Φραγκίσκος Β΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φραγκίσκος Β΄ της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Β΄ της Βρετάνης
François II de Bretagne priant.jpg
Γέννηση
Château de Clisson
Θάνατος
Couëron
Αιτία θανάτου πτώση από άλογο
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Μαργαρίτα της Βρετάνης και Μαργαρίτα του Φουά
Τέκνα Άννα της Βρεττάνης, Isabeau of Brittany και Francesc I d'Avaugour
Γονείς Ριχάρδος, κόμης του Ετάμπ και Marguerite, Countess of Vertus
Αδέλφια χωρίς ετικέτα
Commons page Πολυμέσα

Ο Φραγκίσκος Β΄ (23 Ιουνίου 14339 Σεπτεμβρίου 1488) ήταν δούκας της Βρετάνης από το 1458 έως το 1488.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν υιός του Ριχάρδου κόμητος του Ετάμπ και εγγονός του δούκα Ιωάννη Ε΄, διάδοχος του θείου του Αρθούρου Γ΄ δούκα της Βρετάνης, τελευταίος δούκας από τον Καπετικό κλάδο του Ντρε.

Η ζωή του χαρακτηρίζεται από συνεχείς συγκρούσεις με τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΑ΄ και τον γιο του, Κάρολο Η΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε δύο φορές, την πρώτη με την ξαδέλφη του Μαργαρίτα της Βρετάνης, κόρη του δούκα Φραγκίσκου Α΄, και την δεύτερη με την Μαργαρίτα του Φουά. Επέζησε μονάχα μια κόρη από το δεύτερο γάμο του, η Άννα της Βρετάνης.

Αγώνες του κατά της Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην μάχη του Μπόσγουορθ, έστειλε στρατεύματα προς υπεράσπιση του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Ζ΄. Κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Η΄, συμμάχησε με τον δούκα της Ορλεάνης και τον δούκα της Ανγκουλέμης κατά της αντιβασιλείας της Άννας της Γαλλίας. Παρεμβαίνοντας συνέχεια στην Γαλλική πολιτική, παραμέρισε τις φροντίδες του δικού του δουκάτου. Οι αυταρχικές μέθοδοι του πρωθυπουργού του, Γουλιέλμου Σωβέν, έφεραν εξέγερση στο δουκάτο, υποκινούμενη από την αντιβασίλισσα Άννα. Οι παραδοσιακοί του σύμμαχοι, οι Άγγλοι, ήταν απασχολημένοι με τον πόλεμο των Ρόδων χωρίς να μπορούν να τον βοηθήσουν. Το εξαγριωμένο πλήθος συνέλαβε και κρέμασε τον Πιέρ Λαντέ, θησαυροφύλακα που είχε ανατρέψει τον πρωθυπουργό Σωβίν, και από τότε το σύνολο του λαού έβλεπε με καχυποψία και τον ίδιο τον δούκα, που μειώθηκε σημαντικά η δύναμη του.

Στην συνέχεια, εξασφάλισε τη διαδοχή του δουκάτου στην κόρη του, Άννα, αγνοώντας τον Σαλικό νόμο (1486). Με τη Συνθήκη του Σατωμπριάν (1487) αναγνωρίστηκε σαν ανεξάρτητος ηγεμόνας από την Γαλλία. Συμμάχησε με τον αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Α΄ κατά της Γαλλίας, αλλά ο στρατός της Βρετάνης συνετρίβη από τους Γάλλους και αναγκάστηκε να υπογράψει την ειρηνική Συνθήκη του Σαμπλέ. Σύμφωνα με την Συνθήκη, ο Φραγκίσκος δήλωνε υποτέλεια στον Γάλλο βασιλιά, ενώ η κόρη του δεν μπορούσε να παντρευτεί χωρίς την συγκατάθεση του.

Φραγκίσκος Β΄ της Βρετάνης (λεπτομέρεια από τον τάφο του)

Πέθανε σύντομα από πτώση από το άλογο του. Η κόρη του απειθάρχησε απέναντι στους Γάλλους και ο βασιλιάς Κάρολος Η΄ της Γαλλίας επιτέθηκε στην Βρετάνη και την ανάγκασε να τον παντρευτεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francis II, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).