Φοίβος, Αθηνά και Πρωτέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Φοίβος και η Αθηνά.

 

Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν οι επίσημες μασκότ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ο Πρωτέας ήταν η επίσημη μασκότ των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, που διεξήχθησαν και οι δύο στην Αθήνα.

Η Φοίβος και η Αθηνά είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα ανθρωπόμορφων μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των μασκότ, «η δημιουργία τους εμπνεύστηκε από μια αρχαία ελληνική κούκλα και τα ονόματά τους συνδέονται με την αρχαία Ελλάδα, ωστόσο τα δύο αδέρφια είναι παιδιά της σύγχρονης εποχής - ο Φοίβος και η Αθηνά αντιπροσωπεύουν τη σύνδεση μεταξύ της ελληνικής ιστορίας και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. ." [1]

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 υποστήριξε ότι οι μασκότ αντιπροσώπευαν «τη συμμετοχή, την αδελφοσύνη, την ισότητα, τη συνεργασία, το δίκαιο παιχνίδι και την παντοτινή ελληνική αξία της ανθρώπινης προόδου».

Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η ATHOC ζήτησε στη συνέχεια από τον Γκόγκο τη δημιουργία μιας νέας μασκότ στα πρότυπα του Φοίβου και της Αθηνάς. Έτσι, δημιούργησε τον Πρωτέα, έναν ιππόκαμπο που πρέπει να μεταφέρει τη ψυχή των αγώνων και τον σταθερό στόχο των αθλητών να επιτύχουν την αριστεία. [2]

Οι μασκότ έχουν ζωγραφιστεί σε διάφορα αντικείμενα προς πώληση, όπως πινέζες, ρούχα και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα .

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μασκότ πήραν το όνομά τους από τους Έλληνες θεούς Απόλλωνα και Αθηνά, με τον πρώτο να μετονομάζεται σε Φοίβος, που είναι ένα εναλλακτικό του επίθετο. Σχεδιάστηκαν ελεύθερα σύμφωνα με μια αρχαϊκή ελληνική τερακότα δαίδαλα του 7ου αιώνα π.Χ., η οποία προτάθηκε από τους επιμελητές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αμφισβήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ολυμπιακές μασκότ βασίστηκαν σε αυτήν την αρχαϊκή τερακότα δαίδαλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας .

Πριν από τους Αγώνες, μια ομάδα που σχετίζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αρχαιόφιλων και μια ελληνική πολυθεϊστική ομάδα που ονομάζεται Επιτροπή για την Ελληνική Θρησκεία Δωδεκάθεον, αφιερωμένη στη διατήρηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, έκανε μήνυση για τις μασκότ, υποστηρίζοντας ότι «προσβάλλουν άγρια» την αρχαία ελληνική θρησκεία . [3] Σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC στις 26 Ιουνίου 2004, ο Δρ Παναγιώτης Μαρίνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αρχαιόφιλων, είπε ότι οι μασκότ:

« Χλευάζουμε τις πνευματικές αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού υποβιβάζοντας αυτές τις ίδιες ιερές προσωπικότητες που τιμούνταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τους λόγους αυτούς έχουμε προχωρήσει σε νομικές ενέργειες απαιτώντας την τιμωρία των υπευθύνων. "

Το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή αναφέρθηκε στα δαίδαλα ως κούκλες έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη μεταξύ μελετητών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, καθώς τα δαίδαλα ήταν θρησκευτικά αντικείμενα.  .





Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Phevos and Athena». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2008.  The original website is now closed.
  2. «Athens 2004 Paralympic Mascot Proteas - Photos & History». 
  3. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2007. 

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο ιστότοπος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 σημειώνει "τα πόδια τους, τους μακρύ λαιμό και τα αδύναμα κεφάλια τους" και αναφέρει τη μπερδεμένη μυθολογία όπως εκδόθηκε από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.