Φρειδερίκη Καρλότα της Πρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκη Καρλόττα
Πριγκίπισσα της Πρωσίας
Δούκισσα της Υόρκης και του Όλμπανι
Duchess of York by Darbes.jpg
Γέννηση7 Μαΐου 1767
Σαρλόττενμπουργκ, Γερμανία
Θάνατος6 Αυγούστου 1820 (53 ετών)
Όουτλανντς Παρκ, Σάρρεϋ, Αγγλία
Τόπος ταφής13 Αυγούστου 1820
Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, Γουέυμπριτζ
ΣύζυγοςΦρειδερίκος της Υόρκης και του Όλμπανι (1791-1820)
Πλήρες όνομα
   Φρειδερίκη Καρλόττα Ουλρίκα Αικατερίνη
Γερμανικά: Friederike Charlotte Ulrike Katharina
ΟίκοςΧοεντσόλερν
(από την γέννηση)
Ανόβερου
(από τον γάμο)
ΠατέραςΦρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ της Πρωσίας
ΜητέραΕλισάβετ-Χριστίνα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φρειδερίκη Καρλόττα της Πρωσίας (Friederike Charlotte von Preußen, 7 Μαΐου 1767 - 6 Αυγούστου 1820) ήταν η σύζυγος του Πρίγκιπα Φρειδερίκου, Δούκα της Υόρκης και του Ώλμπανυ.[1]

Η Φρειδερίκη Καρλόττα Ουλρίκη Αικατερίνη γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1767 στο Σαρλόττενμπουργκ της Γερμανίας, και ήταν το μοναδικό παιδί του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β΄ της Πρωσίας και της πρώτης συζύγου του Ελισάβετ Χριστίνας, κόρης του Καρολου Α΄ του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ.

Οι γονείς της Φρειδερίκης Καρλόττας δεν είχαν ευτυχισμένο γάμο. Αμφότεροι ήταν άπιστοι μέσα στο γάμο τους. Το 1769 η μητέρα της ήταν έγκυος από έναν εραστή της, και σχεδίαζε να φύγει για την Πρωσία μαζί του, αλλά προδόθηκε και συνελήφθη, προκαλώντας δημόσιο σκάνδαλο. Ο πατέρας της πήρε γρήγορα το διαζύγιο και η Ελισάβετ Χριστίνα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο Kάστρο του Στέτιν, όπου παρέμεινε για τα επόμενα εβδομήντα ένα χρόνια μέχρι το θάνατό της το 1840.

Η Φρειδερίκη Καρλόττα ήταν δύο ετών τη στιγμή του σκανδάλου, και δεν ξαναείδε ποτέ την μητέρα της. OΦρειδερίκος ο Μέγας φέρεται να αισθάνθηκε συμπόνια για τη μητέρα της και ανέθεσε τη Φρειδερίκη Καρλόττα στη φροντίδα της συζύγου του, Ελισάβετ Χριστίνας του Μπράουνσβικ-Βόλφενμπύτελ-Μπέβερν.[2] Η Φρειδερίκη Καρλόττα είχε αναμφισβήτητα μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Χριστίνα, η οποία δεν είχε δικά της παιδιά. Η βασίλισσα ήταν επίμονη με την μικρανηψιά και θετή της κόρη, και συνέχισε την αλληλογραφία με ανάδοχη μητέρα της όλη της τη ζωή.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1791 η Φρειδερίκη Καρλόττα παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Φρειδερίκο, Δούκα της Υόρκης και του Όλμπανι στο Παλάτι Σαρλόττενμπουργκ. Η νέα Δούκισσα της Υόρκης έγινε δεκτή με ένα ενθουσιώδες καλωσόρισμα στο Λονδίνο. Ο γάμος μεταξύ Φρειδερίκης Καρλόττας και Φρειδερίκου, οργανώθηκε προκειμένου να παρασχεθεί ο βρετανικός θρόνος με κληρονόμους, καθώς ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν εκείνη τη στιγμή κρυφά παντρεμένος και η κατάσταση του γάμου του ήταν περίπλοκη.[3]

Ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος, και μετά από τρία χρόνια, κατέστη προφανές ότι ο Δούκας και η Δούκισσα της Υόρκης δεν θα είχαν απογόνους. Η Φρειδερίκη Καρλόττα και Φρειδερίκος χώρισαν και η Δούκισσα αποσύρθηκε στο Όουτλανντς Παρκ στο Σάρρεϋ, όπου έζησε εκκεντρικά μέχρι το θάνατό της. Η σχέση τους μετά τον χωρισμό φαίνεται να ήταν φιλική, αλλά ποτέ δεν υπήρχε ζήτημα συμφιλίωσης.

Πέθανε στις 6 Αυγούστου 1820 στο Όουτλανντς Παρκ σε ηλικία 53 ετών. Είναι θαμμένη στην Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στο Γουέυμπριτζ. Οι πολίτες του Γουέυμπριτζ ανήγειραν μνημείο προς τιμήν της στο Μόνιουμεντ Γκρην.[4]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Μαΐου 1767 - 29 Σεπτεμβρίου 1791: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Φρειδερίκη Καρλόττα της Πρωσίας
  • 29 Σεπτεμβρίου 1791 - 6 Αυγούστου 1820: Η Βασιλική Υψηλότητα Η Δούκισσα της Υόρκης και του Ώλμπανυ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (στα Γαλλικά). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. σελ. 18. 
  2. Atkinson, Emma Willsher: Memoirs of the queens of Prussia, London : W. Kent
  3. Mary Beacock Fryer, Arthur Bousfield & Garry Toffoli: Lives of the Princesses of Wales (1984)
  4. Monument Green History