Φιλί του θανάτου (Μαφία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το φιλί του θανάτου (ιταλικά: Il Bacio della morte) δίνεται από ένα αφεντικό της μαφίας όταν ένα μέλος της εγκληματικής οικογένειας του έχει επισημανθεί για το θάνατο, συνήθως ως αποτέλεσμα κάποιας προδοσίας. Το φιλί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και εμφανίζεται στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο. Ενδεικτική είναι η σκηνή στην ταινία Φάκελος Βαλάτσι, όταν ο Βίτο Τζενοβέζε (Λίνο Βεντούρα) δίνει το φιλί του θανάτου στον Τζο Βαλάτσι (Τσαρλς Μπρόνσον) για να τον ενημερώσει ότι η προδοσία της «οικογένειας» έγινε γνωστή, και ότι ο ίδιος θα εκτελεστεί.

Η Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακριβής προέλευση είναι άγνωστη, αλλά μια Ιταλική πηγή προσδιορίζει το φιλί του θανάτου, όπως το φιλί που δόθηκε στο δολοφόνο όταν του ανατέθει να «εκτέλεσει» την ποινή του θανάτου, σαν να σφραγίζει την επίσημη του απόφαση του αφεντικού της Μαφίας και να του ευχήθει καλή επιτυχία στην αποστολή του.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αναφέρεται στο φιλί του Ιούδα που δόθηκε στον Ιησού για να τον προδώσει στους στρατιώτες που τον αναζητούσαν έξω. Η χρήση του πηγαίνει πίσω τουλάχιστον στις αρχές του 19ου αιώνα στη Σικελία.

Στη Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]