Φιξ (ζυθοποιία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιξ (ζυθοποιία)
Νομική μορφήσυμμετοχική εταιρεία
Κλάδοςζυθοποιία
Ίδρυση1864
ΈδραΚηφισιά, Ελλάδα
ΙδιοκτήτηςΟλυμπιακή Ζυθοποιία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα
Το παλιό και γνωστό λογότυπο της εταιρείας
Το παλιό εργοστάσιο του Φιξ στις δόξες του

Η Ζυθοποιία Φιξ ή FIX Hellas είναι εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης μπίρας, ιδιοκτησία της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας», του δανέζικου ομίλου Carlsberg.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάρολος Ιωάννου Φιξ, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Λουδοβίκου Φιξ

Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1864 στην Αθήνα από τον βαυαρικής καταγωγής Γιόχαν Καρλ Φιξ (Johann Karl Fuchs - Οικογένεια Φιξ), του οποίου ο πατέρας περίπου 30 χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τη ζυθοποιία στην Ελλάδα, και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Ως προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα μπόρεσε η επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια να διατηρήσει μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά. Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 και το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου. Η ποιότητα της μπίρας της ήταν τόσο καλή και σταθερή που επισκίασε τους ανταγωνιστές και στον εικοστό αιώνα ήταν πλέον η μοναδική μεγάλη στην Ελλάδα. Το 1965, με την ευκαιρία της γέννησης της πριγκίπισσας Αλεξίας, η μπίρα Φιξ, ως προμηθεύτρια της βασιλικής αυλής, διαφήμισε τα προϊόντα της στα δανέζικα[1]. Μετά την πτώχευση της εταιρείας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας η μπίρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες και παράγεται πάλι από το 2009 σε άλλο ζυθοποιείο.

Μετά από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστών στην Ελλάδα και τον γάμο της χήρας Ιωάννου Φιξ με τον Πέτρο Γαρουφαλιά, η εταιρεία έπεσε σε κρίση και χρεωκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πώλησε στην εταιρεία Κουρτάκη.

Σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» του δανέζικου ομίλου Carlsberg, που σε νέες εγκαταστάσεις στην Εύβοια παράγει και εμφιαλώνει τη νέα Φιξ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορικό Λεύκωμα 1965, σελ. 175, Καθημερινή (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]