Φούστα (πλοίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πορτογαλική φούστα από βιβλίο του Jan Huygen van Linschoten.

Η Φούστα (fusta ή fuste) ήταν στενό, ελαφρύ, επίπεδο, καθώς και ευκίνητο πλοίο κινούμενο τόσο με κουπιά όσο και με πανί (λατίνι). Οι ερέτες που το κινούσαν ήταν 12 μέχρι 18 σε κάθε της πλευρά. Τον οπλισμό της αποτελούσαν δύο ή και τρία κανόνια.

Οι Φούστες μπορούσαν να μεταφέρουν έως 300 τόννους και προορίζονταν τόσο τις για πολεμικές επιχειρήσεις όσο και για το εμπόριο

Η Φούστα χρησιμοποιήθηκε από τους πειρατές του Salé και γενικότερα της περιοχής του σημερινού Μαρόκου. Η ταχύτητα και ο ρηχός της πυθμένας την έκαναν ιδανική για πειρατικές επιθέσεις. Φούστες χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Μπαρμπαρόσα για να καταλάβουν την Βόρεια Αφρική και να βοηθήσουν τους διαφεύγοντες από την Ισπανία Μαυριτανούς (Mudéjars ή Moriscos )μετά την πτώση της Γρανάδας. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης φούστες κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Χηρισμοποιήθηκε επίσης στις επιχειρήσεις των Πορτογάλων στην Ανατολή. Φούστες ναυπηγήθηκαν στο Λιμάνι Γκόα της Ινδίας. Το 1535 ο Diego Botelho Perrira έφθασε με Φούστα στην Λισσαβώνα, έχοντας αποπλεύσει από το Cochín. Το 1545 ο Manel de Vasconsellos απέπλευσε για να κατασκοπεύσει τις Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που ετοίμαζαν επίθεση κατά των Πορτογαλικών δυνάμεων της Ινδιας. Παρότι οι Τουρκικές δυνάμεις τον καταδίωξαν κατάφερε να ξεφύγει και να προειδοποιήσει για την επικείμενη επίθεση κατά του οχυρού του Diu.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mathew, K.M, History of the Portuguese navigation in India, 1497-1600, Bombay, Univ., Diss., 1978