Λιμνοδεξαμενή Ντασκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φράγμα Ντασκά)
Άποψη της λιμνοδεξαμενής Ντασκά κοντά στο Βελιμάχι Αχαΐας.
Άποψη της λιμνοδεξαμενής Ντασκά κοντά στο Βελιμάχι Αχαΐας.
Άποψη της λιμνοδεξαμενής Ντασκά με χρήση drone.
Άποψη της λιμνοδεξαμενής Ντασκά με χρήση drone.

Η Λιμνοδεξαμενή Ντασκά[1] ή Φράγμα Ντασκά,[2] γνωστότερη ως Λίμνη Βελιμαχίου,[3][4] είναι τεχνικό έργο το οποίο κατασκευάστηκε το 2014 στην ομώνυμη τοποθεσία του χωριού Βελιμάχι της Τριταίας στο Δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας και βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής Ερυμάνθεια-Βελιμάχι. Πρόκειται για μικρό ποτάμιο φράγμα στον χείμαρρο Σπλιθάρια[5] ο οποίος χύνεται στην Λίμνη Αστερίου.

Χαρακτηριστικά έργου, σκοπός κ.ά.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φράγμα αυτό είναι χωμάτινο[2] και αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 1,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και αρδευτικού δικτύου μήκους 16 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση καλλιεργειών σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων[1]. Πέρα από την άρδευση των τοπικών αγρών τους θερινούς μήνες, το φράγμα «αποτελεί έναν βιότοπο πλέον καθώς έχει ψάρια, πολύ όμορφο περιβάλλον, επισκέπτεται από σπάνια είδη πουλιών»[3].

Στον αρχικό χώρο όπου προβλεπόταν η κατασκευή του εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα και έτσι άλλαξε η θέση κατασκευής του έργου[6]. Το φράγμα συλλέγει τα ύδατα από τον χείμαρρο Σπλιθάρια και το ρέμα Πόρος. Για το τεχνικό αυτό έργο άλλαξε η διαδρομή από και προς το γειτονικό Βελιμάχι καθώς η παλιά χάραξη του δρόμου διερχόταν από εκεί όπου τώρα βρίσκεται το κέντρο της λίμνης. Πλέον η διαδρομή είναι παρόχθια.

Μόλυνση περιβάλλοντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια είναι αυξανόμενο το πρόβλημα της μόλυνσης της περιοχής από την εναπόθεση σκουπιδιών οικιακής και γεωργικής χρήσης κ.λπ. «καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και επιπλέον υπονομεύοντας επικίνδυνα τις απορροές των υδάτων της λιμνοδεξαμενής»[3].

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όμορφο φυσικό τοπίο και η σημαντική αισθητική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή με τη δημιουργία της λιμνοδεξαμενής ώθησε στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την ανάπτυξη φυσιολατρικών δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία και η φωτογραφία τοπίου. Η λιμνοδεξαμενή δέχεται επισκέψεις εκδρομέων από όλη την Ελλάδα που τη βλέπουν ως αξιοθέατο[3]. Το ίδιο παρατηρείται πλέον και στην κοντινή Τεχνητή Λίμνη Αστερίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας στη Λιμνοδεξαμενή Ντάσκα». pde.gov.gr. 10/02/2011. Ανακτήθηκε: 18/11/2014.
  2. 2,0 2,1 «GR-Πάτρα: Μικρό ποτάμιο φράγμα». dgmarket.gr. Ανακτήθηκε από το αρχειοθετημένο πρωτότυπο: 27/04/2019.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Σκουπιδότοπος γίνεται η Λιμνοδεξαμενή Ντασκά. Σώστε τον σπάνιο βιότοπο», Πελοπόννησος. Ημερήσια ανεξάρτητη περιφερειακή εφημερίδα, φ. 22742 (27 Απριλίου 2019), σ. 48.
  4. «Αχαΐα: Το καταπράσινο τοπίο γύρω από τη λίμνη Βελιμαχίου -Σαν καρτ ποστάλ». iefimerida.gr. 13/11/2019. Ανακτήθηκε: 9/4/2021.
  5. Αβραάμ Ζεληλίδης, Παύλος Αβραμίδης, Κώστας Βουδούρης, «Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης και υδρογεωλογικές συνθήκες σε σχέση με την εξέλιξη της λεκάνης προχώρας της Πίνδου στην περιοχή Τριταίας (ΒΔ Πελοπόννησος)», Μεταλλειολογικά - Μεταλλουργικά Χρονικά, τ. 11, τχ. 1-2 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2001), σελ. 38 (Σχήμα 2).
  6. «"Ανάσα" για τους καλλιεργητές η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Ντασκά-Βελιμάχι». pde.gov.gr. 10/03/2014. Ανακτήθηκε: 18/11/2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]