Φιλίππα του Μοντεσπεντόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φιλίππα του Μοντεσπεντόν
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1578[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος του Λα Ρος-συρ-Ιόν

Η Φιλίππα ντε Μοντεσπεντόν, γαλλ. Philippes de Montespedon (απεβ. 1578) ήταν Αυλικός, πρώτη κυρία επί των τιμών της Αικατερίνης των Μεδίκων, συζύγου του Ερρίκου Β΄ της Γαλλίας, το διάστημα 1561-1578. Με τον 2ο γάμο της έγινε πριγκίπισσα του Ρος-συρ-Υόν.

Ο θυρεός του Καρόλου πρίγκιπα του Λα Ρος-συρ-Ιόν, 2ου συζύγου της Φιλίππας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον στρατάρχη ντε Μοντεζάν. Έγινε κυρία του Σεμιγιέ & Μπωπρώ. Ο μεγάλος πλούτος της ως χήρας την έκανε να παντρευτεί έναν Βουρβόνο το 1544, τον Κάρολο πρίγκιπα του Ρος-συρ-Υόν.

Περιγράφεται ως προσωπική φίλη της βασίλισσας Αικατερίνης. Το 1561 διορίστηκε πρώτη κυρία των τιμών της αντιβασίλισσας Αικατερίνης, σε αντικατάσταση της Ζακλίν του Λονουί, που απεβίωσε τον Αύγουστο τού έτους αυτού. Ως τέτοια, κατείχε τον υψηλότερο βαθμό στην Αυλή και ήταν υπεύθυνη για όλες τις άλλες κυρίες των τιμών και την ευταξία του οικοκυριού της βασίλισσας. Τον Απρίλιο του 1555 εισήχθη ένας νέος κανόνας: κανείς άγαμος ευγενής δεν επιτρεπόταν να μιλά με μία δεσποινίδα των τιμών της βασίλισσας, εκτός αν ήταν παρούσα η κυρία πριγκίπισσα του Ρος-συρ-Υόν.

Τον Μάιο του 1564 ο Κάρολος-Ροβέρτος του Λα Μαρκ, κόμης του Μωλεβριέ δήλωσε, ότι η Ισαβέλλα του Λιμέιγ του πρόσφερε συμμαχία για να δηλητηριάσουν τον κοινό εχθρό τους, τον Κάρολο πρίγκιπα του Λα Ρος-συρ-Ιόν. Η Ισαβέλλα διωκόταν από τον πρίγκιπα, ο οποίος -όπως εκείνη ισχυριζόταν- πίεζε τη Φιλίππη να ελέγχει και να καταπιέζει τις δεσποινίδες επί των τιμών. Η Φιλίππη, με εντολή του Καρόλου, εκτός από το ότι στενοχωρούσε όλες τις δεσποινίδες της βασίλισσας, έμοιαζε να έχει μία ειδιαίτερη εχθρότητα προς την Ισαβέλλα και προσπαθούσε να εξακριβώσει αν εκείνη ήταν έγκυος, συχνά βασανίζοντάς την γι' αυτό μπροστά στη βασίλισσα και σε άλλους.

Η θέση της την έκανε να εμφανίζεται δημόσια και να παρακολουθεί τελετές μαζί με τη βασίλισσα. Συνόδευσε την Αικατερίνη στη συνάντησή της με τη βασίλισσα της Ισπανίας στα Γαλλο-Ισπανικά σύνορα το 1565.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1544 τον Κάρολο των Βουρβόνων πρίγκιπα του Λα Ρος-συρ-Ιόν και είχε τέκνο:

  • Ερρίκος απεβ. 1560, μαρκήσιος του Μπωπρώ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martha Walker Freer, Elizabeth de Valois, Queen of Spain and the Court of Philip
  • Una McIlvenna, Scandal and Reputation at the Court of Catherine de Medici, 2016

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 28  Νοεμβρίου 2018.