Φορολογικός παράδεισος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον όρο φορολογικός παράδεισος ή φορολογικό καταφύγιο, καλύτερη μετάφραση του όρου tax haven, χαρακτηρίζονται γενικά οι χώρες - κράτη τα οποία διαθέτουν ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία για όσους ξένους επενδυτές ιδρύουν εκεί εταιρείες, μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαια ή τα περουσιακά τους στοιχεία. Έτσι οι επενδυτές καταβάλουν πολύ μειωμένη ή και καθόλου φορολογία έναντι της προβλεπόμενης εκείνης στη χώρα της μόνιμης διαμονής του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να προσελκύουν ξένους επενδυτές, οι χώρες αυτές έχουν ως πάγια πολιτική να μην διαθέτουν σε τρίτους οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες των επενδυτών που δραστιριοποιούνται στο έδαφός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα άτομα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και διεθνείς εταιρίες να καταφεύγουν σ΄ αυτά τα κράτη και να δημιουργούν εταιρίες τις λεγόμενες "Οφ-σορ" εκ του αγγλικού όρου Offshore (=υπεράκτιες εταιρίες ή υπερπόντιες εταιρίες) με έδρα αυτούς τους «παραδείσους» με απώτερο σκοπό την μικρότερη δυνατή φορολογική τους επιβάρυνση, και κατ΄ επέκταση την απαλλαγή φορολογίας τους από τη χώρα της μόνιμης διαμονής τους αλλά και η απόκρυψη δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι παράνομες.

Ο όρος offshore σημαίνει μακράν των ακτών, επειδή όμως δημιουργήθηκε στην Αγγλία που είναι μια μεγάλη νήσος ο όρος αυτός κατ΄ επέκταση σημαίνει "εκτός επικράτειας", και με αυτή την έννοια κατέληξε διεθνής όρος επιχειρηματικότητας εξωτερικού, και ειδικότερα γι΄ αυτή που δημιουργείται σε "φορολογικό παράδεισο".

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη «λευκή λίστα» των κρατών που έχουν «ουσιωδώς» εφαρμόσει τα διεθνή αναγνωρισμένα φορολογικά πρότυπα.[1]

Φορολογικά καταφύγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ 45 κρατικές οντότητες «δεν συνεργάζονταν επαρκώς στο φορολογικό πεδίο».

Χώρες, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως φορολογικοί παράδεισοι είναι:

(*) με περιορισμένες απαλλαγές κατά τομείς δραστηριότητας.

καθώς και κάποιες υπερπόντιες κτήσεις όπως

  • Το Γιβραλτάρ
  • Τα νησιά Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ
  • Οι Βερμούδες
  • Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
  • Οι Κέιμαν Νήσοι To 2018 το υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου  βρέθηκε στην 3η θέση της λίστας με τους φορολογικούς παράδεισους, κατέχοντας 1,4 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαχειρίζονται μέσω 200 τρσπεζών.Αν και έγιναν ευρέως γνωστοί  για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σήμερα φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες και hedge funds του κόσμου.

Όγδοη έκθεση του FATF[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) συστάθηκε το 1989 με σκοπό την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του (Annual Review of Non-Cooperative Countries and Territories 2006-2007 με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2007) δεν συμπεριέλαβε καμία χώρα ως μη συνεργάσιμη[3]. Η Μιανμάρ αφαιρέθηκε από τον σχετικό κατάλογο στις 13 Οκτωβρίου 2006, το Ναουρού στις 13 Οκτωβρίου 2005 και η Νιγηρία στις 23 Ιουνίου 2006[3].

Σε "Δήλωσή" του, ο οργανισμός στις 25 Φεβρουαρίου 2009 εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε τη μεγαλύτερη συμμόρφωση από τις εξής χώρες: Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Πακιστάν και Σάο Τομέ και Πρίνσιπε[4].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]