Φαριγουνίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φαριγουνίδες
τέλη 9ου αι. – 1010
Πρωτεύουσα Κουντούρμ
Θρησκεία Σουνισμός
Πολίτευμα Μοναρχία
Εμίρης Αχμάντ ιμπν Φαριγούν
Αμπούλ Χαρίθ Μουχάμμαντ
Αμπούλ Χαρίθ Αχμάντ
Αμπού Νασρ Μουχάμμαντ
Ιστορική εποχή Μεσαίωνας
 -  Ίδρυση τέλη 9ου αι.
 -  Κατάλυση 1010

Οι Φαριγουνίδες ήταν ιρανική δυναστεία του Γκουζγκάν (σημερινό βόρειο Αφγανιστάν) στα τέλη του 9ου, 10ου και αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.

Ο πρώτος εμίρης των Φαριγουνιδών που αναφέρεται στην ιστορία ήταν ο Αχμάντ ιμπν Φαριγούν. Ο Αχμάντ, μαζί με τον εμίρη των Μπανιτζουριδών, Αμπού Νταούντ Μουχάμμαντ ιμπν Αχμάντ, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ως επικυρίαρχό του τον ηγέτη των Σαφαριδών, Αμρ ιμπν Λαΐθ. Μετά όμως από σύντομο χρονικό διάστημα, ο Αμρ ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Σαμανίδες. Οι Φαριγουνίδες έγιναν τότε και παρέμειναν υποτελείς και σύμμαχοι των Σαμανιδών μέχρι την ανατροπή των τελευταίων στα τέλη του 10ου αιώνα. Τον Αχμάντ ιμπν Φαριγούν διαδέχθηκε ο γιος του, Αμπούλ Χαρίθ Μουχάμμαντ, ο οποίος επέκτεινε την επιρροή των Φαριγουνιδών, συλλέγοντας φόρους από συγκεκριμένα τμήματα της περιοχής της Γκουρ.

Ο Αμπούλ Χαρίθ Μουχάμμαντ πέθανε πιθανώς λίγο μετά το 982, και ο γιος του, Αμπούλ Χαρίθ Αχμάντ, σύρθηκε σε εμφύλιους πολέμους που έλαβαν χώρα στο εμιράτο των Σαμανιδών κατά τα χρόνια της παρακμής του. Συγκεκριμένα, κατόπιν διαταγής του Σαμανίδη εμίρη Νουχ ιμπν Μανσούρ, επιτέθηκε στον ηγέτη των ανταρτών, Φαΐκ, αλλά ηττήθηκε. Οι Φαριγουνίδες σύμπηξαν συμμαχίες και μέσω γάμων με τους Γαζναβίδες. Η κόρη του Αμπούλ Χαρίθ Αχμάντ παντρεύτηκε το γιο του Σεμπούκ Τιγκίν, Μαχμούντ, ενώ η αδελφή του Μαχμούντ παντρεύτηκε τον γιο του Αμπούλ Χαρίθ Αχμάντ, Νασρ Μουχάμμαντ. Ο Αμπούλ Χαρίθ Αχμάντ συνέδραμε τις δυνάμεις του Σεμπούκ Τιγκίν στη Χεράτ εναντίον του Φαΐκ και του εμίρη των Σιμτζουριδών, Αμπού Αλί, στη μάχη όπου οι Γαζναβίδες και οι Φαριγουνίδες επικράτησαν. Οι Γαζναβίδες αμέσως μετά υποσκέλισαν τους Σαμανίδες στο Χορασάν και οι Φαριγουνίδες έγιναν υποτελείς τους.

Ο Αμπούλ Χαρίθ πέθανε το έτος 1000 περίπου, και τον διαδέχθηκε ο Αμπού Νασρ Μουχάμμαντ. Ο Αμπού Νασρ Μουχάμμαντ απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Μαχμούντ της Γκάζνας. Το 1008 πολέμησε στο κέντρο της παράταξης των Γαζναβιδών εναντίον των Καραχανιδών έξω από την πόλη Μπαλχ της Βακτριανής και τον επόμενο χρόνο συνόδευσε τον Μαχμούντ της Γκάζνας στην εκστρατεία του στην Ινδία. Επιπλέον πάντρεψε μια κόρη του με τον γιο του Μαχμούντ, Μουχάμμαντ της Γκάζνας. Όταν ο Αμπού Νασρ Μουχάμμαντ πέθανε, το 1010 περίπου, ο γαμπρός του, Μουχάμμαντ της Γκάζνας, πήρε την εξουσία στο Γκουζγκάν, παρόλο που ο Αμπού Νασρ Μουχάμμαντ είχε ένα γιο, τον Χασάν. Το γεγονός αυτό τερμάτισε την εξουσία και συνακόλουθα τη δυναστεία των Φαριγουνιδών.