Φερια δελ Σολ (Μέριδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Φερια δελ Σολ (Ελληνικά: Έκθεση του Ήλιου), ή Carnaval Taurino de America, (καρναβάλι με ταυρομαχίες της Αμερικής), είναι ένα διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην πόλη της Μέριδα το Φεβρουάριο κάθε έτους. Το φεστιβάλ Φερία διεξάγεται παράλληλα με τη γιορτή του καρναβαλιού. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει διαγωνισμούς ταύρων, πολιτιστικές εκθέσεις, εμπορικές και ζωοτεχνικές εκθέσεις, συναυλίες, παρελάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και ένα διαγωνισμό ψηφοφορίας για την Λα Ρέινα Ντελ Σολ (Ελληνικά: Η βασίλισσα του Ήλιου).[1]

The Circo Monumental of Mérida, center of the contest Queen of the Sun (Reina del Sol)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη της Μέριδα γιορτάζεται μια από τις αρχαιότερες εκδηλώσεις της Βενεζουέλας, αλλά στην "πόλη των Ιπποτών", στην οποία δεν οργανώνονταν εκδηλώσεις παρόμοιες με τις πόλεις του Σαν Κριστομπάλ (San Cristóbal), Μπαρκισιμέτο, Μαρακαΐμπο, Τάριμπα (Táriba), μια ομάδα ερασιτεχνών είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα Plaza de Toros, έτσι ώστε η Μέριδα να αποκτήσει εκδηλώσεις ταυρομαχιών και προστέθηκε στις σημαντικότερες εκθέσεις της χώρας.

Οι πρώτες εκθέσεις, που διοργανώνονταν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, είχαν το χαρακτήρα του εορτασμού της "Άμωμης Σύλληψης" και γι' αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις γίνονταν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Για τις ταυρομαχίες κλήθηκαν γνωστοί ταυρομάχοι και μεταφέρθηκαν ταύροι από την Κολομβία.

Στην πρώτη έκθεση έντονες βροχοπτώσεις εμπόδισαν την τελετή των εγκαινίων, η οποία έγινε σε δύο φάσεις, που έπρεπε να πραγματοποιηθούν τη δεύτερη ημέρα: η μία κατά τις πρωινές ώρες και η άλλη κατά το απόγευμα. Ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γινόταν στην ίδια πλατεία, την ίδια ημέρα στη Βενεζουέλα. Είχε προηγηθεί το Καράκας, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν δύο γύροι την ίδια μέρα, αλλά σε δύο διαφορετικές πλατείες, στην "Circo Metropolitano»και το «Nuevo Circo", αλλά στην ίδια πλατεία, κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Και αυτό είχε συμβεί για πρώτη φορά.

Panorama of Plaza de Toros Román Eduardo Sandia, Mérida

Το 1968 δεν πραγματοποιήθηκε έκθεση αλλά η ταυρομαχία έγινε στις 13 Απριλίου 1968 καθώς συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο.

The Reina or Novia del Sol (Queen of the Sun) 2009

Τελικά, η έκθεση έγινε μια από τις σημαντικότερες της Βενεζουέλας και του κόσμου των ταυρομαχιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την έκθεση "Άμωμος" που πραγματοποιήθηκε τα έτη 1990, 1991 και 1997 αλλά έτυχε μικρής αποδοχής.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Guide EDT/Lonely Planet, Venezuela, EDT srl, 2007, ISBN 88-6040-157-7 (Ιταλικά)
  • Susan Brushaber, Arnold Greenberg, Venezuela Alive, (Alive Guides Series, Hunter Travel Guides), Hunter Publishing, Inc, 1998 ISBN 1-55650-800-X (Αγγλικά)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]