Φιλελεύθερο Κόμμα Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλελεύθερο Κόμμα της Μακεδονίας
Либерална партија на Македонија
ΗγέτηςΙβόν Βελικόβσκι
Ίδρυση1990
1999 (αναδιαμόρφωση)
ΈδραΣκόπια
ΙδεολογίαΣυντηρητικός Φιλελευθερισμός
Πολιτικό φάσμαΚέντρο προς κεντροδεξιά
ΧρώματαBlue
Ιστότοπος
www.lp.org.mk
Πολιτικό σύστημα Βόρεια Μακεδονία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Μακεδονίας ( σλαβομακεδονικά: Либерална партија на Македонија‎‎ , Liberalna partija na Makedonija ) είναι ένα συντηρητικό-φιλελεύθερο [1] πολιτικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία. Το κόμμα ήταν μέλος του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη [2] αλλά δεν είναι πλέον μέλος.  Αυτή τη στιγμή επικεφαλής είναι ο Ιβόν Βελικόβσκι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φιλελεύθερο Κόμμα ιδρύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1990 ως Ένωση Μεταρρυθμιστικών Δυνάμεων στην Βόρεια Μακεδονία (Сојуз на реформски сили, Sojuz na Reformski Sili, SRS). Αν και μοιράστηκε το όνομά της με την Ένωση Μεταρρυθμιστικών Δυνάμεων που δραστηριοποιούταν σε άλλα μέρη της Γιουγκοσλαβίας και με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Άντε Μάρκοβιτς, δεν συνδέθηκε άμεσα με το κόμμα. Ωστόσο, λόγω της δημοτικότητας του Μάρκοβιτς, το κόμμα είχε καλή απόδοση στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1990, κερδίζοντας το 13,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο και το 16,1% στον δεύτερο, κερδίζοντας συνολικά 11 έδρες. [3] Το κόμμα συμμετείχε επίσης σε συμμαχία με το Νέο Δημοκρατικό-Προοδευτικό Κόμμα (MDPS) σε ορισμένες περιοχές, και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε άλλες. Οι από κοινού υποψήφιοι κέρδισαν έξι έδρες, ενώ η συμμαχία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν κέρδισε έδρες. [4]

Το 1991 το κόμμα συγχωνεύτηκε με το Νεοδημοκρατικό-Προοδευτικό Κόμμα [5] και μετονομάστηκε σε Μεταρρυθμιστικές Δυνάμεις στην Μακεδονία-Φιλελεύθερο Κόμμα, πριν ονομαστεί Φιλελεύθερο Κόμμα τον Ιούνιο του 1993. Ήταν μέρος της Συμμαχίας για την Βόρεια Μακεδονία στις γενικές εκλογές του 1994. Η Συμμαχία κέρδισε 87 έδρες στη Συνέλευση, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα κέρδισε πέντε ακόμη έδρες μόνο του και μία έδρα σε συμμαχία με με την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.

Τον Απρίλιο του 1997 το Φιλελεύθερο Κόμμα συγχωνεύτηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα για να σχηματίσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ). Ωστόσο, αρκετά πρώην μέλη του Φιλελεύθερου Κόμματος αποχώρησαν από το ΛΦΚ τον Δεκέμβριο του 1999 για να αναδιαμορφώσουν το κόμμα.

Το κόμμα κατέβηκε σε συμμαχία με την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα για τις εκλογές του 2002, αλλά η συμμαχία ηττήθηκε από τον συνασπισμό Μαζί για την Μακεδονία. Οι δύο παρέμειναν σε συμμαχία με την προσθήκη πολλών άλλων κομμάτων για τις εκλογές του 2006, από τις οποίες προέκυψαν ως το μεγαλύτερο μπλοκ της Συνέλευσης με 45 από τις 120 έδρες, εκ των οποίων οι δύο ήταν του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Πριν από τις εκλογές του 2014, το κόμμα έγινε μέλος του συνασπισμού « Επιλογή του Πολίτη για την Μακεδονία».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nordsieck, Wolfram (2002). «Macedonia». Parties and Elections in Europe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2005. 
  2. «ALDE Party Members». Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2014. 
  3. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1282 (ISBN 978-3-8329-5609-7)
  4. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1282 (ISBN 978-3-8329-5609-7)
  5. Sabrina P Ramet, Ola Listhaug & Albert Simkus (2013) Civic and Uncivic Values in Macedonia: Value Transformation, Education and Media, Palgrave Macmillan, 23 Jan 2013, p124