Φιργκλ Βίντριχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίντριχ Φίργκλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Virgil Widrich (Γερμανικά)
Γέννηση16  Μαΐου 1967[1][2]
Σάλτσμπουργκ[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΣπουδέςVienna Film Academy[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
σεναριογράφος
παραγωγός ταινιών[5]
μοντέρ[6]
Ιστότοπος
www.widrichfilm.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φιργκλ Βίντριχ (* 16 Μαϊου 1967, Σάλτσμπουργκ) είναι Αυστριακός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών και καλλιτέχνης πολυμέσων.

Ο Βίντριχ δουλεύει σε μεγάλο αριθμό ταινιών και εργασιών πολυμέσων, κάποιες φορές σαν μέλος μιας δημιουργικής ομάδας. Είναι γνωστός για τις πολυάριθμες ταινίες μικρού μήκους καθώς και τις εργασίες πολυμέσων του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε ένα σπίτι άνω των πεντακοσίων ετών που βρίσκεται στο Μένσμπεργκ (Mönchsberg). Εκεί γνωρίστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Peter Handke, γείτονάς του, και τον Βιμ Βέντερς, συχνό επισκέπτη. Απέκτησε την πρώτη του εμπειρία με τις ταινίες σε πολύ μικρή ηλικία και του δόθηκε η πρώτη του κάμερα μια Super8 όταν ήταν 13 ετών. Την ίδια χρονιά δημιούργησε τρεις ταινίες, “My Homelife”, “Gebratenes Fleisch” και 3 mal Ulf. Συνέχισε στην πορεία με μια ταινία κινουμένων σχεδίων που είχε τον τίτλο “Auch Farbe kann träumen”. Στα 15 του χρόνια, έκανε το “Monster in Salzburg” όπου και δούλεψε με ηθοποιούς για πρώτη φορά. Δημιούργησε ένα τέρας να λεηλατεί χρησιμοποιώντας την φωτογραφική τεχνική stop-motion. Το 1983 ξεκίνησε να δουλεύει στο “Vom Geist der Zeit” (Πνεύμα του Χρόνου). Ακόμη και οι κακοί βαθμοί στο σχολείο δεν ήταν αρκετοί να τον σταματήσουν να τελειώσει την πρώτη του ταινία κανονικού μήκους η οποία χρειάστηκε 14 μήνες για την πραγμάτωσή της. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, δούλεψε σαν “έξτρα” και βοηθός παραγωγής στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ για να χρηματοδοτήσει τις ταινίες του. Το 1984 άρχισε να ενδιαφέρεται για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου προγραμμάτισε κάποια απλά παιχνίδια.

Όταν πέρασε με επιτυχία τις τελικές εξετάσεις του ακαδημαϊκού Γυμνασίου του Σάλτσμπουργκ, εισάχθηκε στην Ακαδημία Ταινιών της Βιέννης. Ήταν ζήτημα εβδομάδων να ξεκινήσει να δουλεύει το σενάριο για μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που ποτέ δεν τελείωσε. Το 1987 ίδρυσε την εταιρία διανομής ταινιών “Classic Films” με δύο συνεργάτες του, με στόχο κυρίως τη διανομή καλλιτεχνικών ταινιών. Έπειτα έγινε βοηθός του John Bailey , καμεραμάν και σκηνοθέτης, και το 1990 πήγε στο Hollywood να δουλέψει με τον Bailey σε μια κωμική ταινία επιστημονικής φαντασίας “The Search for Intelligent Life in the Universe”. Μετά την πώληση της “Classic Films” το 1991 ο Βίντριχ στρέφει την προσοχή του ξανά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη δημιουργία τέχνης. Η επόμενη μεγάλη δουλειά του, κατα την οποία δούλεψε σαν διευθυντής παραγωγής, ήταν ένα καινούριο Φεστιβάλ για Αυστριακές Ταινίες το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1993 υπο το όνομα Diagonale. Κατά τον δεύτερο χρόνο, δημιούργησε αρχειοθήκη βάσης δεδομένων ταινιών. Περισσότερες βάσεις δεδομένων σχετικές με τις ταινίες ακολούθησαν, επίσης συμμετείχε στη διαδικασία παραγωγής ενός διαδραστικού CD-ROM.

Το 1997 ο Βίντριχ άρχισε να συγκεντρώνεται ξανά στις δικές του ταινίες, παράγοντας το μικρού μήκους φιλμ "tx-transform" το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Ars Electronica. Επίσης επέστρεψε στο σενάριό του για τό "Heller als der Mond" (“Φωτεινότερος από το Φεγγάρι”), το οποίο κινηματογράφησε το 1999. Το φιλμ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2000 στο Rotterdam. Το "Copy Shop" ήταν το επόμενό του έργο, και ένα από τα πιο πετυχημένα του μέχρι σήμερα. Από την πρεμιέρα του 2001, το φιλμ κέρδισε 35 βραβεύσεις, προτάθηκε για το βραβείο Oscar, προβλήθηκε στην τηλεόραση καθώς και σε περισσότερα από 200 φεστιβάλ ταινιών. Η επόμενη ταινία του μικρού μήκους ήταν επίσης πολύ πετυχημένη. Κέρδισε 36 διεθνή βραβεία και προβλήθηκε σε περισσότερα από 300 φεστιβάλ ταινιών. Ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός από δουλειές πολυμέσων για εταιρίες (το 2001 δημιούργησε την εταιρεία checkpointmedia AG, και είναι διευθύνων σύμβουλός της) και συνέχισε να παράγει ταινίες με την εταιρία του Virgil Widrich Film- und Multimediaproduktionen G.m.b.H. Μαζί με άλλους δημιουργούς ταινιών υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Amour Fou Film το 2001, η οποία συγκεντρώνεται σε ταινίες τέχνης από νέους σκηνοθέτες.

Το 2004 ο Βίντριχ ήταν μέλος των κριτών της Ars Electronica και διετέλεσε πρόεδρος του ομίλου Αυστριακών Σκηνοθετών μέχρι το 2007. Είναι ακόμη μέλος της Ακαδημίας των Αυστριακών Ταινιών. Από το 2007 μέχρι το 2010 δίδαξε σαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, στην τάξη των ψηφιακών τεχνών. Από το 2010 είναι ο διευθύνων καθηγητής του μεταπτυχιακού Master προγράμματος “Art & Science”.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2006 : Ο Φιργκλ Βίντριχ δημιούργησε κάποιες κινούμενες εγκαταστάσεις με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για το ανακαινισμένο σπίτι του Μότσαρτ στη Βιέννη.
  • 2008 : 13 έργα από τον Φιργκλ Βίντριχ και τους μαθητές του στο τμήμα ψηφιακών τεχνών που προβλήθηκαν στην “Essence08” στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης.
  • 2009 : Ο Φιργκλ Βίντριχ ανέλαβε τον ρόλο του καλλιτεχνικού σκηνοθέτη για την έκθεση "Linz. City in Luck" στο Μουσείο Nordico, που μορφοποίησε ένα τμήμα της πόλης κατά τη χρονιά που ήταν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού.
  • 2009 : "Alias in Wonderland" πήρε μέρος από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου στο Freiraum/quartier 21 στο Museumsquartier της Βιέννης, Μία δουλειά σε συνεργασία με τους μαθητές του.
  • 2009 : 10 έργα από τους μαθητές του τμήματος “digital arts” προβλήθηκαν στην “Essence09” στην Expositur Vordere Zollamtsstraße στην Βιέννη.
  • 2010 : 15 έργα από τους μαθητές του τμήματος “digital arts” προβλήθηκαν στην “Essence10” στην στο Künstlerhaus Βιέννης.
  • 2010 : Ο Βίντριχ ήταν καλλιτεχνικός σκηνοθέτης της έκθεσης “90 Jahre Salzburger Festspiele” (90 χρόνια Φεστιβάλ Σάλτζμπουργκ) που φιλοξενήθηκε στο μουσείο του Σάλτζμπουργκ.
  • 2011 : Καλλιτεχνικός σκηνοθέτης για την έκθεση “parameter{world} - parameters for every or no thing” του προγραμματος Μaster “Art and Science” του Πανεπιστημίου εφαρμοσμένων τεχνών της Βιέννης.
  • 2012 : Δουλειές από τους μαθητές του “Art & Science” προβλήθηκαν στην “Essence12” που φιλοξενήθηκε από το μουσείο Künstlerhaus της Βιέννης.

Σκηνικά Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2012 : Ιδέα (σε συνεργασία με τον Martin Haselböck και Frank Hoffmann) σκηνικά, οπτικοποιήσεις και προβολές ταινιών για το Νέοι Άγγελοι που έκανε πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου 2012 στο Théâtre National du Luxembourg.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1980 : My Homelife (A) 6 λεπτών (Ντοκυμαντέρ για ενα παλιό σπίτι.)
  • 1980 : Gebratenes Fleisch (A) 11 λεπτών (Θρίλερ εγκλήματος για τον φόνο μιας γυναίκας σε ένα εστιατόριο.)
  • 1980: 3 mal Ulf (A) 12λεπτών (Ντοκυμαντέρ για τον Arnulf Komposch.)
  • 1981: Auch Farbe kann träumen (A) 12λεπτών (ταινία κινουμένων σχεδίων στην οποία ένα σκουλήκι και ένας μικρός άνθρωπος δραπετεύουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος.)
  • 1982 : Monster in Salzburg (A) 12 λεπτών (Ταινία κατά την οποία ένα τέρας λεηλατεί την πόλη του Σαλτζμπούργκ.)
  • 1983 – 85 : Vom Geist der Zeit (A) 112 λεπτά (Μια συλλογή διαφορετικών ειδών.)
  • 1998 : tx-transform (A) 5 λεπτών (Πειραματική ταινία που χρησιμοποιεί ενδιαφέρουσα τεχνική.)
  • Heller als der Mond (Brighter than the Moon) (Europe) 88 λεπτών (Κωμωδία για την κατάσταση του να είσαι ξένος στην πόλη της Βιέννης.)
  • 2001: Copy Shop (A) 12 λεπτών (Ένας άνδρας αντιγράφει τον εαυτό του μέχρι να γεμίσει τον κόσμο.)
  • 2001 : LinksRechts (A, F) 4 λεπτών (Συνεντεύξεις με το θέμα Αριστερά και Δεξιά στις ταινίες και την πολιτική.)
  • 2003: Fast Film (A, LUX) 14 λεπτών (Ταινία με εκτυπωμένα αποκόμματα από άλλες ταινίες που διηγούνται την ιστορία μιας καταδίωξης.)
  • 2010: make/real (A), 5 λεπτών (βιντεοσκοπήσεις για την έκθεση "Robot Dreams" που φιλοξενήθηκε στα Μουσεία Tinguely της Βασιλείας και του Kunsthaus Graz.)
  • 2011 : warning triangle (A), 6 λεπτών (βιντεοσκοπήσεις για την έκθεση “Fetisch Auto. Ich fahre, also bin ich.” που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Tinguely της Βασιλείας.)

Από το 2008 : Εξελίσσεται του επόμενο έργο του Φιργκλ Βίντριχ, μια κανονικού μήκους ταινία "Die Nacht der 1000 Stunden" ( “Η νύχτα των 1000 ωρών” .) Από το 2011 : Εξελίσσεται μια κανονικού μήκους ταινία με τίτλο "Micromeo", της οποίας το σενάριο γίνεται σε συνεργασία με τον Jean-Claude Carrière.

Βραβεία (Επιλεκτικά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το Heller als der Mond (Φωτεινότερο από το Φεγγάρι) (Ευρώπη 2000) :

Βραβείο σεναρίου από την πόλη του Σάλτζμπουργκ για το καλύτερο σενάριο (1997) Βραβείο Jean Carment για τον Lars Rudolph – από το Angers European First Film Festival (2000) Βραβείο Laser Vidéo Titres – από το Angers European First Film Festival (2000)

for Copy Shop (A 2001):

  • Προτεινόμενο για το βραβείο Oscar το 2002 στην κατηγορία "live action short" απο την Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  • Prix de la meilleure création sonore / Καλύτερης Μουσικής και Σχεδιασμού ήχου — Festival du Court-Métrage de Clermont-Ferrand (26 Ιανουαρίου 2001 - 3 Φεβρουαρίου 2001)
  • Best Experimental Short — Toronto — Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους (6 Ιουνίου 2001–10 Ιουλίου 2001)
  • Βραβείο Kodak — Επιλογή των κριτών για μικρού μήκους — Puchon 2001 - Int. Fantastic Film Festival (12 Ιουλίου 2001–20 Ιουλίου 2001)
  • Βραβείο Κριτών — IMAGO 2001 - Covilha, Πορτογαλίας (25 Σεπτεμβρίου 2001–30 Σεπτεμβρίου 2001)
  • Silberne Taube — Leipzig 2001 – 44th Διεθνέσ φεστιβάλ ταινιών (16 Οκτώβριου 2001–21 Οκτώβριου 2001)
  • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους — Lleida 2001 - inCurt (7 Νοέμβριου 2001–11 Νοέμβριου 2001)
  • Καλύτερη πειραματική — Shorts International Film Festival New York 2001 (12 Νοέμβριου 2001–15 Νοέμβριου 2001)
  • Βραβείο 1st Comunidad de Madrid — Καλύτερο φίλμ — Μαδρίτη — Semana de Cine Experimental (16 Νοέμβριου 2001–23 Νοέμβριου 2001)
  • Καλύτερο μικρό Φιλμ — Barcelona L'alternativa 01 (16 Νοέμβριου 2001–24 Νοέμβριου 2001)
  • Βραβείο κριτών — Leuven Kort 2001 – Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (23 Νοέμβριου 2001 - 2 Δεκεμβρίου 2001)
  • Καλύτερο του Φεστιβάλ — Boston Underground Film Festival (20 February 2002–24 February 2002)
  • Prix des télévisions européennes — Brussels 02 – Φεστιβάλ Φαντασίας, Θρίλερ και Επιστημονικής Φαντασίας (15 Μαρτίου 2002–30 Μαρτίου 2002)
  • Ειδικό βραβείο — Hiroshima 2002 - Διεθνές Φεστιβάλ Animation (22 Αυγούστου 2002–26 Αυγούστου 2002)
  • Καλύτερο Πειραματικό Φίλμ — Θεσσαλονίκη 02 – Πανόραμα ανεξάρτητων ταινιών και παραγωγών ταινιών (14 Οκτωβρίου 2002–21 Οκτωβρίου 2002)
  • Ειδικό Βραβείο Κριτών — Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Τεχεράνης (23 Φεβρουαρίου 2003–27 Φεβρουαρίου 2003).

Για το Fast Film (A, LUX 2003):

  • Επισιμη επιλογή του Festival de Cannes (2003) (Προτεινόμενο)
  • Καλυτερο Animated μικρού μήκους (Βραβείο C.O.R.E. Digital Pictures) – Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φίλμ μικρού μήκους, Τορόντο (2003)
  • Grand Prix για Animation (Grande Prémio Animação) - Festival Internacional de Curtas Metragens de Vila do Conde, Πορτογαλία (2003)
  • Καλύτερο πειραματικό φίλμ μικρού μήκους – 52nd Int. Film Festival, Melbourne (2003)
  • Βραβείο Κοινού — Bearded Child Film Festival, Grand Rapids, MN / Boulder, CO USA (2003)
  • Του πιό Ευφάνταστου φίλμ — Odense Film Festival, Odense (2003)
  • Βραβείο High Risk — Fantoche – 4th διεθνές φεστιβάλ για Animated ταινίες Zürich (2003)
  • Καλύτερο πειραματικό Φιλμ — Πανόραμα ανεξάρτητων ταινιών και παραγωγών ταινιών, Θεσσαλονίκη (2003)
  • Πιο καινοτόμο μικρού μήκους — Leipzig International Festival για Ντοκυμαντέρ και Animated ταινίες (2003)
  • Grand Prix — Uppsala Festival Ταινιών Μικρού Μήκους (2003)
  • Premio de la Comunidad de Madrid a la Mejor Película — Semana de Cine Experimental de Madrid (2003)
  • Onda Curta, δεύτερο βραβείο και ειδική αναφορά των κριτών — Cinanima Πορτογαλία (2003)
  • Innova Award — Animadrid, Ισπανία (2003)
  • Film Critics Award — Animafest Ζάγκρεμπ (2004)
  • ASIFA Βραβείο Κορέας για το καλύτερο Πειραματικό Φίλμ SICAF (2004)
  • Cartoon d'or — καλύτερη κινουμένων σχεδίων Forum Galicia (2004)
  • Συμπεριλήφθηκε επίσης στο Animation Show of Shows.

Για την checkpointmedia AG: Σεπτέμβριος του 2006: Παγκόσμιο βραβείο για το “Mozarthouse Vienna” στην κατηγορία "Πολιτισμός και Ψυχαγωγία" και ενα βραβείο στην κατηγορία "Δημόσια πληροφόρηση και παροχή υπηρεσιών" για τον επισκέπτη για το“Κέντρο Επισκεπτών της Αυστριακής Βουλής”.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά) Salzburgwiki. 2210.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  4. Ανακτήθηκε στις 7  Μαΐου 2020.
  5. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι και αναφορες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]