Φραντσέσκα Τύσεν-Μπορνεμίσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραντσέσκα
Αρχιδούκισσα της Αυστρίας, Βασιλική Πριγκίπισσα της Ουγγαρίας, της Βοημίας
και της Κροατίας
Γέννηση7 Ιουνίου 1959 (1959-06-07) (64 ετών)
Λωζάνη, Ελβετία
ΣύζυγοςΑρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας
ΕπίγονοιΑρχιδούκισσα Ελεονόρα
Αρχιδούκας Φερδινάνδος Ζβονιμίρ
Αρχιδούκισσα Γκλόρια
Πλήρες όνομα
   Φραντσέσκα Άννα Ντολόρες
Γερμανικά: Francesca Anne Dolores
ΟίκοςΑψβούργων-Λωρραίνης
(από τον γάμο)
ΠατέραςΧανς Χάινριχ Τύσεν-Μπορνεμίσα δε Κατσόν
ΜητέραΦιόνα Φραγκίσκη Ελένη Κάμπελ-Γουόλτερ
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φραντσέσκα Τύσεν-Μπορνεμίσα (Francesca Thyssen-Bornemisza, 7 Ιουνίου 1959 -) είναι συλλέκτρια έργων τέχνης και η εν διαστάσει σύζυγος του τιτουλάριου αρχιδούκα της Αυστρίας και επικεφαλής του οίκου των Αψβούργων, Καρόλου των Αψβούργων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λωζάνη στις 7 Ιουνίου 1959 και είναι η μοναδική κόρη του Χανς Χάινριχ, Βαρόνος Τύσεν-Μπορνεμίσα δε Κατσόν και της τρίτης συζύγου του Φιόνας Φραγκίσκης Ελένης Κάμπελ-Γουόλτερ.

Εκπαιδεύτηκε στο Le Rosey στην Ελβετία και σε ηλικία δεκαοκτώ ετών παρακολούθησε τη σχολή τέχνης του Saint Martin, αλλά έφυγε μετά από δύο χρόνια.[1] Αφού έφυγε από το κολέγιο εργάστηκε ως ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο.[2] Ο τρόπος ζωής της στο Λονδίνο τη δεκαετία του '80 κέρδισε τη φήμη της it girl.

Για τα δέκα χρόνια έζησε στην Αγγλία, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες πριν μετακομίσει στο Λουγκάνο για να γίνει επιμελήτρια της συλλογής τέχνης του πατέρα της.[3]

Κατά τη διάρκεια του Κροατικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας το 1991-1995, η Φραντσέσκα επισκέφθηκε τη χώρα για να βοηθήσει στην προστασία της κληρονομιάς και των έργων τέχνης της Κροατίας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των εκκλησιών και των ζωγραφικών έργων που υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συμμετέχει τακτικά στις Μπιενάλε με την ανάθεση νέων έργων σύγχρονης τέχνης μέσω ενός ιδρύματος που ονομάζεται Thyssen-Bornemisza Art Contemporary το οποίο ίδρυσε το 2002 στη Βιέννη της Αυστρίας, και έχει δημιουργήσει τη δική της συλλογή έργων τέχνης με πάνω από τετρακόσια κομμάτια σύγχρονης βιντεοταινίας και ψηφιακής τέχνης.

Εμφανίστηκε επίσης ως Βασίλισσα Μαρία Ερριέττα στην παραγωγή Kronprinz Rudolf, σε σκηνοθεσία Robert Dornhelm.

Από το 2012, η Φραντσέσκα διαθέτει ένα νέο εκθεσιακό χώρο σε περιοχή της Βιέννης, πιο συγκεκριμένα σε ένα δημόσιο πάρκο που ονομάζεται Augarten. Ο εκθεσιακός χώρος μετονομάστηκε αργότερα σε Thyssen-Bornemisza Art Contemporary–Augarten. Παρουσιάζει έργα από τη συλλογή στις θεματικές εκθέσεις δύο φορές το χρόνο. Το Ίδρυμα διοργανώνει επίσης εκθέσεις συλλογής του παγκοσμίως.

Πρόσφατα, έχει ασκήσει κριτική στην μητριά της, Κάρμεν Σερβέρα, για τη διοίκηση του τελευταίου στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη μετά την πώληση του ζωγραφικού έργου του John Constable το 2012, "The Lock".

Η Φραντσέσκα και ο Κάρολος έχουν χωρίσει φιλικά από το 2003. Είναι ιδιοκτήτρια μια κατοικίας στο Port Antonio της Τζαμάικα. Όπου είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της μουσικής βιομηχανίας Reggae.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Ιανουαρίου 1993 η Φραντσέσκα παντρεύτηκε τον Κάρολο των Αψβούργων-Λωρραίνης αρχιδούκα της Αυστρίας & επικεφαλής του Οίκου του και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά:

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Ιουνίου 1959 - 31 Ιανουαρίου 1993: Η Βαρόνη Φραντσέσκα Τύσεν-Μπορνεμίσα δε Κατσόν
  • 31 Ιανουαρίου 1993 - μέχρι σήμερα: Η Αυτοκρατορική και Βασιλική Υψηλότητα Αρχιδούκισσα Φραντσέσκα της Αυστρίας, Βασιλική Πριγκίπισσα της Ουγγαρίας, της Βοημίας και της Κροατίας

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντάμα του Τάγματος του Έναστρου Αστέρος[4][5] (Οίκος των Αψβούργων)
  • Διοικήτρια Παρασημοφόρηση της Τιμής της Υπηρεσίας προς τη Δημοκρατία της Αυστρίας, Χρυσό[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Paco Barragán ([n.d.]). Interview with Francesca von Habsburg. ArtPulse Magazine. Accessed August 2013.
  2. Milner, Catherine (2006-05-13). «'It's like an invasion - without rape and pillage'». Daily Telegraph, σελ. 1. https://www.telegraph.co.uk/arts/main.jhtml?xml=/arts/2006/05/13/bahabs13.xml&sSheet=/arts/2006/05/13/ixartright.html. Ανακτήθηκε στις 2008-02-22. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Milner, Catherine (2006-05-13). «'It's like an invasion - without rape and pillage'». Daily Telegraph, σελ. 2. https://www.telegraph.co.uk/arts/main.jhtml?xml=/arts/2006/05/13/bahabs13.xml&page=2. Ανακτήθηκε στις 2008-02-22. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Seeger Press». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. 
  5. «Felix Austria Film». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. 
  6. «Hola». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. 
  7. news networld Internetservice GmbH. «Habsburg reloaded - Auf den Spuren der Kaiser-Kinder • NEWS.AT». news.at.