Φαρεσμάνης Β΄ της Ιβηρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαρεσμάνης Β΄ της Ιβηρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Μτσχέτα
Θάνατος132
Αιτία θανάτουτροφική δηλητηρίαση
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΜτσχέτα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιβηρίας
Θρησκείαγεωργιανή μυθολογία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχηγός κράτους
Οικογένεια
ΣύζυγοςGhadana of Armenia
ΤέκναGhadam of Iberia
ΓονείςAmazasp I of Iberia
Οικογένειαδυναστεία Φαρναβαζιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ιβηρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φαρεσμάνης Β΄ ο Γενναίος (γεωργιανά: ფარსმან II ქველი) ήταν βασιλιάς της Ιβηρίας (Κάρτλι) από την δυναστεία των Φαρναβαζιδών. Ήταν σύγχρονος του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (βασίλεψε το 117-138). Ο καθηγητής Σάιριλ Τουμάνοφ υποστηρίζει ότι Φαρεσμάνης Β΄ βασίλεψε τα έτη 116-132 μ.Χ. Το όνομα του αναφέρεται σε πολλά γραπτά της κλασικής εποχής.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μεσαιωνικά γερμανικά χρονικά αναφέρουν την από κοινού βασιλεία του Φαρεσμάνη με τον Φαρεσμάνη Αβάζ, διάρχους της χώρας (μια άλλη πηγή αναφέρει ένα επιπλέον ζευγάρι διάρχων, τους Ροκ και Μιρδάτη), αλλά πολλοί σύγχρονοι μελετητές θεωρούν ότι μάλλον δεν υπήρξε διαρχία στην Ιβηρία καθώς δεν υποστηρίζεται από τα σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεία. Φέρεται ότι ο Φαρεσμάνης ήταν γιος του προκατόχου του, του Αμαζάσπη Α΄. Λέγεται ότι παντρεύτηκε την Γκαντανά, κόρη του Βολογέση Γ΄ της Παρθίας, ο οποίος κυβερνούσε την Αρμενία. Σύμφωνα με το μεσαιωνικό σύγγραμμα Ζωή των Βασιλέων, η παραδοσιακή φιλία των δύο δίαρχων χάλασε με πρωτοβουλία της ιρανής γυναίκας του Μιρδάτη. Ο Τουμάνοφ θεωρεί αυτές τις πληροφορίες ως μια προβολή της ιστορικά καταγεγραμμένης εχθρότητας που είχε ο Φαρεσμάνης Α΄ της Ιβηρίας και ο αδελφός του, ο Μιθριδάτης της Αρμενίας.[1] Στη συνέχεια, το χρονικό συνεχίζει με μια ιστορία σχετικά με μια αρμενορωμαϊκή συμμαχία και την εισβολή Αρμενίων-Ρωμαίων στην Ιβηρία (η οποία υποστηριζόταν από το Ιράν). Μετά την εισβολή, ο Φαρεσμάνης δηλητηριάστηκε από έναν μάγειρα που έστειλαν οι Πάρθες και πέθανε.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Toumanoff, Cyril. Chronology of the Early Kings of Iberia. Traditio 25 (1969), p. 17.
  2. Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, pp. 289-290. Peeters Publishers, (ISBN 90-429-1318-5).