Φραγκίσκος Α΄ των Μεδίκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φραντσέσκο Α΄ των Μεδίκων)
Φραγκίσκος Α' των Μεδίκων
Περίοδος21 Απριλίου 1574 - 17 Οκτωβρίου 1587
ΠροκάτοχοςΚόζιμο Α΄ των Μεδίκων
ΔιάδοχοςΦερδινάνδος Α' των Μεδίκων
Γέννηση25 Μαρτίου 1541
Φλωρεντία
Θάνατος17 Οκτωβρίου 1587 (46 ετών)
Βίλα των Μεδίκων, Πότζο α Καϊάνο, Τοσκάνη
Τόπος ταφήςΠαρεκκλήσια των Μεδίκων, Βασιλική του Σαν Λορέντσο, Φλωρεντία
ΣύζυγοςΙωάννα των Αψβούργων
Μπιάνκα Καπέλλο
ΕπίγονοιΕλεονώρα των Μεδίκων
Μαρία των Μεδίκων
ΟίκοςΟίκος των Μεδίκων
ΠατέραςΚόζιμο Α΄ των Μεδίκων
ΜητέραΕλεονώρα του Τολέδο
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φραγκίσκος Α' των Μεδίκων (Francesco I de' Medici, 25 Μαρτίου 154119 Οκτωβρίου 1587) ήταν ο δεύτερος Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, κυβερνώντας από το 1574 έως το θάνατό του το 1587.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φραγκίσκος γεννήθηκε στη Φλωρεντία και ήταν υιός του Μεγάλου Δούκα Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων και της Ελεονώρας δε Τολέδο, κόρης του Πέδρο Άλβαρεθ μαρκησίου της Βιγιαφράνκα. Ορίστηκε αντιβασιλιάς από τον πατέρα του το 1564.

Παντρεύτηκε το 1565 την Αρχιδούκισσα Ιωάννα της Αυστρίας (1548 - 1578), μικρότερη κόρη του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φερδινάνδου Α΄ και της Άννας της Βοημίας και της Ουγγαρίας. Ο γάμος δεν υπήρξε ευτυχισμένος, καθώς η Ιωάννα είχε παθολογική αγάπη στη γενέτειρά της, την Αυστρία, και ο Φραγκίσκος δεν ήταν ευχαριστημένος για το θέμα αυτό. Το ζευγάρι απέκτησε επτά παιδιά, ανάμεσα στα οποία τη μετέπειτα Βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία των Μεδίκων.

Αμέσως μετά τον πρόωρο θάνατο της Ιωάννας, ο Φραγκίσκος προχώρησε σε γάμο με τη Βενετσιάνα ερωμένη του, Μπιάνκα Καπέλλο, αφού είχε πρώτα απομακρύνει το σύζυγό της, έναν γραφειοκράτη από τη Φλωρεντία. Λόγω του γρήγορου γάμου ακούστηκαν πολλές φήμες ότι ο Φραγκίσκος και η Μπιάνκα συνωμότησαν για να δηλητηριάσουν την Ιωάννα. Ο Φραγκίσκος έκτισε και διακόσμησε για λογαριασμό της Μπιάνκα τη Βίλλα των Μεδίκων στο Πρατολίνο, και δέχθηκε το γιο της Αντώνιο (1576 - 1621) σαν δικό του παιδί.

Ο Φραγκίσκος ήταν αυταρχικός σαν τον πατέρα του, αλλά ενώ εκείνος είχε καταφέρει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του κράτους του, αυτός δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την υποτέλεια στον πεθερό του, τον Αυτοκράτορα. Φορολογούσε μάλιστα σκληρά τους πολίτες του για να του πληρώνει μεγάλα ποσά.

Όπως και ο πατέρας του έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Ήταν απ' τους σημαντικότερους συλλέκτες του 16ου αιώνα, ενώ ήταν και ο ίδιος κατασκευαστής πορσελάνινων και πέτρινων αντικειμένων. Έκτισε το Θέατρο των Μεδίκων (που βρισκόταν μέσα στο Ουφίτσι) και ίδρυσε την Accademia della Crusca, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με τη χημεία και την αλχημεία.

Ο Φραγκίσκος και η Μπιάνκα πέθαναν την ίδια ημέρα πιθανότατα δηλητηριασμένοι ή, όπως πιστεύουν αρκετοί ιστορικοί, από πυρετό ελονοσίας. Το αξίωμα του Φραγκίσκου ανέλαβε κατόπιν ο μικρότερος αδελφός του, Φερδινάνδος Α΄ των Μεδίκων.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φραγκίσκος απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο, Ιωάννα των Αψβούργων, επτά παιδιά, από τα οποία επέζησαν τα εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hibbert, Christopher (1979). The Rise and Fall of the House of Medici. Penguin Books. pp. 269–281.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φραγκίσκος Α΄ των Μεδίκων
Οίκος των Μεδίκων
κλάδος: Τοσκάνης
Γέννηση: 25 Μαρτίου 1541 Θάνατος: 19 Οκτωβρίου 1587
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κόζιμο Α΄

μεγάλος δούκας της Τοσκάνης

1574 - 1587
Διάδοχος
Φερδινάνδος Α΄