Φρίντριχ Σίλμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρίντριχ Σίλμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1536[1][2][3]
Βέττερ (Έσσεν)[4]
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1596[5]
Χαϊδελβέργη[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΛανδγραβάτο της Έσσης
Εκλεκτορικό Παλατινάτο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Γαλλικά
Early New High German
λατινική γλώσσα[7]
ΣπουδέςStift Wetter
Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιβλιοθηκονόμος
ποιητής
κλασικός φιλόλογος
μεταφραστής
κλασικιστής
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης
Παλατινή βιβλιοθήκη

Ο Φρίντριχ Σίλμπουργκ (Friedrich Sylburg, 153617 Φεβρουαρίου 1596) ήταν Γερμανός μελετητής των κλασικών γραμμάτων. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την αρχαία ελληνική γλώσσα και έγραψε μεταξύ άλλων ετυμολογικό λεξικό μεγάλης αναγνώρισης και αξίας.

Γιος αγρότη, γεννήθηκε στο Βέτερ και σπούδασε στο Μάρμπουργκ, την Ιένα, τη Γενεύη και τέλος στο Παρίσι. Εκεί δάσκαλός του ήταν ο Ανρί Ετιέν (Henry Estienne ή Stephanus), που είχε ήδη συντάξει έναν ελληνικό θησαυρό. Ο Σίλμπουργκ πρόσθεσε πάρα πολλά στο μεγάλο εκείνο ετυμολογικό λεξικό ελληνικών λέξεων.

Όταν επέστρεψε στη Γερμανία εξέδωσε (το 1580) ένα σύγγραμμα με τίτλο Institutiones in graecam linguam. Το 1583 εγκαταστάθηκε στη Φραγκφούρτη όπου εργάσθηκε ως διορθωτής, επιμελητής και συντάκτης ελληνικών κειμένων για τον εκδότη Johann Wechel. Την ίδια εποχή εξέδωσε έργα του Παυσανία, του Ηρόδοτου, του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως και του Αριστοτέλη, ιστορικά κείμενα για Ρωμαίους αυτοκράτορες και το «Περί συντάξεως» του Απολλώνιου του Δύσκολου.

Το 1591 πήγε στη Χαϊδελβέργη όπου εργάσθηκε σε βιβλιοθήκες συνεχίζοντας παράλληλα να εκδίδει έργα, όπως του Κλήμη του Αλεξανδρέως, του Ξενοφώντα, το Μέγα Ετυμολογικόν και άλλα.

Όλες οι εκδόσεις του Σίλμπουργκ διακρίνονται για μία εξοντωτικά κοπιαστική επιμέλειά -κάτι που λέγεται ότι μπορεί και να στοίχισε την υγεία του Σίλμπουργκ και, τελικά, τη ζωή του. Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου του 1596 ύστερα από υπερκόπωση, όπως αναφέρεται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]