Φορολογικός παράδεισος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον όρο φορολογικός παράδεισος ή φορολογικό καταφύγιο, καλύτερη μετάφραση του όρου tax haven, χαρακτηρίζονται γενικά οι χώρες - κράτη τα οποία διαθέτουν ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία για όσους ξένους επενδυτές ιδρύουν εκεί εταιρείες, μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαια ή τα περουσιακά τους στοιχεία. Έτσι οι επενδυτές καταβάλλουν πολύ μειωμένη ή και καθόλου φορολογία έναντι της προβλεπόμενης στη χώρα της μόνιμης διαμονής τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να προσελκύουν ξένους επενδυτές, οι χώρες αυτές έχουν ως πάγια πολιτική να μη διαθέτουν σε τρίτους οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα άτομα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και διεθνείς εταιρείες, να καταφεύγουν σ΄ αυτά τα κράτη και να δημιουργούν τις λεγόμενες "Οφ-σορ" εταιρείες, εκ του αγγλικού όρου Offshore (=υπεράκτιες εταιρίες ή υπερπόντιες εταιρίες), με έδρα αυτούς τους «παραδείσους» και με απώτερο σκοπό τη μικρότερη δυνατή φορολογική τους επιβάρυνση και κατ΄ επέκταση την απαλλαγή φορολογίας τους από τη χώρα της μόνιμης διαμονής τους αλλά και την απόκρυψη δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι παράνομες.

Ο όρος offshore σημαίνει μακράν των ακτών, επειδή όμως δημιουργήθηκε στην Αγγλία, που είναι μια μεγάλη νήσος, ο όρος αυτός κατ΄ επέκταση σημαίνει "εκτός επικράτειας" και με αυτή την έννοια κατέληξε διεθνής όρος που αφορά την επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό και ειδικότερα αυτή που δημιουργείται σε "φορολογικό παράδεισο".

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη «λευκή λίστα» των κρατών που έχουν «ουσιωδώς» εφαρμόσει τα διεθνή αναγνωρισμένα φορολογικά πρότυπα.[1]

Φορολογικά καταφύγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ 45 κρατικές οντότητες «δεν συνεργάζονταν επαρκώς στο φορολογικό πεδίο».

Χώρες, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως φορολογικοί παράδεισοι είναι:

(*) με περιορισμένες απαλλαγές κατά τομείς δραστηριότητας.

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη - Από το τέλος του 2015, εκτιμάται ότι στη Σιγκαπούρη εδράζουν κεφάλαια αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων, από τα οποία το 80% προέρχεται από το εξωτερικό.
  • Ταϊβάν
  • Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ - Το Χονγκ Κονγκ, η έδρα του τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ασίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα νεότερα φορολογικά καταφύγια. Οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες εδώ πληρώνουν φόρο μόνο για τα κέρδη που προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ. Είναι πολύ υψηλά στην κατάταξη λόγω και της μυστικότητας που καταφέρνει να διατηρεί.

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όγδοη έκθεση του FATF[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) συστάθηκε το 1989 με σκοπό την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του (Annual Review of Non-Cooperative Countries and Territories 2006-2007, με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2007) δεν συμπεριέλαβε καμία χώρα ως μη συνεργάσιμη[3]. Η Μιανμάρ αφαιρέθηκε από τον σχετικό κατάλογο στις 13 Οκτωβρίου 2006, το Ναουρού στις 13 Οκτωβρίου 2005 και η Νιγηρία στις 23 Ιουνίου 2006[3].

Σε "Δήλωσή" του, ο οργανισμός στις 25 Φεβρουαρίου 2009 εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε μεγαλύτερη συμμόρφωση από τις εξής χώρες: Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Πακιστάν και Σάο Τομέ και Πρίνσιπε[4].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]