Φατίχ Τερίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φατίχ Τερίμ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Fatih Terim (Τουρκικά)
Γέννηση4  Σεπτεμβρίου 1953[1]
Άδανα
Παρατσούκλιİmparator και Samantha[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Ύψος170 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσατουρκικά
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής[3]
προπονητής ποδοσφαίρου[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φατίχ Τερίμ (τουρκικά: Fatih Terim‎‎· γενν. Άδανα, 4 Σεπτεμβρίου 1953) είναι Τούρκος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού[5]. Είναι από τους σπουδαιότερους προπονητές στην ιστορία της Γαλατασαράι και του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Ο Τερίμ έχει προπονήσει αρκετούς συλλόγους στην Ιταλία και στην Τουρκία, καθώς και την Εθνική Τουρκίας, πιο πρόσφατα από το 2013 έως το 2017.[6] Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) σε 80 χώρες, τοποθετήθηκε ανάμεσα στους οκτώ καλύτερους προπονητές στον κόσμο, παραλαμβάνοντας το βραβείο του σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ της Γερμανίας, στις 8 Ιανουαρίου 2001. Ο Τερίμ έλαβε υποψηφιότητα για τον Προπονητή της Χρονιάς της UEFA για το έτος 2008 και το Eurosport τον χαρακτήρισε τον καλύτερο προπονητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008.[7] Το Δεκέμβριο του 2008, κατατάχθηκε ως ο έβδομος καλύτερος προπονητής ποδοσφαίρου στον κόσμο από το World Soccer για το 2008.[8] Το τουρκικό ψευδώνυμό του είναι İmparator και το ιταλικό είναι Imperatore, όπου και τα δύο ονόματα σημαίνουν «Αυτοκράτορας».

Σταδιοδρομία ως ποδοσφαιριστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συλλόγους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, ο Τερίμ ξεκίνησε την επαγγελματική του ποδοσφαιρική σταδιοδρομία με την Αντάνα Ντεμίρσπορ. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών του, ήταν ο μόνος παίκτης στην ομάδα που πληρωνόταν κρυφά από τον σύλλογο εκείνη την εποχή. Έγινε αρχηγός της ομάδας τρία χρόνια αργότερα. Ο Τερίμ έπαιξε για την Αντάν Ντεμίρσπορ μέχρι το 1974, όταν εντάχθηκε στη Γαλατασαράι στις 8 Ιουλίου 1974. Ο Τερίμ έπαιξε 11 χρόνια για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σύλλογος δεν κατέκτησε ποτέ το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Τερμάτισε την καριέρα του στη Γαλατασαράι το 1985. Ο Αμπντουλάχ Γκέγκιτς, διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου στην Παρτιζάν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Εσκίσεχιρσπορ στην Τουρκία, γνώριζε τον Τερίμ από την εποχή του ως κεντρικός αμυντικός και τον περιέγραψε ως έναν έξυπνο αμυντικό με ιδιότητες «σαν τον Μπεκενμπάουερ». Ο Γκέγκιτς απέδωσε τις επιτυχίες του Τερίμ ως προπονητή στη μοναδική κατανόηση του παιχνιδιού που ανέπτυξε παίζοντας ως κεντρικός αμυντικός.

Εθνική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τερίμ έπαιξε για την Εθνική Τουρκίας 51 φορές μεταξύ 1974 και 1985 και ήταν αρχηγός της ομάδας για 35 διεθνείς αγώνες, θέτοντας το εθνικό ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες εκείνη την εποχή.

Σταδιοδρομία ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προπονητική σταδιοδρομία του Τερίμ ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτζου. Ήταν προπονητής του συλλόγου για 18 μήνες, προτού μετακινηθεί στην Γκεζτεπέ της Σμύρνης για ένα χρόνο. Δεν είχε καμία σημαντική επιτυχία με τις δύο ομάδες. Διορίστηκε ως βοηθός του προπονητή της Εθνικής Τουρκίας, Σεπ Πιόντεκ, το 1990. Επίσης, ήταν προπονητής της Εθνικής Τουρκίας Κ21. Αφού υπηρέτησε ως βοηθός προπονητή για τρία χρόνια, διορίστηκε προπονητής το 1993. Υπό τη διαχείρισή του, η Τουρκία προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παρόλο που δεν είχαν καλή απόδοση στη διοργάνωση, χάνοντας όλους τους αγώνες και χωρίς να σκοράρουν, η πρόκριση εξακολουθούσε να θεωρείται μεγάλο επίτευγμα για το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, ο Τερίμ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι. Υπό τη διαχείρισή του, η Γαλατασαράι κέρδισε το πρωτάθλημα Τουρκίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1999-2000, καθιστώντας τον Τερίμ τον πιο επιτυχημένο προπονητή της Γαλατασαράι στην ιστορία της. Η αποχώρησή του επέτρεψε στον Μίρτσεα Λουτσέσκου να κερδίσει το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ το 2000 για τη Γαλατασαράι.

Η σεζόν 1999-2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορική για την Γαλατασαράι και για το τουρκικό ποδόσφαιρο σεζόν 1999-2000, κατά την οποία η ομάδα του Τερίμ κατέκτησε το τρεμπλ (Πρωτάθλημα Τουρκίας, Κύπελλο Τουρκίας και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), με παίκτες όπως ο Γκεόργκε Χάτζι, ο τερματοφύλακας Ταφαρέλ, ο Γκεόργκε Ποπέσκου, αλλά και η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Τουρκίας (ο Χακάν Σουκούρ, ο Χασάν Σας, ο Εμρέ Μπελόζογλου, ο Ουμίτ Νταβαλά, ο Οκάν Μπουρούκ, ο Αρίφ Ερντέμ), ξεκίνησε με την ήττα 0-5 από την Τσέλσι μέσα στην Κωνσταντινούπολη, και τον Νοέμβριο η ομάδα ήταν τελευταία στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ με μόλις 1 βαθμό σε 4 αγώνες. Η νίκη (1-4) επί της Χέρτα στο Βερολίνο έδωσε στη Γαλατασαράι την ευκαιρία να διεκδικήσει την τρίτη θέση του ομίλου και την πρόκριση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τη Μίλαν στο Στάδιο Αλί Σαμί Γεν. H Γαλατά ήθελε μόνο νίκη, αλλά ως το 87ο λεπτό η Μίλαν προηγούταν στο σκορ με 1-2. Στα τελευταία λεπτά, δυο γκολ από τους Σουκούρ και Ουμίτ έδωσαν τη νίκη στη Γαλατά (3-2) και την πρόκριση, ως τρίτη, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εκεί, οι Τούρκοι απέκλεισαν διαδοχικά τις Μπολόνια, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μαγιόρκα και Λιντς Γιουνάιτεντ, και ανέλπιστα έφτασαν στον τελικό της 17ης Μαΐου στο Μονακό απέναντι στην Άρσεναλ. Με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να μην αναδεικνύουν νικητή (0-0) μετά από 120 λεπτά, η τουρκική ομάδα πήρε τη νίκη (4-1) και το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε τουρκικός σύλλογος.

Φιορεντίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατασαράι στη Φιορεντίνα της Σέριε Α, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Το επιθετικό του στυλ ποδοσφαίρου και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ δημοφιλή στους οπαδούς της Φιορεντίνα. Έκανε ένα καλό ξεκίνημα, νικώντας τη Μίλαν (4-0), κρατώντας τη Γιουβέντους σε ισοπαλία με 3-3 και αποκλείοντας τη Μίλαν με συνολικό σκορ 4-2 για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Ωστόσο, στα μέσα της σεζόν 2000-2001, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε. Η απόδοση της ομάδας μειώθηκε σημαντικά από τότε και οι συνεχείς συγκρούσεις του με τον Τσέκι Γκόρι οδήγησαν τον Τερίμ να παραιτηθεί πριν από το τέλος της σεζόν. Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, επαίνεσε το έργο του στη Φλωρεντία: «Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα. Ονομάστε μου έναν άλλο ξένο ικανό για αυτό. Είναι εξαιρετικός - θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα».[9]

Μίλαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα του 2001, ο Τερίμ διορίστηκε προπονητής της Μίλαν. Μεταμόρφωσε το σύστημα της Μίλαν, εφαρμόζοντας ένα στυλ πολύ παρόμοιο με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Ρίνους Μίχελς, παίζοντας ένα σχήμα 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί, τον οποίο έφερε από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα. Ο Τερίμ έχτισε μια άκρως επιθετική ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μίλαν ήταν επίσης ευάλωτη στην άμυνα, όπου συχνά δεχόταν απροσδόκητα γκολ και έφερνε ισοπαλία εναντίον «υποδεέστερων» ομάδων. Μετά από αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα την ήττα με 0-1 από την Τορίνο στις 4 Νοεμβρίου 2001, το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από μόλις πέντε μήνες.

Γαλατασαράι (δεύτερη θητεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2002, ο Τερίμ επέστρεψε στη Γαλατασαράι. Ωστόσο, τα εσωτερικά προβλήματα στη διοίκηση της Γαλατασαράι, οι οικονομικές δυσκολίες στο σύλλογο και η αποτυχία των πολιτικών μεταγραφών του, οδήγησαν σε μια απογοητευτική απόδοση και παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2004, κάνοντας ένα διάλειμμα στην καριέρα του. Ομάδες όπως η Ίντερ και η Ρόμα προσπάθησαν να τον φέρουν πίσω στη Σέριε Α, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Εθνική Τουρκίας (δεύτερη θητεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2005, ο Τερίμ έγινε ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας για δεύτερη φορά, αναλαμβάνοντας τους τρεις τελευταίους αγώνες πρόκρισης (που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2005) - με τη Δανία, την Ουκρανία και την Αλβανία - στον 2ο προκριματικό όμιλο της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η Τουρκία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο και έτσι προκρίθηκε στα πλέι οφ δύο αγώνων με την Ελβετία, η οποία κέρδισε τον πρώτο αγώνα με 2-0 στη Βέρνη. Η Τουρκία κέρδισε τον επαναληπτικό αγώνα με 4–2 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η Ελβετία προκρίθηκε στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 με τον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 η Τουρκία ξεκίνησε χάνοντας από την Πορτογαλία. Απέναντι στην Ελβετία, είχαν μείνει πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, αλλά κατέκτησε τη νίκη στις καθυστερήσεις. Στον τελευταίο αγώνα των ομίλων, εναντίον της Τσεχίας, η Τουρκία έκανε την ανατροπή από δύο γκολ πίσω, σημειώνοντας τρία γκολ στο τελευταίο 15λεπτο. Ο αγώνας των προημιτελικών εναντίον της Κροατίας πήγε στα πέναλτι, όπου κέρδισε η Τουρκία. Η Τουρκία ηττήθηκε από τη Γερμανία στον ημιτελικό. Κατά τη διάρκεια των 490 λεπτών του χρόνου συμμετοχής της σε αυτή τη διοργάνωση, η Τουρκία προηγήθηκε στο σκορ μόνο για 13 λεπτά.

Στον 5ο Όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, μέχρι τον Απρίλιο του 2009, η Τουρκία είχε δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, αφήνοντάς τους τέσσερις βαθμούς πίσω από τη δεύτερη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αυτή η επίδοση οδήγησε την Τουρκία να ανέβει στη δέκατη θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη της FIFA. Στις 11 Οκτωβρίου 2009, βλέποντας ότι η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να τερματίσει στις δύο πρώτες ομάδες του 5ου Ομίλου, ο Τερίμ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Η Τουρκία τερμάτισε στην τρίτη θέση στον όμιλο.[10]

Γαλατασαράι (τρίτη θητεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τερίμ στη Γαλατασαράι το 2011

Η Γαλατασαράι δεν κατάφερε να προκριθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τη σεζόν 2010-11. Μετά από εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την κακή απόδοση της ομάδας κατά τη σεζόν 2010-11, η Γαλατασαράι διόρισε νέο πρόεδρο, τον Ουνάλ Αϊσάλ. Η πρώτη πράξη του Αϊσάλ ήταν να προσλάβει τον Τερίμ, την πρώτη και μοναδική επιλογή του, ως προπονητή - την τρίτη του φορά του στη Γαλατασαράι.

Η Γαλατασαράι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της σεζόν 2011-12 με 77 βαθμούς, εννέα πόντους μπροστά από την αντίπαλο Φενέρμπαχτσε. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου - Γαλατασαράι, Φενέρμπαχτσε, Τράμπζονσπορ και Μπεσίκτας - μπήκαν στον Όμιλο Πρωταθλήματος των πλέι οφ της Ευρώπης. Μια νέα μορφή πλέι-οφ γύρου εισήχθη αυτή τη σεζόν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Στον τελευταίο γύρο των πλέι οφ, η Γαλατασαράι κατέκτησε τον 18ο τίτλο της με ισοπαλία χωρίς σκορ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο Στάδιο Σουκρού Σαρατσόγλου. Ήταν μία από τις καλύτερες σεζόν της Γαλατασαράι, που χαρακτηρίστηκε από τις καλές εμφανίσεις νεαρών παικτών.

Τη σεζόν 2012-13, η Γαλατασαράι προκρίθηκε ως δεύτερη από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, και τον Ιανουάριο του 2013 προσέθεσε στο ρόστερ της τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ, χάρη στους οποίους απέκλεισε τη Σάλκε στη φάση των 16 και προκρίθηκε, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, στα προημιτελικά του θεσμού, όπου κέρδισε 3-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Κωνσταντινούπολη, έχασε όμως 3-0 στη Μαδρίτη. Το Μάιο η ομάδα κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα Τουρκίας.

Εθνική Τουρκίας (τρίτη θητεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Αυγούστου 2013, ο Τερίμ διορίστηκε προσωρινός προπονητής της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τον Αμπντουλάχ Άβτσι, πριν από τέσσερις κρίσιμους αγώνες του 4ου Ομίλου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Η Τουρκία κέρδισε τους επόμενους τρεις αγώνες πρόκρισης (με Ανδόρα, Ρουμανία και Εσθονία), αλλά έχασε τον τελευταίο της προκριματικό αγώνα από την Ολλανδία με 2-0 στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία τερμάτισε στην τέταρτη θέση στον 4ο Όμιλο και ως εκ τούτου δεν προκρίθηκε στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.[11]

Γαλατασαράι (τέταρτη θητεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ο Τερίμ ανακοινώθηκε ως προπονητής της Γαλατασαράι, αντικαθιστώντας τον Ίγκορ Τούντορ, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν 2018-19.[12]

Την σεζόν 2017-18, έγινε ο επτάκις νικητής του Πρωταθλήματος Τουρκίας με τη Γαλατασαράι.[13]

Το Μάιο του 2019 κατέκτησε το όγδοο δικό του πρωτάθλημα και δεύτερο συνεχόμενο για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Παναθηναϊκός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Δεκεμβρίου 2023, ο Τερίμ υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 έτους με τον Παναθηναϊκό.[14]

Στατιστικά σταδιοδρομίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Τουρκίας
Έτος Συμ. Γκολ
1975 5 0
1976 6 0
1977 8 0
1978 3 0
1979 6 1
1980 5 1
1981 4 0
1982 3 0
1983 8 1
1984 3 0
Σύνολο 51 3

Διεθνή γκολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Ημερομηνία Τόπος Αντίπαλος Σκορ Αποτέλεσμα Ανταγωνισμός
1 18 Μαρτίου 1979 Στάδιο Σμύρνης «Ατατούρκ», Σμύρνη, Τουρκία Μάλτα 2-1 Νίκη Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1980
2 24 Σεπτεμβρίου 1980 Στάδιο Σμύρνης «Ατατούρκ», Σμύρνη, Τουρκία Ισλανδία 1-3 Ήττα Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982
3 12 Οκτωβρίου 1983 Στάδιο 19 Μαΐου, Άγκυρα, Τουρκία Βόρεια Ιρλανδία 1-0 Νίκη Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1984

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλατασαράι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουρκία Κ21[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουρκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλατασαράι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2008 Ιταλία Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (Διοικητής του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης) από το ιταλικό κράτος σε δεξίωση που φιλοξένησε η ιταλική πρεσβεία στην Άγκυρα.[15]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας.[16] Ο Ταλάτ, ο πατέρας του, είναι Τουρκοκύπριος που μετανάστευσε στην Τουρκία.[17][18][19][20] Είναι παντρεμένος με τη Φούλια Τερίμ. Έχουν δύο κόρες, τη Μέρβε και την Μπούσε.[21]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) worldfootball.net. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2019.
  2. «'Şehir Kırosu'nu geri istiyorum». 12  Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  3. TFF Info Bank. 1063339. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2022.
  4. (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. 253. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  5. ΠΑΕ Παναθηναϊκός (26 Δεκεμβρίου 2023). «Έναρξη συνεργασίας με τον Φατίχ Τερίμ». pao.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «Fatih Terim out as Turkey manager after fight with restaurant owner». ESPN. 26 July 2017. https://www.espn.com/soccer/turkey/story/3165513/fatih-terim-out-turkey-manager-after-fight-with-restaurant-owner. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. 
  7. «En iyisi Terim seçildi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2008. 
  8. «Culture and Sports: Turkish football coach is listed among top ten in world». Setimes. 8 Φεβρουαρίου 2011. http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/roundup/2008/12/17/roundup-cl-03. 
  9. «Gheorghe Hagi». World Soccer Magazine. 2000. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-29. https://web.archive.org/web/20110629151655/http://www.worldsoccer.com/interviews/gheorghe_hagi_interview_55859.html. Ανακτήθηκε στις 2021-09-20. 
  10. «Fatih Terim hat genug – Lagerbeck vor Rücktritt». Nzz.ch. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  11. «Fatih Terim in talks to take over as manager of Turkey». www.turkish-football.com. 24 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. 
  12. Editorial, Reuters. «Soccer: Terim becomes Galatasaray coach for fourth time». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017. 
  13. «Şampiyon Galatasaray! 2017-2018 sezonu şampiyonu Galatasaray» (στα Τουρκικά). www.yeniakit.com.tr. 12 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2018. 
  14. «Παναθηναϊκός: Επίσημα εποχή Τερίμ». www.gazzetta.gr. 26 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024. 
  15. «Terim Sig. Fatih». Presidenza della Repubblica. 25 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013. 
  16. «Fatih'i fazla beklemeyeceğiz» (στα τουρκικά). Aksiyon. 30 January 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2011. https://web.archive.org/web/20110903144037/http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-1144-38-3-fatihi-fazla-beklemeyecegiz.html. 
  17. «Fatih Terim 50 yaşında» (στα τουρκικά). Hürriyet Daily News. 30 January 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-28. https://web.archive.org/web/20131228104141/http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2003/09/14/343627.asp. Ανακτήθηκε στις 2021-09-20. 
  18. «Hemşehriniz Fatih Terim» (στα τουρκικά). Star Kibris. 29 January 2011. http://www.starkibris.net/index.asp?haberID=11946. 
  19. «Kramponlu Jöntürk» (στα τουρκικά). Sabah. 8 Φεβρουαρίου 2011. http://arsiv.sabah.com.tr/2000/03/04/g01.html. 
  20. «Nasıl Fatih Terim olunur?» (στα τουρκικά). NTV Spor. 11 April 2011. http://www.ntvspor.net/haber/futbol/38173/nasil-fatih-terim-olunur. 
  21. «Buse evlendi ablası hastaneye gitti» (στα τουρκικά). http://www.hurriyet.com.tr/buse-evlendi-ablasi-hastaneye-gitti-26565760. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]