Φιορέντζο ντι Λορέντζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φιορέντζο ντι Λορέντζο
Fiorenzo di Lorenzo Adoration.jpg
Γέννηση1445[1][2][3]
Περούτζια
Θάνατος1522[4][2][3]
Περούτζια
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
Η προσκύνηση του Βρέφους, π. 1490, 151x209 εκ., Galleria Nazionale dell'Umbria, Περούτζα. Έργο που αποδίδεται στον Φιορέντζο ντι Λορέντζο.

O Φιορέντζο ντι Λορέντζο (Fiorenzo di Lorenzo, περ. 1445 - 1522) ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας, που έζησε και εργάστηκε κυρίως στην Περούτζα.

Η ζωή του και το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη ζωή και το έργο του διαθέτουμε σήμερα ελάχιστες πληροφορίες. Σε ένα από τα παλαιότερα έγγραφα που αναφέρονται στον Φιορέντζο, επιβεβαιώνεται πως το 1472 ανέλαβε να φιλοτεχνήσει ένα πολύπτυχο για το ιερό της εκκλησίας της Σάντα Μαρία Νουόβα της Περούτζα, έργο που ολοκλήρωσε πιθανότατα την περίοδο 1487-93. Από το περιεχόμενο του συμβολαίου και την υψηλή αμοιβή των 225 δουκάτων που προέβλεπε, εικάζεται πως αποτελούσε έναν από τους πιο αξιόλογους νέους ζωγράφους της εποχής. Μία νωπογραφία του Φιορέντζο, που αναπαριστά την Παναγία του Ελέους, αποτελεί επίσης ένα από τα πρώιμα έργα του, που αναδεικνύει βασικά χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του. Το έργο ολοκληρώθηκε κατά παραγγελία τού νοσοκομείου του S Egidio και αναδεικνύει επιρροές από τη φλωρεντινή τέχνη και μοτίβα του Αντρέα ντελ Βερρόκκιο. Στα έργα που θεωρούνται βέβαιο πως ανήκουν στον Φιορέντζο, συγκαταλέγονται ακόμα μία νωπογραφία για την εκκλησία S Maria di Monteluce που αναπαριστά τη Σταύρωση και χρονολογείται περίπου το 1491, καθώς και ένας πίνακας με θέμα την Παναγία με το Θείο Βρέφος για την εκκλησία S Francesco al Prato, πάντα στην Περούτζα. Υπάρχουν παράλληλα αρκετά έργα που αποδίδονται στον Φιορέντζο, χωρίς όμως να μπορεί να βεβαιωθεί πως αποτελούν δικές του δημιουργίες.

Η επιρροή και οι εκθέσεις των έργων του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tο μεγαλύτερο μέρος των έργων του ολοκληρώθηκε στην Περούτζα και φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ούμπρια (Galleria Nazionale dell'Umbria). Σύμφωνα με τις ενδείξεις που διαθέτουμε, υπήρξε κεντρική φυσιογνωμία της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης κατά την περίοδο 1470-90, ασκώντας σημαντική επιρροή σε καλλιτέχνες όπως ο Περουτζίνο, του οποίου υπήρξε πιθανόν και δάσκαλος. Θεωρείται πιθανό επίσης πως διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της πόλης. Ο αδελφός του, Μπερναρντίνο (π. 1484-1511) ήταν επίσης ζωγράφος και ενδεχομένως συνεργάστηκε με τον Φιορέντζο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • P. Scarpellini: 'Fiorenzo di Lorenzo', The Grove Art Online, Oxford University Press, 13 Δεκεμβρίου 2006.
  • Fiorenzo di Lorenzo. Encyclopaedia Britannica, 11η έκδοση, 1911.
  • RKDartists. rkd.nl/explore/artists/28077. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
  • 2,0 2,1 Artnet. fiorenzo-di-lorenzo-2. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  • 3,0 3,1 MutualArt.com. 3A79B7FFC5EE7409. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  • fiorenzo-di-lorenzo-2. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.