Φιλελεύθερο Κόμμα (Νορβηγία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλελεύθερο Κόμμα
Venstre
ΗγέτηςΤρίνε Σκέι Γκράντε
Ίδρυση1884
ΈδραΌσλο, Νορβηγία
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Περιβαλλοντισμός
Πολιτικό φάσμαΚέντρο
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΚόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Διεθνής προσχώρησηΦιλελεύθερη Διεθνής
Ιστότοπος
http://www.venstre.no/
Πολιτικό σύστημα Νορβηγίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (νορβ.: Venstre, κυριολεκτικά «Αριστερά») είναι ένα νορβηγικό φιλελεύθερο κόμμα[1]. Το κόμμα είναι το παλαιότερο κόμμα της χώρας, ενώ είχε προωθήσει μεταρρυθμίσεις όπως ο κοινοβουλευτισμός, η ανεξιθρησκία, η καθολική ψηφοφορία και η δωρεάν εκπαίδευση. Αρχηγός του κόμματος είναι από το 2010 η Τρίνε Σκέι Γκράντε. Το κόμμα ήταν αρχικά ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Νορβηγίας, τα τελευταία χρόνια, όμως, το κόμμα είχε ξεπεράσει οριακά το όριο για την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Το κόμμα θεωρείται ως κοινωνικά φιλελεύθερο και προωθεί την προσωπική ελευθερία με την προϋπόθεση ύπαρξης ενεργού κράτους. Από τη δεκαετία του 1970, το κόμμα υιοθέτησε μία περιβαλλοντική στάση, πράγμα που ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επιστροφή του στο κοινοβούλιο στη δεκαετία του 1990. Γενικά, το κόμμα τοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος της Νορβηγίας. Επίσης, το κόμμα υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα, καθώς στηρίζει τη μετανάστευση προς τη Νορβηγία για εργατικούς λόγους και λιγότερα μέτρα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη Νορβηγική κοινωνία.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα ιδρύθηκε το 1884 με τη στήριξη αγροτών και ριζοσπαστών από τις πόλεις, ενώ ήταν και το πρώτο κόμμα της χώρας. Από τη δεκαετία του 1880, το κόμμα έχει βιώσει αρκετά σχίσματα στο εσωτερικό του, καθώς η μετριοπαθής πτέρυγα περιορίστηκε και η ριζοσπαστική πτέρυγα ενδυναμώθηκε. Το πιο αξιοσημείωτο πρόσφατο σχίσμα στο εσωτερικό του κόμματος πραγματοποιήθηκε το 1972, όταν το κόμμα αντιτάχθηκε στην είσοδο της Νορβηγίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πτέρυγα υπέρ της εισόδου της χώρας αποχώρησε και δημιούργησε το Φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα. Το κόμμα έχασε ένα μεγάλο μέρος της στήριξής του κατά τη μεταπολεμική εποχή ενώ συμμετείχε σε κεντρώες και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Από τη δεκαετία του 1960, το κόμμα ξεπέρασε το όριο για την εκπροσώπηση δύο φορές, ενώ από το 1985 μέχρι το 1993 δεν εκπροσωπούνταν στο κοινοβούλιο.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Νορβηγίας
8 / 169
Συμβούλια επαρχιών
46 / 728
Δημοτικά συμβούλια
640 / 10.781
Κοινοβούλιο των Σάμι
0 / 39

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]