Φρειδερίκος Α΄ της Άνω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρειδερίκος Α' της Άνω Λωρραίνης
Γέννηση άγνωστη τιμή
άγνωστη τιμή
Θάνατος
άγνωστη τιμή
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα φεουδάρχης
Σύζυγος Βεατρίκη της Γαλλίας
Τέκνα Ανταλμπέρο Β΄ των Αρδεννών και Θεοδώριχος Α΄ της Άνω Λωρραίνης
Γονείς Βιγκερίχ του Μπιντγκάου και Κουνιγκούντε της Γαλλίας
Αδέλφια Adalbero I of Ardenne, Siegfried of Luxembourg, Gozlin, Count of Bidgau, Giselbert και Liutgarde of Bidgau

Ο Φρειδερίκος Α΄ της Άνω Λωρραίνης (πέθανε το 978), ήταν κόμης του Μπάρ και δούκας της Άνω Λωρραίνης, γιος του Βίτζερικ κόμη του Μπιτζώ με καταγωγή σε βαθμό έκτης γενεάς από τον Καρλομάγνο, παντρεύτηκε το 954 την Βεατρίκη κόρη του Ούγου του μέγα κόμη των Παρισίων και δέχθηκε ως προίκα περιοχές του αββαείου του Σέν Ντενίς στην Λωρραίνη. Αντάλλαξε περιοχές με την επισκοπή του Τουλ και ίδρυσε την κομητεία του Μπαρ, έτσι έγινε γενάρχης του Οίκου των Αρδεννών–Μπαρ, δευτερεύων κλάδος του Οίκου των Αρδεννών. Το δουκάτο της Λωρραίνης διοικούσε εκείνη την εποχή ο επίσκοπος της Κολωνίας Μπρούνο αδελφός του αυτοκράτορα Όθωνα, ο οποίος το 959 το μοίρασε σε δύο μαγδραβίες, ο ίδιος έγινε μαγδράβος στην Άνω Λωρραίνη και ο Γοδεφρείδος Α΄ στην Κάτω. Μετά τον θάνατο του Μπρούνο, το 977, οι δύο μαγδράβοι έγιναν ανεξάρτητοι δούκες.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Βεατρίκη παιδιά του ήταν:

  • Αντάλμπερο Β΄ 958-1005, επίσκοπος του Βερντέν και του Μετς.
  • Θεοδώριχος/Τιερύ Α΄ π. 965-1026/7, δούκας της Άνω Λωρραίνης.
  • Ίντα 970-1026, παντρεύτηκε τον Ράντμποτ κόμη του Χάμπσμπουργκ. Ο Ράντμποτ έκτισε το κάστρο Χάμπσμπουργκ και είναι ο γενάρχης των Αψβούργων.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick I, Duke of Upper Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).