Φιλοσοφικός προτεσταντισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Φιλοσοφικός προτεσταντισμός θεωρείται το ρεύμα το οποίο διδάσκει ότι τα παρόντα φιλοσοφικά ρεύματα θα πρέπει να περνάν μέσα από κριτική σκέψη και λογική ικανότητα.Λένε ότι αυτό είναι αναγκαίο αφού η φιλοσοφία έχει αποξενωθεί από τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι και τη χρειάζονται για να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία η θρησκεία και η πολιτική , παρά τις προσπάθειες δεν έχει καταφέρει να λύσει.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του φιλοσοφικού προτεσταντισμού αρχίζει από τους αρχαίους χρόνους , ρίζες του μπορούν να φανούν στο Πλάτωνα ο οποίος συνήθιζε να διδάσκει ότι οι φιλόσοφοι βρίσκονται στα νησιά των Μακάρων αποξενωμένοι και για αυτό το λόγο ζουν αποξενωμένοι από τους απλούς ανθρώπους όπως δίδασκε ''όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί '' . Στα επόμενα χρόνια πολλοί ήταν εκείνα οι οποία συχνά ανακατεύοντας φιλοσοφικά και θρησκευτικά στοιχεία , η και καθαρά φιλοσοφικά διακήρυξαν θέσεις φιλοσοφικού προτεσταντισμού.Στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο φιλοσοφικός προτεσταντισμός εκφράστηκε από κινήματα όπως ήταν οι πρώτοι χριστιανοί , οι οπαδοί του Μίθρα , οι γνωστικοί , αλλά και οι πιστοί του Μάνη. Στα νεότερα χρόνια ο Θρησκευτικός προτεσταντισμός φαίνεται να έχει επηρεάσει το φιλοσοφικό , αφού αυτά τα οποία ζητάν οι θρησκευτικά προτεστάντες από τους θεολόγους των υπόλοιπων δογμάτων ζητάν οι οπαδοί του φιλοσοφικού προτεσταντισμού από το φιλοσοφικό τους τρόπο σκέψεις.Σήμερα το ρεύματα αυτό συναντάται εντός του λεγόμενοι χώρου των φιλοσόφων του δρόμου

Βασικές αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και κατά βάση οι προτεστάντες φιλόσοφοι απορρίπτουν το δογματισμό αλλά υπάρχουν μερικές αρχές οι οποίες είναι κοινές σε όλους σχεδόν.

  • Οι φιλόσοφοι , χωρίς να είναι αυτό αναγκαστικά κακό , ζουν ουσιαστικά μέσα στις φιλοσοφικές αναζητήσεις τους , αποξενωμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα όπως αυτή υπάρχει γύρω τους , καλλιεργώντας αισθήματα αποξένωσης της φιλοσοφικής σκέψης στους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με αυτήν αφού τη θεωρούν αποξενωμένη απο αυτούς. Σε αυτό έχουν συντελέσει και κάποιοι οπαδοί διάφορων φιλοσοφικών κύκλων αφού όπως έχουν προσπαθήσει να αναγάγουν τη φιλοσοφία σε ελιτίστικο τους προνόμιο.
  • Οι πολλές θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί στα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα έχουν δημιουργήσει μια πληθώρα θεωρημάτων τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη πραγματικότητα και προς όφελος της κοινωνίας αλλά όχι όλα μαζί δογματικά αλλά επιλεκτικά. Άρα αυτό που κάνουν οι φιλόσοφοι είναι να περάσουν τα φιλοσοφικά ρεύματα , μέσα από κριτική σκέψη και λογική ικανότητα για να αλιεύσουν ουσιαστικά αυτά τα οποία είναι χρήσιμα , από τα υπόλοιπα τα οποία μπορεί να είναι όμορφα φτιαγμένα και να προκαλούν βαθιές φιλοσοφικές σκέψεις αλλά δε χρειάζονται για τη λύση απλών προβλημάτων.
  • Οι απλοί άνθρωποι έχουν πολλά προβλήματα τα οποία η φιλοσοφία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να τα διαχειριστούν αλλά αυτό δε συμβαίνει λόγω των παραπάνω λόγων.
  • Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν εντός της κοινωνίας δεν έχουν μπορέσει να λυθούν από τη πολιτική και τη θρησκεία οι οποίες προσπάθησαν για πολλά χρόνια αλλά δε τα κατάφεραν. Οι οπαδοί του φιλοσοφικού προτεσταντισμού ισχυρίζονται ότι η φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει αφού στη φιλοσοφία απουσιάζει ο δογματισμός κάτι το οποίο όπως ισχυρίζονται κάνει τη θρησκεία και τη πολιτική να μη μπορούν να καταλάβουν τα κοινωνικά προβλήματα και να δώσουν ερμηνείες πέραν των στενών δογμάτων τους.