Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φαράγγι Ρούγκοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαράγγι Ρούγκοβα

Το φαράγγι Ρούγκοβα (Αλβανικά: Gryka e Rugovës,Σέρβικα:Руговска клисура) είναι ένα φαράγγι κοντά στη πόλη Πέγια στο δυτικό Κόσοβο, στις Αλβανικές Άλπεις κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Με μήκος 25 χιλιομέτρων (16 μίλια) και βάθος μέχρι 1.000 μέτρων, το Ρούγκοβα θεωρείται ένα από τα μακρύτερα και βαθύτερα φαράγγια της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε από τη διάβρωση του νερού και την υποχώρηση του παγετώνα 'Peć'. Από το φαράγγι Ρούγκοβα περνάει ο ποταμός Βίστριτσα.

Το 1985, το φαράγγι Ρούγκοβα χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο μνημείο φυσικής κληρονομιάς λόγω των γεωλογικών, υδρολογικών, σπηλαιολογικών και βοτανικών του αξιών και του θεαματικού τοπίου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι αρχίζει να στενεύει για περίπου τρία χιλιόμετρα από τη Πέγια και συνεχίζει να στενεύει για τα επόμενα έξι χιλιόμετρα, δημιουργώντας μια απότομη κοιλάδα που διέρχεται ο ποταμός Βίστριτσα. Στενεύει ξανά κατά μήκος του δυτικού δρόμου της περιοχής που συνδέει το Κοσσυφοπέδιο με το Μαυροβούνιο. Το μέσο βάθος της κοιλάδας είναι 650-1000 μέτρα. Το φαράγγι κατοικείται στην ανατολική πλευρά του και επίσης στη δυτική του πλευρά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Υπάρχουν κάποιοι καταρράκτες και πολλές πηγές νερού, όπως το Uji i Zi (Μαύρο Νερό) και το Kroi i km-5 (5 χλμ. Πηγή). Στο έκτο χιλιόμετρο του φαραγγιού υπάρχει ένας καταρράκτης ύψους 25 μέτρων που ξεχειλίζει από τους βράχους στη νότια πλευρά του και πέφτει στο ποτάμι. Πολλές εκατοντάδες σπηλιές βρίσκονται στο φαράγγι και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν εξερευνηθεί. Γνωστές σπηλιές περιλαμβάνουν το Gryka e Madhe (το σπήλαιο των Μεγάλων Φαραγγιών, στο οποίο έχει εξερευνηθεί περίπου 11χλμ), το Shpella e Karamakazit (σπήλαιο Καραμακάζ) και Shpella e Kallabes (Σπήλαιο Kallaba, όπου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα αρχαίων ανθρώπων).

Μια γνωστή γέφυρα συνδέει το φαράγγι, μπροστά από την οποία βρίσκεται ένας βράχος που απεικονίζει ένας αθλητή, εύρημα το οποίο θεωρείται ότι είναι από την πελασγική περίοδο.

Σπηλιά Gryka e Madhe[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Gryka e Madhe βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο του Φαραγγιού Ρούγκοβα, στην αριστερή πλευρά, περίπου 60 μ. πάνω από τον ποταμό Πριζρένσκα (Lumbardhi), σε υψόμετρο 637 μ.

Έρευνες σε αυτό το σπήλαιο ξεκίνησαν το 1993, όταν ανακαλύφθηκε από Σλοβάκους σπηλαιολόγους που ταξίδευαν στη Μακεδονία μέσω του φαραγγιού του Ρούγκοβα. Ωστόσο, το σπήλαιο ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό στους κατοίκους της περιοχής πριν από αυτό. Διαπιστώθηκε ότι οι διάδρομοι του σπηλαίου έχουν ένα οβάλ προφίλ και έχει το χαρακτήρα ενός συνεχώς υπόγειου φαραγγιού με ψηλά τοιχώματα. Τα υψηλότερα επίπεδα της σπηλιάς δεν έχουν ιζήματα, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα περιέχουν μεγάλους κυκλικούς βράχους.

Πέντε επίπεδα του σπηλαίου έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής. Το πρώτο είναι στο επίπεδο του ποταμού, το οποίο έχει βάθος 66 μέτρων ξεκινώντας από την είσοδό του.Διαφορετικά έγχρωμα ιζήματα έχουν αναγνωριστεί σε αυτό το επίπεδο. Λόγω του ανώμαλου εδάφους του και του υψηλού κινδύνου για τους ανθρώπους στο εσωτερικό του, το σπήλαιο σπάνια εισέρχεται και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη ΜΚΟ «Αραγονίτη» και την ΚΕΠΑ έχουν ερευνήσει το σπήλαιο.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φαράγγι Ρούγκονα προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπόρους, αναρριχητές και εξερευνητές σπηλαίων. Είναι η πρώτη και μοναδική περιοχή πεζοπορίας στα Βαλκάνια και επιτρέπει στους πεζοπόρους να ανεβαίνουν σε βράχους. Το Πατριαρχείο της Πέτς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησιας βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://en.wikivoyage.org/wiki/Peja
  2. http://www.pejatourism.org/pdf/informatori-turistik.pdf
  3. http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Hidromonumentet_e_mbrojtura_ne_Kosove.pdf Αρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine.
  4. http://www.ammk-rks.net/repository/docs/1StateofNature.pdf Αρχειοθετήθηκε 2016-04-15 στο Wayback Machine.
  5. https://web.archive.org/web/20160306210306/https://kk.rks-gov.net/peje/Municipality-(1).aspx?lang=sq-AL

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]