Φινγκόλφιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φινγκόλφιν
FEANOR AND FINGOLFIN.jpg
Γενικές πληροφορίες
ΕθνικότηταNoldor και Vanyar
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnairë
ΤέκναFingon
Turgon
Aredhel
Argon
ΓονείςFinwë και Indis
ΑδέλφιαFindis
Irimë
Φέανορ
Φινάρφιν
ΟικογένειαHouse of Finwë
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαφανταστικός βασιλιάς

Ο Φινγκόλφιν είναι φανταστικός χαρακτήρας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Γιος του Φίνγουε και ο μεγαλύτερος από τα ετεροθαλή αδέλφια του Φέανορ, ιδρυτής του οίκου που κυβέρνησε τους Νόλντορ στη Μέση-γη. Πατέρας των Φίνγκον, Τούργκον, Αρέδελ και Αργού (ο τελευταίος δεν αναφέρεται πουθενά στο δημοσιευόμενο Σιλμαρίλλιον).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φινγκόλφιν γεννήθηκε την εποχή των δέντρων στο Βαλινορ γιος του βασιλέα των Νόλτορ Φινγουε και της Ίντις. Δεν είχε της καλύτερες σχέσεις με τον Φέανορ εξαιτίας των ψεμάτων του Μελκορ που ήταν η αιτία της εξορίας του. Όταν έγινε η επανάσταση των Νόλτορ αναγκάστηκε να ακολούθησει τον λαό του αν και δεν ήθελε να φύγει πέρασε μέσα από τους πάγους που οδηγούσαν στη Μέση-γη, όταν ο Φέανορ έκαψε τα πλοία τον Τελέρι. Έφτασε στα βόρια στο Μιθριμ. Μετά τον θάνατο του Φέανορ, ο Μάεδρος ο γιος του παραιτήθηκε, και έτσι ο Φινγκόλφιν ονομάστηκε υψηλός βασιλέας τον Νόλτορ.

Για σχεδόν 400 χρόνια πολιορκούσε την Ανκμπαντ μετά την Νταγκορ Μπραγκολαχ κι ο Φινγκόλφιν απελπίστηκε και έτσι πήγε μόνος στις πύλες της Ανκμπαντ και προκάλεσε τον Μόργκοθ σε μονομαχία ο σκοτεινός άρχοντας κρατώντας το σφυρί του κάτω κόσμου άνοιξε λάκκους όπου στο τέλος μετά από μάχη ο Φινγκόλφιν γλίστρησε σε έναν από αυτούς και ο Μόργκοθ τον πάτησε κι έτσι πέθανε. Οι αετοί όμως πήραν ότι έμεινε από το σώμα του σε ένα τύμβο κοντά στην Γκοντολιν όπου ο Τούργκον έφτιαξε για τον πατέρα του. Το μίσος του Μόργκοθ όμως κατά του ίδιου και του οίκου του έμεινε γιατί εφτά φορές τραυματίστηκε και μετά την μάχη κούτσαινε και ο πόνος δεν του έφυγε πότε.