Φούτμπολ Αλάιανς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Football Alliance
Ίδρυση1889
Κατάργηση1892
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Αριθμός ομάδων12

Η Φούτμπολ Αλάιανς (αγγλικά: Football Alliance) ήταν ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων και διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος, η οποία διήρκεσε τρεις αγωνιστικές περιόδους από την περίοδο 1889–90 έως και την περίοδο 1891–92.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε από 12 συλλόγους ως εναλλακτική λύση στη Φούτμπολ Λιγκ, η οποία είχε αρχίσει την περίοδο 1888–89, επίσης με 12 συλλόγους μέλη. Η Συμμαχία κάλυψε μια παρόμοια περιοχή με τη Φούτμπολ Λιγκ, που εκτεινόταν από τα Αγγλικά Μίτνλαντς έως τα Βορειοδυτικά, αλλά και πιο ανατολικά στο Σέφιλντ, το Γκρίμσπι και το Σάντερλαντ. Ορισμένα από τα σωματεία που ίδρυσαν τη Φούτμπολ Αλάιανς είχαν παίξει στο Δε Κομπινέισον το προηγούμενο έτος, αλλά αυτό το πρωτάθλημα κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της ασυμφωνίας και της έλλειψης οργάνωσης. Πρόεδρος της Φούτμπολ Αλάιανς ήταν ο Τζον Χολμς, επίσης πρόεδρος της Γουένσντεϊ, που ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια που είχε δεκαπέντε νίκες σε είκοσι δύο αγώνες.

Στο τέλος της πρώτης περιόδου της Αλάιανς, όταν η Στόουκ αποχώρησε από τη Φούτμπολ Λιγκ, η Αλάιανς την αποδέχτηκε ως νέο μέλος. Την επόμενη χρονιά, η Στόουκ και η Ντάργουιν, ένας άλλος σύλλογος της Αλάιανς, έγιναν αποδεκτοί στη Φούτμπολ Λιγκ, η οποία αριθμούσε πλέον 14 συλλόγους μέλη. Το 1892 αποφασίστηκε να συγχωνευθούν τα δύο πρωταθλήματα και συνεπώς σχηματίστηκε η Φούτμπολ Λιγκ Σέκοντ Ντιβίζιον, αποτελούμενη κυρίως από σωματεία της Φούτμπολ Αλάιανς. Οι υπάρχοντες σύλλογοι της Φούτμπολ Λιγκ, καθώς και τρεις από τους ισχυρότερους συλλόγους της Αλάιανς, αποτελούσαν τη Φούτμπολ Λιγκ Φερστ Ντιβίζιον.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]