Φρίντριχ Γκίντσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρίντριχ Γκίντσελ
Γέννηση
Τόπος γέννησης Λίμπερετς
Θάνατος
Τόπος θανάτου Βερολίνο
Υπηκοότητα Αυστρία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
αστρονόμος

Ο Φρίντριχ Καρλ Γκίντσελ (Friedrich Karl Ginzel) (26 Φεβρουαρίου 1850, Ράιχενμπέργκ Reichenberg, Βοημία - 29 Ιουνίου 1926, Βερολίνο) ήταν αυστριακός αστρονόμος[1][2], τα έργα του οποίου στην αρχαία χρονογραφία και τα ημερολόγια των αρχαίων ήταν αποδεκτά ως κορυφαία στον τομέα τους και θεωρούνται έργα αναφοράς.

Αρχικά ασχολήθηκε με τις τροχιές κομητών, στη συνέχεια με την κίνηση της Σελήνης και αργότερα έγινε ειδικός στα θέματα των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, κάτι που τον οδήγησε στη μελέτη της χρονολογίας των αρχαίων, δεδομένου ότι οι εκλείψεις καταγραφόταν πάντα ως σημαντικά γεγονότα. Από τη δραστηριότητά του αυτή προέκυψαν σημαντικά έργα του, τα «Εγχειρίδια Μαθηματικής και Τεχνικής Χρονογραφίας» (Handbuch der mathematischen und technischen Chronologie - χρησιμοποιείται ο όρος chronologie ο οποίος στα ελληνικά αποδίδεται καλύτερα ως χρονογραφία ή χρονογράφηση), στην αρχαία χρονογραφία και τα ημερολόγια των αρχαίων λαών.

Ο πρώτος τόμος αφορά χρονογραφία των Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, Μωαμεθανών, Περσών, Ινδών, Νοτιοασιατών, Κινέζων,Ιαπώνων και Κεντροαμερικανών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το δεύτερο τόμο που αφορά την Εβραϊκή, πρωτόγονων λαών, Ελληνική και Ρωμαϊκή χρονογραφία, είναι ο κατάλογος για τους επώνυμους άρχοντες της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί έργο αναφοράς, όπως και πολλοί άλλοι πίνακες του έργου του. Στον τρίτο του τόμο βρίσκεται η χρονογραφία Μακεδόνων, Μικρασιατών, Συρίας, Γερμανών και Κελτών, του Μεσαίωνα, των Βυζαντινών και των Ρώσων, Αρμενίων, Κοπτών, Αβυσσηνίων, της σύγχρονης εποχής.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. P.V. Neugebauer, "Friedrich Karl Ginzel", Astronomische Nachrichten, 228 (1926), 335-336.
  2. "F.K. Ginzel", The Observatory, 49 (1926), 348.