Φραγκίσκος Α´ της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Α´ της Ισπανίας
Don Francisco de Asís.jpg
Γέννηση
Aranjuez
Θάνατος
Επιναί-συρ-Σεν
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία και Ισπανία
Ιδιότητα King consort
Σύζυγος Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας
Τέκνα Ισαβέλλα, Πριγκίπισσα της Αστούριας, Αλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας, Maria del Pilar, Infanta María de la Paz of Spain, Infanta Eulalia of Spain, Fernando de Borbón y Borbón, María Cristina de Borbón y Borbón, María de la Concepción de Borbón y Borbón και Francisco de Asís Leopoldo de Borbón y Borbón
Γονείς Φραγκίσκος του Κάδιξ και Λουίζα Καρλότα της Νάπολης και της Σικελίας
Αδέλφια Infante Enrique, Duke of Seville, Infanta Josefina of Spain, Infanta Luisa of Spain, Infanta Maria Cristina of Spain, Infanta Isabel of Spain, Infanta Amelia Philippina of Spain και χωρίς ετικέτα
Αξίωμα Spanish Queen consort
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος και Τάγμα του Αγίου αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου
Commons page Πολυμέσα

Φραγκίσκος Α' της Ισπανίας ή Φραγκίσκος της Ασσίζης (1822 - 1902), βασιλικός σύζυγος της Ισαβέλλας Β' της Ισπανίας.

Δεύτερος γιος του ινφάντη Φραγκίσκου του Κάδιξ και της Λουίζας Καρλόττας των 2 Σικελιών.

Παντρεύτηκε την Ισαβέλλα το 1846, ενώ πολλές φήμες κυκλοφορούσαν ότι τα παιδιά που γέννησε η Ισαβέλλα δεν ήταν δικά του, γιατί ήταν ομοφυλόφιλος ή είχε γενετικά προβλήματα. Η ανάλυση του DNA τόσο του Φιλίππου, όσο και της Ισαβέλλας δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Ως γνωστό, ήταν πρώτα ξαδέλφια τόσο από την πλευρά των πατεράδων τους (ήταν αδελφοί), όσο και από την πλευρά των μητέρων τους (ήταν αδελφές).

Το 1864 έγινε πρόεδρος του βασιλικού συμβουλίου, ακολούθησε την Ισαβέλλα στην εξορία (1868), χώρισαν αλλά παρέμειναν φίλοι ίσως και περισσότερο στενοί από πριν. Στην εξορία πήρε τον τίτλο του κόμη του Μορατάγια, παραιτήθηκε υπέρ του υιού του Αλφόνσου ΙΒ', που ανέβηκε στον Ισπανικό θρόνο (1875), ενώ ο ίδιος παρέμεινε στην Γαλλία ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του, από το 1881 στον πύργο του Επινέ-συρ-Σεν στον Σηκουάνα.

Από τα 12 παιδιά που έκανε με την Ισαβέλλα, επέζησαν 3 κόρες που πέθαναν υπέργηρες και ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bergamini, John D. : The Spanish Bourbons: the History of a Tenacious Dynasty New York, Putnam, 1974