Φραντσέσκο Σαβέριο Καβαλλάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φρανσέσκο Σαβέριο Καβαλλάρι)
Φρανσέσκο Σαβέριο Καβαλλάρι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Μαρτίου 1809[1]
Παλέρμο
Θάνατος1896[2][3][4]
Συρακούσες
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας (1861–1896)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός της τέχνης
αρχαιολόγος
αρχιτέκτονας
ζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραντσέσκο Σαβέριο Καβαλλάρι (ιταλικά: Francesco Saverio Cavallari, 3 Μαρτίου 1809 - 1896) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος και αρχαιολόγος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Παλέρμο, στην Ιταλία. Ήταν αυτοδίδακτος και έμαθε τα βασικά της ζωγραφικής και ιχνογραφίας από τον Τζοβάννι Πατρίκολο. Ο Ντομένικο Λο Φάσο Πιετρασάντα, δούκας του Σερραντιφάλκο του έδωσε υποτροφία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Ρώμη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Γκαίτινγκεν της Γερμανίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της αρχαιολογίας. Επέστρεψε στη Σικελία και διορίστηκε καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα το 1854. Με την κατάληψη της βόρειας Ιταλίας από τους Αυστριακούς αναγκάστηκε να αποδημήσει στο Μεξικό, όπου ίδρυσε δική του Ακαδημία των Καλών Τεχνών. Το 1864 επέστρεψε στη Σικελία και διορίστηκε διευθυντής της Αρχαιολογικής Συλλογής του νησιού. Διηύθυνε πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές στις Συρακούσες, Ταορμίνα, Ακράγαντα, Γέλα, Σολούντα και Σελινούντα. Το 1884 διορίστηκε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Συρακουσών.

Απεβίωσε το 1896 στις Συρακούσες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Giancolo Cosentino Gabriella: Francesco Saverio Cavallari. Verlag Caracol, Palermo 2007, ISBN 978-88-89440-21-6.
  • Giovanni Fatta, Maria Clara Ruggieri Tricoli: Un rinnovamento sulla base della natura: Serradifalco e l’unità dello stile, Cavallari e il connubio di tecnica ed arte. In: Palermo nell’Età del Ferro. Palermo 1983, S. 88–92.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]