Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φοινικοτρύγονο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φοινικοτρύγονο
Φοινικοτρύγονο στη Ναμίμπια
Φοινικοτρύγονο στη Ναμίμπια

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Περιστερόμορφα (Columbiformes)
Οικογένεια: Περιστερίδες (Columbidae)
Γένος: Σπιλοπέλια (Spilopelia)
Είδος: S. senegalensis
Διώνυμο
Spiloopelia senegalensis (Σπιλοπέλια η σενεγαλική)
Linnaeus 1766

Το φοινικοτρύγονο είναι είδος μικρού περιστεριού που εξαπλώνεται στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδική υποήπειρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Spilopelia senegalensis και περιλαμβάνει 8 υποείδη.

  • Στην Ελλάδα το φοινικοτρύγονο θεωρούνταν Τυχαίος επισκέπτης[2], αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2021 δείχνει να αναπαράγεται κανονικά στη φύση[3].

Το φοινικοτρύγονο έχει μικρό μέγεθος. Έχει μήκος 23-26 εκ. και άνοιγμα φτερών 40-45 εκ. Στο πεδίο φαίνεται κυρίως καστανοκόκκινη σε μέτρια απόσταση, από κοντά έχει γκριζοκαστανη πλάκα φτερούγων ανάμεσα στα σκούρα γκρίζα ερετικά και πιτσιλωτό καστανοκόκκινο πάνω μέρος, κάτασπρη κάτω ουρά και κοιλιά. Έχει επίσης χαρακτηριστικό μαύρο και ωχρό σχέδιο στο πρόλοβο. Σε πτήση θυμίζει τρυγόνι, αλλά με πιο ομοιόμορφα καφετιά πλάτη, και κάπως μακρύτερη ουρά και κοντύτερες φτερούγες.

Το είδος περιλαμβάνει τα εξής υποείδη:

Φοινικοτρύγονα του υποείδους S. s. senegalensis

Το φοινικοτρύγονο αναπαράγεται σε μικρά δάση, φυτείες (π.χ. χουρμαδιές), κήπους και κοντά σε οικισμούς. Επίσης συναντάται σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Κωνσταντινούπολη), αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμα δέντρα. Τυπικό πουλί και σε οάσεις στη έρημο.

  • Τα Πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης, 2015