Φραγκίσκος Α΄ των Δύο Σικελιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος Α΄ των δύο Σικελιών

Ο Φραγκίσκος Α΄ των δύο Σικελιών (19 Αυγούστου 1777 - 1830) ήταν βασιλιάς των Δύο Σικελιών (1825-1830). Γεννήθηκε στη Νάπολη και ήταν γιος του βασιλιά των δύο Σικελιών Φερδινάνδου Α΄ και της πριγκίπισσας της Αυστρίας Μαρίας Καρολίνας και ανεψιός των βασιλέων της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και Μαρίας Αντουανέτας.

Νυμφεύτηκε πρώτα την αρχιδούκισσα της Αυστρίας Μαρία Κλημεντίνη, κόρη του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄ (1796), ενώ όταν αυτή πέθανε προχώρησε σε δεύτερο γάμο με τη Μαρία Ισαβέλλα, κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Δ΄. Με την παλινόρθωση του πατέρα του στον θρόνο της Νάπολης ορίστηκε αντιβασιλιάς (1812).

Μετά την πτώση του Ναπολέoντα και την επιστροφή του πατέρα του στον θρόνο του βασιλείου πήρε τον τίτλο του δούκα της Καλαβρίας και του διαδόχου. Ενώ φαινομενικά επεδείκνυε μεγάλο ενδιαφέρον για εκδημοκρατισμό, μετά το αυταρχικό Σύνταγμα του 1820 δέχτηκε να γίνει αντιβασιλιάς.

Ως βασιλιάς ακολούθησε συντηρητικότερες τακτικές, εγκαταλείποντας τη διοίκηση του κράτους του στα χέρια ανάξιων ευνοουμένων του, έχοντας κάθε στιγμή τον φόβο για δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Φερδινάνδος Α΄
'Βασιλιάς της Νάπολης'
18251830
Διάδοχος:
Φερδινάνδος Β΄

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francis I of the Two Sicilies της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).