικοδομήσει πάλι.

Το 1426 συμφιλιώθηκε με τον θείο του. Τα χρέη κινδύνευαν να κάνουν το Χοεντσόλερν υποτελές στη Βυρτεμβέργη. Το 1428/29 η χήρα Ενριέττα, κηδεμόνας του ανήλικου γιου της Λουδοβίκου Α΄ κόμη της Βυρτεμβέργης-Ούραχ, αιχμαλώτισε τον κόμη ως το 1440. Όταν ελευθερώθηκε, ξεκίνησε ταξίδι στους Αγ. Τόπους, αλλά στη διαδρομή απεβίωσε το 1443. Ήταν 42 ετών, άτεκνος και άφησε την κομητεία με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Άννα του Ζουλτς· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • E. G. Johler: Geschichte, Land- und Ortskunde der souverainen teutschen Fürstenthümer Hohenzollern Hechingen und Sigmaringen, Stettin'sche Buchhandlung, Ulm, 1824, Online
  • Wolfgang Neugebauer: Die Hohenzollern. Anfänge, Landesstaat und monarchische Autokratie bis 1740, vol. 1, Stuttgart, Berlin and Cologne, 1996
  • Gustav Schilling: Geschichte des Hauses Hohenzollern in genealogisch fortlaufenden Biographien aller seiner Regenten von den ältesten bis auf die neuesten Zeiten, nach Urkunden und andern authentischen Quellen, Fleischer, Leipzig, 1843, Online

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 101238444. Ανακτήθηκε στις 14  Αυγούστου 2015.
  2. p4079.htm#i40785.
  3. p4079.htm#i40785. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.