Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου (σερβικά: Београдска филхармонија‎‎) είναι μια ορχήστρα που βρίσκεται στο Βελιγράδι της Σερβίας. Θεωρείται μια από τις καλύτερες ορχήστρες της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις, η Σερβία και το Βελιγράδι άργησαν μάλλον να αποκτήσουν μια ορχήστρα κλασικής μουσικής. Έτσι, ιδρύθηκε το 1923 η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου. Ιδρυτής, πρώτος διευθυντής και αρχιμέστρος της ήταν ο Στέβαν Χρίστιτς, ένας από τους σημαντικότερους Σέρβους συνθέτες και μαέστρους. [1] Η συναυλία των εγκαινίων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βελιγραδίου πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 1923 υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στέβαν Χρίστιτς.

Με μια σταθερή αύξηση στη δημοτικότητα της κλασικής μουσικής στη Σερβία, η ορχήστρα και το πρόγραμμά της επεκτάθηκαν με την πάροδο των ετών δημιουργώντας ένα υψηλό επίπεδο μουσικής απόδοσης, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμά του κατά τη δεκαετία του 1960. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου κατατάχθηκε στην 5η θέση του καταλόγου με τις καλύτερες ευρωπαϊκές ορχήστρες από διεθνείς ειδικούς, την εποχή που επικεφαλής της ήταν ο Τζιβογίν Ζντράβκοβιτς.

Η παρακμή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βελιγραδίου ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1990. [2] Λόγω των εμφυλίων πολέμων που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, απαγορεύτηκε στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου να παίζει διεθνώς για κάποιο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί μουσικοί εγκατέλειψαν την ορχήστρα. Χωρίς χρηματοδότηση πλέον, η ορχήστρα έπαιζε σπάνια. Ωστόσο, καθώς η πολιτική κατάσταση στη Σερβία άλλαξε και η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε ξανά τη χώρα, το ίδιο έγινε και με την ορχήστρα.

Μετά το 2000, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου αναβίωσε πλήρως. Πρώτα περιόδευσε τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Νέοι μουσικοί, που είχαν κάνει σπουδές εκτός Σερβίας σε εξειδικευμένα μουσικά κέντρα, ενσωματώθηκαν στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου δημιουργώντας μια νέα εικόνα της Ορχήστρας, με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 28 έτη. Το 2001, γενικός διευθυντής της Ορχήστρας έγινε ο Ιβάν Τάσοβατς, ο οποίος παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι να γίνει υπουργός πολιτισμού, μια δεκαετία αργότερα. [2]

Το 2004, η αίθουσα παραστάσεων στο Βελιγράδι ανακατασκευάστηκε πλήρως και εκσυγχρονίστηκε για να διευκολύνει τις νέες ανάγκες της ορχήστρας. [2] Η αίθουσα έχει συνολικά 201 θέσεις. Το Φιλαρμονικό Ίδρυμα Βελιγραδίου ιδρύθηκε το 2004 με στόχο να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση εντός της ορχήστρας μέσα από χορηγίες και συνεργασίες. Το ίδρυμα πέτυχε τον σκοπό του και, ως αποτέλεσμα, όλη η ορχήστρα ανανέωσε τα όργανά της το 2005.

Παρόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου

Αυτήν τη στιγμή, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου πραγματοποιεί πολλές συναυλίες. Η σεζόν της ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της είναι πολύ δημοφιλής και πραγματοποιείται στην κεντρική αίθουσα παραστάσεων στο Βελιγράδι. Κατά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, η ορχήστρα διευθύνεται συνήθως από έναν ειδικό καλεσμένο.

Η Φιλαρμονική Αίθουσα Βελιγραδίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου. Ως εκ τούτου, εδώ γίνονται πολλές από τις συναυλίες της Ορχήστρας. Εκτός από τις συνήθεις πρόβες ορχήστρας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου προσφέρεται για σολίστ, παραστάσεις δωματίου και άλλες ορχήστρες, καθώς και για προωθητικές ενέργειες, παρουσιάσεις και εκθέσεις. Η αίθουσα έχει εξαιρετική ακουστική. Το ελκυστικό εσωτερικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βελιγραδίου προσελκύει πολυάριθμες γνωστές εταιρείες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους. Μεταξύ αυτών ήταν το Αμερικανικό Οικονομικό Επιμελητήριο και εταιρείες όπως η Roche, η Pharma Swiss, η Common Sense, η Atika Media και πολλές άλλες. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βελιγραδίου έχει γίνει το σκηνικό πολλών διαφημίσεων και βίντεο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maksimović, M.: Beogradska filharmonija 1951–1971, Beogradska filharmonija, Beograd, 1971
  • Mala enciklopedija Prosveta, I, Prosveta, Beograd, 1978
  • Muzička enciklopedija, I, Jugoslovenski leksikografski zavod, Zagreb, 1971
  • Pro Musica, No. 79–80, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Beograd, 1975

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]