Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο
Ίδρυση1982
ΈδραΤορίνο, Ιταλία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο (ιταλικά: Torino Film Festival) είναι ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 22 έως τις 30 Νοεμβρίου στο Τορίνο της Ιταλίας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ιταλία, μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε από τον κριτικό κινηματογράφου και καθηγητή Τζάννι Ροντολίνο ως "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τζιοβάννι" ή ως "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων". το 1982 στο Τορίνο, μια πόλη που ήταν σε οικονομική παρακμή. Το φεστιβάλ, που προσέλκυσε μεγάλα ονόματα του ιταλικού και διεθνούς κινηματογράφου, συνέβαλε στην αναζωογόνηση της πόλης τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά. Οι πρώτοι διευθυντές ήταν οι Τζιάνι Ροντολίνο και Ανσάνο Τζιαναρέλι. Το 1998, το όνομα του φεστιβάλ άλλαξε σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο.

Το 2007 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ο σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι, με στόχο να καταστεί πιο γνωστό σε διεθνές επίπεδο. Ο Μορέτι έφυγε από τη θέση το 2008, μετά από δύο φεστιβάλ, για να επικεντρωθεί στη δική του κινηματογραφική παραγωγή. Τον διαδέχθηκε ο σκηνοθέτης Τζιάννι Αμέλιο.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]